Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Листопада 2023

Вийшов комікс про безпеку в інтернеті для дітей і підлітків #Не_ведись

До Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства та експлуатації художниця-ілюстраторка Поліна Соколова створила тематичний комікс для дітей і підлітків #Не_ведись. У ньому на прикладі головної героїні Кіри розповідають про інформаційну безпеку в інтернеті та правила поведінки в мережі.

Про це “НУШ” повідомили автори проєкту – ГО #stop_sexтинг.

Завантажити комікс усі охочі можуть за посиланнями:

З 2019 року кількість зареєстрованих випадків сексуального насильства над дітьми онлайн зросла на 87% у всьому світі. Про це йдеться в останньому звіті альянсу WeProtect.

Статистика також показала, що з 2020 до 2022 року кількість власноруч створених відвертих фото та відео 7-10-річних дітей збільшилася на 360%. Чати в онлайн-іграх за 19 секунд можуть стати майданчиками для грумінгу - побудови довірливих стосунків з дитиною з метою отримання інтимних фото/відео або подальших зустрічей з дитиною. Щоб отримати такі матеріали, злочинцям достатньо 45 хвилин з моменту онлайн-знайомства. Крім того, з початку 2023 року значно зросла кількість випадків, коли злочинці використовували штучний інтелект для створення матеріалів сексуального насильства над дітьми та експлуатації дітей.

Головна героїня коміксу #Не_ведись, школярка Кіра, починає стосунки з однокласником і відправляє на його прохання відверті фото. Пізніше хлопець губить телефон, а інші юнаки поширюють ці фото серед однокласників.

Як зазначає авторка мальопису, головна мета створення коміксу – застерегти дітей від можливих наслідків необережного користування соціальними мережами, адже “історія Кіри не унікальна, кожен із нас може так чи так опинитися на її місці, а тому важливо розуміти, що навіть коли ситуація здається безвихідною, завжди можна розраховувати на допомогу”.

У випадку, якщо дитина надіслала комусь своє інтимне фото, а адресат виклав його в мережу чи почав шантажувати, фахівці радять:

  • завершити спілкування й заблокувати користувача;
  • зробити скріншот-докази, адже без них неможливо буде притягнути порушника до відповідальності;
  • звернутися по допомогу до батьків чи дорослого, якому дитина довіряє;
  • звернутися до поліції або кіберполіції;
  • отримати допомогу на гарячій лінії за номером: 1545(3) – або психологічну допомогу на сайті;

Докладнішу інформацію щодо прикмет, причин, наслідків, порядку дій та попередження різних ризиків для дитини в інтернеті можна отримати в новому чат-боті.

Дорослим також слід пам’ятати, що вони мають завжди бути на боці дитини: не засуджувати, не сварити, а підтримати й дати зрозуміти, що дитина може почувати себе в безпеці.

Читайте також:Інтимні фото дитини потрапили в мережу: що батькам треба знати про секстинг і підлітків”.

Титульне фото та фото в тексті: #stop_sexтинг


Обговорення