Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Жовтня 2022

Вчителі самі обирають своє робоче місце під час дистанційки  – роз’яснення освітнього омбудсмена

Під час дистанційної роботи педагоги можуть самостійно визначати своє робоче місце.

На цьому вкотре наголошує Служба освітнього омбудсмена.

Якщо ви зіткнулися з примусом із боку директора чи РУО проводити онлайн-уроки в закладі освіти, можете подати звернення за посиланням.

У службі повідомляють, що є випадки, коли вчителів примушують приходити до закладу освіти, у якому немає укриття, і проводити онлайн-уроки під час повітряної тривоги, а через відсутність на роботі на декого з учителів вже склали догани.

Докладні роз’яснення, якими саме нормативними актами визначається порядок дистанційної роботи й дистанційного навчання, дивіться нижче.

Чим відрізняютья “дистанційне навчання” та “організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання”

Дистанційне навчання – організація освітнього процесу (за дистанційною формою здобуття освіти або з використанням технологій дистанційного навчання в різних формах здобуття освіти) в умовах віддаленості одне від одного його учасників та їх здебільшого опосередкованої взаємодії в освітньому середовищі, яке функціонує на базі сучасних освітніх, інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій.

В освітньому законодавстві є поняття дистанційного навчання як окремої форми здобуття освіти, тобто коли все навчання здійснюється суто в дистанційному форматі (Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти).

Та є поняття організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання. Це забезпечення освітнього процесу під час надзвичайних ситуацій природного та техногенного походження, карантину, інших обставин, які об’єктивно унеможливлюють відвідування закладів освіти (далі – надзвичайні обставини).

А технології дистанційного навчання – комплекс освітніх технологій, а також інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій, що дають можливість реалізувати дистанційне навчання в закладах освіти.

Тобто запровадження дистанційного навчання чи організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання передбачає віддаленість учнів і педагогів та віддалене виконання педагогами своєї роботи.

У разі видання наказу про дистанційне навчання чи організацію освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання в закладі освіти змінюється форма роботи з очної на дистанційну для педагогів.

Що таке “дистанційна робота”

Дистанційна робота – це форма організації праці, за якої працівник виконує роботу поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, у будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (стаття 60–2 Кодексу Законів про працю України).

У разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та відповідає за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому.

З таким працівником укладається відповідний трудовий договір (типова форма трудового договору про дистанційну роботу).

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та / або в разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) роботодавця без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. 

Наказ про дистанційне навчання та дистанційну роботу

Якщо виникають причини (збройна агресія, надзвичайні ситуації, пандемія тощо) чи відповідне рішення ухвалюють військові адміністрації, роботодавець (а це – керівник закладу освіти) зобов’язаний видати наказ про запровадження:

  • дистанційного навчання;
  • освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання;
  • дистанційної роботи тих працівників, які можуть здійснювати свої посадові обов’язки дистанційно.

Здійснювати свої посадові обов’язки дистанційно можуть вчителі та викладачі.

Укладати трудовий договір про дистанційну роботу в письмовій формі не потрібно.

Працівники мають ознайомитися з наказом упродовж двох днів із дня його ухвалення, але до запровадження дистанційної роботи (стаття 60(2) Кодексу Законів України про працю).

Контроль за виконанням дистанційної роботи

Відповідно до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, керівник закладу освіти забезпечує організацію освітнього процесу під час дистанційного навчання та контролює виконання освітніх програм. Спосіб організації такого контролю схвалює педагогічна рада закладу освіти.

У разі потреби засновник і керівник закладу освіти забезпечують організаційну та методичну підтримку педагогічних працівників для реалізації дистанційного навчання.

Керівник та його заступники також можуть контролювати виконання освітніх програм дистанційно. Це допомагають зробити й електронні освітні платформи та онлайн сервіси.

У крайньому разі в закладі освіти можуть ввести онлайн-розклад у будь-якому форматі й педагог може давати посилання, логін та пароль для входу на урок.

Забезпечення технікою

У Положенні про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти зазначається, що задля забезпечення умов праці, необхідних для організації дистанційного навчання, відповідно до умов трудового договору або за рішенням засновника, педагогічним працівникам можуть надавати персональні комп’ютери (з можливістю використання засобів аудіо-, відеоконференцзв’язку) у тимчасове користування.

Нагадуємо, що вчителі можуть використовувати матеріали проєкту “Знання під час війни”, щоби розповісти учням про особисту фізичну та психологічну безпеку під час війни та в повоєнний час.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – [email protected], Depositphotos


Обговорення