Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

ТОП-5 книг та подкастів про освіту для вчителів, які можна прочитати й послухати на канікулах

Канікули – гарний час, аби сісти за книгу, яку давно відкладали. Команда ГО “Смарт освіта” зібрала власний ТОП-5 книг про вчителів та освіту, що стануть у пригоді педагогам у новому семестрі або ж просто піднімуть настрій.

Читайте та діліться з колегами!

1. 📕 Бел Кауфман “Вгору сходами, що ведуть униз”.

Джерело: bookopt.com.ua

Це книга американського автора, опублікована в 1964 році, 64 тижні перебувала в списку бестселерів The New York Times. Події розгортаються в одній зі звичайних американських шкіл, куди прийшла викладати молода вчителька. Про те, як вона долала щоденні вчительські виклики – дізнаєтеся в книзі.

Коли я читала цю історію, мене не полишало відчуття, ніби автор описує українську школу, – розповідає методистка НУШ Катерина Молодик. – Виявляється, що учитель без досвіду роботи в школі зіштовхується з одними й тими ж проблемами всюди – як у США, так і в Україні. Тому книга одночасно й кумедна, бо героїня постійно потрапляє в різні ситуації, так і сумна, бо ситуація “вгору сходами, що ведуть униз” інколи є нашими реаліями”.

Опис в анотації: “Книжка дуже незвична за формою і водночас зрозуміла кожному. Цей роман складається з папірців, нібито знайдених у сміттєвому кошику, переписок на шкільній дошці, уривків щоденника, безглуздих директив, звітів, оголошень та планів уроків.

Ця мішанина голосів творить кумедну і зворушливу історію про молоду недосвідчену вчительку-ідеалістку, яка прагне змінити життя своїх учнів. І про учнів, яким, як і їхній наставниці, треба ще вижити в бюрократичному хаосі та безглуздій жорсткості системи освіти. Чи готова міс Баррет боротися за кожного свого учня? Як захистити підлітків від наркотиків, расових упереджень, криміналу? І чи знайдеться в цій історії місце для любові? І якщо так, то для якої?”

🎧 Докладніше про тенденції у світовій освітній системі та українській зокрема, слухайте в подкастіДофамін для освіти”. Там керівниця ГО “Смарт освіта” Галина Титиш та запрошені експерти й експертки говорять про тренди й зміни в освіті, а також про те, як допомогти дітям знайти свої цілі, як відшукати мотивацію вчитися, що впливає на наш мозок і на сон та як підтримувати дітей в умовах війни.

2. 📕 Марк Лівін та Ілля Полудьоний “Простими словами” та Чарлі Макізі “Хлопчик, кріт, лис та кінь”.

На другій позиції одразу дві книги.

Джерело: knygy.com.ua

Перша допоможе розібратися з власними емоціями й почуттями. У наш час це дуже важлива та потрібна навичка, особливо для вчителів і вчительок, які нині стали опорою для дітей. Для того, аби розуміти емоції інших, варто спершу зрозуміти себе, навчитися базових інструментів самозарадності.

🎧 Ця книга написана як діалог, за мотивами подкастуПростими словами”, тому ви можете обрати для себе й аудіоформат.

Анотація книги: “Розум: та все добре! У тебе є робота, дах над головою, їжа і друзі. Емоції: щось так тоскно.

Якщо ви переживали схоже й не могли втямити, у чому річ – ця книжка для вас. У ній журналіст Марк Лівін і психотерапевт Ілля Полудьонний простими словами розповідають про емоції та почуття. Вони вчать розшифровувати повідомлення, що приходять у чат із самим собою: “Ти вже кілька днів сумуєш. Зверни на це увагу”. Або: “Здається, ти заздриш другові, який знайшов нову роботу. Може, тобі теж час щось змінити?”. Структурно книжка складається з 20 розділів. Кожен присвячується окремому почуттю чи емоції: злості, заздрості, образі, сорому, самотності тощо”.

📕 Друга книга – “Хлопчик, кріт, лис та кінь” – допоможе знайти емоційні якірці й слова підтримки в кризових ситуаціях, як для дорослих, так і для дітей.

Джерело: jarvis.net.ua

Це графічна оповідь, у якій ідеться про розвиток дружби між чотирма головними героями книги. Ілюстрації доповнюють історію та розкривають метафоричний зміст подорожі друзів.У 2022 році вийшла анімована версія книги. Ви можете переглянути її за посиланням.

3. 📕 Майкл Фуллан “Сили змін” та Андреас Шлейхер “Найкращий клас у світі”.

Джерело обкладинки “Сили змін”: kamenyar.com.ua Джерело обкладинки “Найкращий клас у світі”: УЦОЯО

Ці книги ми радимо прочитати кожному вчителю та вчительці, аби розуміти, як побудовані освітні системи, дізнатися особливості освітньої галузі та зрозуміти мету освіти на макро й мікро рівнях для кожної держави.

Мрію, аби ці книги вивчали в університетах студенти педагогічних факультетів. – зазначає Катерина Молодик, – Ці дослідження стали для мене професійним відкриттям і допомогли зрозуміти багато важливих деталей про подальший розвиток української освіти.

Майкл Фуллан стверджує, що освіта не лише уможливлює демократію, вона робить її життєво необхідною. Освіта не лише формує населення, яке розуміє суспільні завдання, вона водночас утверджує його вимогу бути почутим”.

Андреас Шлейхер у своїй книзі “Найкращий клас у світі” докладно пояснює, як функціонують освітні системи, та розвінчує різні освітні стереотипи, посилаючись на міжнародне дослідження PISA. Ця книга буде корисною кожному, хто хоче зрозуміти тенденції успіху в освітній галузі, а також навчитися аналізувати статистичні дані. До речі, у вільному доступі книгу можна знайти за посиланням.

🎧 Якщо хочете більше дізнатися про особливості різних освітніх процесів, радимо подкаст TED Education.

4. 📕 Барбара Оклі “Навчитися вчитись”.

Джерело: dumka.top

“Напевно, класична книга, з якою український читач добре знайомий. Однак, якщо ви не мали нагоди прочитати її раніше – раджу це зробити”, – додає Катерина Молодик.

Авторка пропонує різноманітні лайфхаки та інструменти, які допоможуть швидко й ефективно запам’ятовувати інформацію, засвоювати будь-які навички: від розуміння складних математичних формул чи наукових концепцій до подолання професійних викликів. А також Барбара Оклі покаже, як зробити навчання простим і захопливим”, – зазначено на сайті видавництва “Наш формат”.

Анотація книги: “Ви математик чи гуманітарій? Професорка Барбара Оклі переконує, що таких понять не існує. Кожен із нас має внутрішній потенціал, щоб засвоїти будь-які знання. Головне – навчитися вчитися і запустити свій мозок на повну. Навіть більше, одноманітний і цілеспрямований рух до розв’язання проблеми – не завжди найкращий шлях. Інколи варто зробити крок назад, щоби поглянути на завдання з іншого боку, запустити свою креативність, навіть якщо ви працюєте над розв’язанням математичної задачі”.

🎧 Аби полегшити навчання і підготовку до занять рекомендуємо послухати аудіоуроки “Вчися вухами”. У 20-хвилинних уроках для 7–11 класів сучасно й лаконічно подані теми з української мови та літератури, історії України, всесвітньої історії, громадянської освіти.

5. 📕 Майк Вікінг “Маленька книга Люке“.

Джерело: bookclub.ua

Вона не про освіту, не про психологію, але про щастя і пріоритети в житті. Втім, читаючи книгу, ви можете помітити зв’язок між освітою, вмінням пізнавати себе, та, як наслідок, відчуттям щастя.

Анотація книги: “Щастя не має кордонів. Не важливо, де ти мешкаєш, щастя – не територія, а стан душі. Ключі до нього заховані у всьому світі. Саме це доводить Мік Вікінг, засновник Інституту дослідження щастя в Копенгагені.

Подорожуючи світом, він розкриває секрети найщасливіших людей. Кожна країна має свій рецепт, головне – знайти його складники. Ділячись порадами від щасливчиків з усіх куточків Землі, автор аналізує, що впливає на формування феномену щастя: від приготування вечері чи теревенів із сусідами до життєвих пріоритетів. Ця книжка – путівник, що допоможе відшукати радість та гармонію в повсякденному житті”.

🎧 Насамкінець дуже радимо вчителям послухати освітній подкаст “Валентність”, у якому, зокрема, обговорюють і широкий спектр вікових особливостей навчання.

Катерина Молодик, методистка “Нової української школи”

Титульне зображення: simplystine.com

Матеріали за темою

Обговорення