Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Вересня 2023

“Ультранаціоналістична” Україна та США як “бенефіціар конфлікту”: російським школярам видали нові підручники з історії

У нових російських підручниках з історії Україну назвали “ультранаціоналістичною державою”, де “заборонена опозиція”.

Про це повідомив The New York Times.

Російським одинадцятикласникам видали нові підручники, де подається “Історія росії з 1945 року до початку ХХІ століття”. У ньому автори стверджують, що Україна – “ультранаціоналістична держава”, де “розвинена русофобія”, та намагаються представити Сполучені Штати як “головного бенефіціара українського конфлікту”.

У новому посібнику 28 сторінок присвячені російсько-українській війні. А авторами підручника є особи, близькі до кремлівського уряду, зокрема, колишній міністр культури і радник президента росії Володимир Мединський.

Автори визначають “воєнний конфлікт”, ініційований росією, як відповідь на агресивну політику Заходу та його наміри використовувати Україну як “таран” для знищення росії”, не залишаючи останній “жодних інших альтернатив”, окрім заклику громадян до часткової мобілізації. Такий наратив є частиною пропагандистської кампанії, спрямованої на легітимізацію російської агресії в Україні та намагання виправдати повномасштабне вторгнення.

Крім того, у новому посібнику з історії майже не згадують про жорстоку політику Йосипа Сталіна та ГУТАБи – трудові табори, де “мільйони росіян загинули між 1929 і 1953 роками”.

Читайте також: 4 мільйони підручників уже доставили до обласних баз – Андрій Сташків”.

Титульне фото: hytomo.com


Обговорення