Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Травня 2024

“Що більше учнів у ліцеї, то більше профілів і вибіркових курсів можна їм запропонувати” – Андрій Сташків

Під час формування мережі академічних ліцеїв, фахівці Міністерства освіти і науки України та обласних державних адміністрацій і громад спираються на кількість учнів і учениць у нинішніх 4, 5 і 6 класах. Адже у 2027 році до 10 класів уже нових академічних ліцеїв підуть цьогорічні шестикласники, а у 2029 році – четвертокласники.

Про це під час онлайн-діалогу з управлінцями освіти громад розповів заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

Він також зауважив, що, як показує практика, частина школярів і школярок після 9 класу продовжать навчання в професійних коледжах.

“Після 9 класу від 35% до 45% учнів, за нашими розрахунками й прогнозами, продовжать здобувати середню освіту не в академічних ліцеях”, – розповів він.

За його словами, громади спільно з обласними військовими адміністраціями вже почали проєктувати мережу академічних ліцеїв. Ці заклади мають бути великими, щоб обʼєднувати учнів у групи для вибору предметів / курсів та мати можливість створити відповідну матеріально-технічну базу. Зокрема, це можуть бути або багатопрофільні ліцеї, або декілька ліцеїв із різними профілями на доступній відстані, залежно від можливостей ОТГ.

Загалом, за даними МОН, нині в четвертих, п’ятих і шостих класах навчається 1,2 мільйона учнів. Утім, ця кількість розподілена за громадами нерівномірно:

  • 637 тисяч школярів і школярок – в 11% громад: понад 1 200 учнів 4-6 класів у громаді;
  • 152,5 тисячі школярів і школярок – у 24,6% громад: 600-1200 учнів 4-6 класів у громаді;
  • 244,6 тисячі школярів і школярок – у 21% громад: 300-600 учнів 4-6 класів у громаді;
  • 106 тисяч школярів і школярок – у 43,2% громад: менше ніж 300 учнів 4-6 класів у громаді.

“Щодо останнього показника. Якщо брати у відсотках, то в 623 громадах (43,2%) навчається насправді 9,3% учнів”, – додав Андрій Сташків.

Тому, за його словами, число, на яке орієнтується МОН і ОДА при аналізі й формуванні мережі академічних ліцеїв, – мінімум 300 учнів 4, 5 і 6 класів у громаді.

“Якщо ми беремо 300 учнів на громаду, мусимо пам’ятати, що половина з них, тобто десь 150, можливо 120, піде навчатися в заклади професійного спрямування. Зрештою, 150 – 180 учнів продовжать навчатися в академічних ліцеях”, – пояснив заступник міністра.

Тобто, для того, щоб забезпечити широкий вибір профілів, в академічних ліцеях має навчатися щонайменше 200 учнів і учениць. Зокрема, у кожному класі на паралелі має бути приблизно 60 школярів і школярок, яких можна буде поділити на 3 профільні групи.

“Якщо у нас буде 30 учнів на паралелі в 10 класі, забезпечити для них відповідно до стандарту вибір предметів або курсів буде неможливо. Або можливо за умови, що в цих групах буде навчатися по 5-6 учнів. У такому випадку вартість навчання буде дуже великою. А також не буде ні соціальної конкуренції, ні можливості змагатися між собою”, – резюмував Андрій Сташків.

Читайте також: “10-й клас у старшій профільній школі: що зміниться для учнів після реформи”.

Титульне фото – ГО “Смарт освіта”; школа “Славута”; інфографіка в тексті – скриншот з трансляції онлайн-діалогу Андрія Сташківа з управлінцями освіти громад


Обговорення