Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Червня 2024

Правдива новина чи ворожий “вкид”? Для українців створили “Калькулятор фейків”

Для українців і українок створили безплатний “Калькулятор фейків”, який допоможе відрізняти правдиві новини від несправжніх інформаційних повідомлень.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Скористатися інструментом можна на спеціальному сайті за посиланням.

Для цього необхідно:

  • натиснути кнопку “Розпочати”;
  • відповісти на п’ять питань (основні ознаки “фейковості” інформаційного повідомлення), які вбудовані в сайт;
  • далі система автоматично визначить, чи правдива це новина, чи фейк.

Переглянути відеоінструкцію для користування калькулятором можна тут.

Використовувати інструмент українці й українки можуть цілодобово без реєстрації. Він також доступний для громадян, які мешкають на тимчасово окупованих територіях.

Як розповів т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, “Україна зараз бореться з ворогом як на військовому, так і на інформаційному фронті, тому вкрай важливо, щоб усі без винятку українці мали належний рівень медіаграмотності”.

За словами виконавчої директорки Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марії Богуслав, проєкт покликаний також нагадати й пояснити українцям, які критерії має правдива новина, а які ознаки притаманні фейковим новинам.

“Користувачі через деякий проміжок часу використання цього порталу зможуть самостійно легко й точно відрізняти правду від фейків. Ми чекаємо, що найближчим часом ним скористаються понад 100 000 осіб”, – додала Богуслав.

Читайте також: “Фільтрують інформацію та не ведуться на російські фейки: досвід однієї школи, яка завчасно навчала учнів медіаграмотності”.

Титульне фото: uazmi.com


Обговорення