Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Серпня 2023

Допоможіть дитині висловити емоції: поради для батьків

Усі ми переживаємо протягом життя різні почуття: радіємо, злимося, сумуємо. Проте діти не можуть визначити весь спектр емоцій і відреагувати на них. У МОЗ розповіли, як дорослі можуть допомогти дитині навчитися розрізняти почуття та керувати ними.

Інколи дорослим може здаватися, що малюк нічого не розуміє, однак це не так. Визначати емоції й висловлювати їх діти вчаться, спостерігаючи за батьками, бабусями, дідусями та у взаємодії з ними. Саме тому, завдання дорослих – без агресії й образ навчити малюків взаємодіяти з почуттями.

Як зазначають фахівці, дитині в розрізненні почуттів можуть допомогти прості дії:

  • називайте почуття: з часом малюк запам’ятає, які слова виражають ті чи ті емоції, зможе їх ідентифікувати та говорити про них;
  • обговорюйте почуття й емоції героїв казок і мультфільмів, міркуйте разом про те, що може відчувати хтось інший;
  • розкажіть і постійно нагадуйте, як краще висловлювати ті чи ті емоції;
  • запропонуйте розв’язувати різні ситуації разом, а потім обговоріть, чому певні рішення доречні або навпаки;
  • частіше обнімайте дитину;
  • створойте тілесний контакт: якщо ви бачите, що дитина засмучена або пригнічена, найкраще, що ви можете для неї зробити, – це підтримати її обіймами;
  • хваліть дитину: діти, яких часто хвалять, виростають впевненими в собі; крім того, з часом стане зрозуміло, що висловлювати свої почуття й обговорювати їх з іншими людьми – це нормально.

Вміння керувати емоціями з дитячих років дозволить сучасним дітям краще долати виклики в дорослому житті, легше комунікувати з іншими, проявляти емпатію то дбати про своє психічне здоров’я.

Раніше ми розповідали, як підтримати дитину з інтелектуальними порушеннями в кризовій ситуації: поради батькам.

Титульне фото: Fernanda Greppe, unsplash.com


Обговорення