Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Липня 2023

“Із сірих конструкцій у центри життя”: у МОН працюють над дитиноцентричною концепцією відбудови шкіл

В Україні запустять пілотний проєкт з масштабної трансформації закладів освіти відповідно до потреб і вимог нових реалій. Як розповіли в Міністерстві освіти і науки України, це стало можливо завдяки підписанню меморандуму про створення концепції архітектурної трансформації шкіл.

Спочатку проєкт реалізують для п’яти типових закладів освіти. У такий спосіб МОН планує отримати розроблені концепції для подальшої розбудови шкіл України. Адже умови, у яких навчаються діти, впливають і на їхнє формування як особистостей.

Значну увагу під час трансформації закладів освіти планують приділяти доступності та безпечності. Там оновлять дизайн, створять укриття та функціональні простори для навчання й комунікації.

“Майже 3,5 тисячі закладів освіти постраждали внаслідок бомбардувань і обстрілів, з них 335 зруйновано повністю. Російські покидьки цілеспрямовано б’ють по освітній інфраструктурі. Бачив це на власні очі на лінії фронту. Утім, наше завдання – попри все дати дітям найкращий старт і можливості, зокрема завдяки принципу відбудови build back better”, заявив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Під час відродження шкіл по всій країні в МОН планують врахувати досвід Маріуполя, який до окупації розпочав трансформувати їх у сучасні освітні центри.

“Працюючи над візією “Маріуполь 2040” ми виявили, що 72% всіх шкіл Маріуполя це 5 архітектурних типів будівель. Вони ж повторюються сотні разів по всій Україні. Відповідно, державі достатньо 5 проєктів трансформації, щоб якісно реконструювати тисячі шкіл, розповіла Вікторія Тітова, директорка Big City Lab.

Раніше ми писали про обов’язки й відповідальність засновників закладів освіти: коментар освітнього омбудсмена.

Титульне фото: зруйнована школа в Бахмуті, Радіо Свобода.


Обговорення