Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Жовтня 2023

Травми дитинства: як вони позначаються на дорослому житті

Травми, отримані в дитинстві, умовно можна поділити на дві категорії: з великої “Т” і з малої “т”. Перші здаються більш серйозними, другі – простішими. Однак і ті, і ті впливають на майбутнє людини.

Про це розповіла психотерапевтка Вікторія Горбунова спеціально для Міністерства освіти і науки.

Усі ми впродовж життя стикаємося з різними важкими та неприємними ситуаціями, які можуть негативно впливати на сприйняття реальності та спричиняти зміни в психіці людини. Науковці стверджують, що особливо важко такі події переживають діти, адже вони ще не вміють регулювати свої стани та самостійно справлятися зі стресом.

Наслідком великих травм може бути стресовий розлад через те, що дитина:

  • пережила загрозу власному життю,
  • стала свідком загрози життю інших;
  • стала свідком лиха, яке трапилося з іншою людиною (особливо близькою).

“У цей час основним механізмом підтримки для дитини є дорослий – психічно стабільна людина, на яку можна покластися, яка візьме за руку, усе пояснить, заспокоїть та розкаже, що робити далі. Якщо з дітьми не говорити, вони можуть дофантазувати те, чого не розуміють, змішати уявний світ і реальність”, – стверджує Вікторія Горбунова.

Травми з маленької “т” з’являються внаслідок стресових подій:

  • дистанційного навчання;
  • неможливості бачитися з друзями;
  • закриття спортивної секції;
  • поганої оцінки з негативним зворотним зв’язком;
  • булінгу;
  • конфліктів тощо.

“Чи впливаєце на наше майбутнє? Так. Якщо якісь події в дитячому житті траплялися регулярно, може виникнути комплексна травма. Постійне знецінення, критика, якщо дитину принижували чи порівнювали з іншими. Через стабільні викиди гормону стресу нормально не дозріває та частина кори головного мозку, яка відповідає за здатність приймати рішення, передбачати наслідки, допомагає нам контролювати себе та життя”, – стверджує психологиня.

Крім того, нейрони та зв’язки в нервовій системі людини з’являються безперервно. Тому, якщо особа усвідомлює вплив подій на себе, працює з фахівцем або навіть просто має підтримку друзів – вона зможе змінити способи мислення, поведінку та відновити ментальне здоров’я.

Докладніше про те, що може стати причиною травматичного досвіду та як з ним впоратися, можна дізнатися на платформі “Ти як?”

Раніше ми розповідали, що педагогів запрошують на безплатний онлайн-курс із протистояння стресу

Титульне фото: depositphotos.com


Обговорення