Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Грудня 2023

Приблизно 25% українських учнів нині перебувають за кордоном

Відповідно до аналізу даних, здійснених офісом освітнього омбудсмена України, за кордоном може перебувати понад 1 мільйон українських дітей шкільного віку.

Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав на своїй сторінці у Facebook.

За останніми даними Європейської комісії, яка періодично робить звіт про інтеграцію українських учнів до шкільних систем країн ЄС, з 24 лютого 2022 року до 12 грудня 2023 року до шкіл Європейського союзу інтегровано 831 431 українського учня.

  • Втім, ці дані не остаточні, адже рахують лише тих українських учнів, які відвідують школи Європейського союзу. Але ж є й ті, які залишаються в українській системі освіти й вчаться лише дистанційно в українській школі. Вони не враховані до цієї статистики.
  • Також тут немає тих українських учнів, які перебувають поза Європейським Союзом.
  • А ще є категорія наших дітей, які були депортовані, викрадені росією. За даними сайту “Діти війни” ця кількість складає 19 546 осіб.

Зважаючи на усі ці дані, в офісі освітнього омбудсмена зробили висновок, що за кордоном може перебувати 1 млн українських дітей.

Середній показник учнів, які навчалися в закладах освіти України за три довоєнні роки (2019-2021) становить 4,17 млн учнів. Виходить, що орієнтовно 25% від загальної кількості українських учнів наразі перебуває за кордоном.

“Державна освітня політика має орієнтуватися на підтримку зв’язку з дітьми та сім’ями, які перебувають за кордоном, щоб у майбутньому вони повернулися до України.

Про проблеми дітей за кордоном ми писали ще у 2022 році, але більшість із них залишаються й зараз. Зокрема, залишаються нерозв’язаними питання визнання результатів навчання, отриманих за кордоном, переведення до наступного класу, сімейне навчання та інші питання”, – пише Сергій Горбачов

Омбудсмен додав, що його команда готує відповідні пропозиції до органів влади для розвʼязання цих питань.

Читайте також: ““Подвійна присутність” українських учнів у школах України й за кордоном: результати дослідження”.

Титульне фото: education.ec.europa.eu


Обговорення