Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Червня 2024

Як відбуватиметься підготовка вчителів для викладання оновленого “Захисту України”

Навчання вчителів, які викладатимуть “Захист України” офлайн за новою програмою, найімовірніше відбудеться в декілька етапів, наприклад, влітку та восени 2024 року. До початку нового навчального року педагоги ознайомляться з першою частиною курсу. А під час “наступного раунду” опанують матеріал, що залишився.

Про це “Новій українській школі” у великому інтерв’ю про основні зміни в курсі “Захист України” розповіла народна депутатка й співавторка оновленої програми Інна Совсун.

“Ми розуміємо, що не навчимо всіх одразу до 1 вересня. Наше завдання мінімум – підготувати тих учителів, які навчатимуть дітей офлайн, ознайомити їх із тими блоками курсу “Захист України”, які будуть викладатися в першому семестрі”, – пояснила народна депутатка.

Нагадаємо, що наприкінці 2023 року Кабмін виділив субвенцію в розмірі 1,74 мільярда гривень, спрямовану на підготовку вчителів та оснащення освітніх центрів, у яких учні й учениці вивчатимуть оновлену дисципліну “Захист України”.

Зокрема, з 10 до 14 травня тривала підготовка тренерів окремих модулів, які влітку навчатимуть вчителів.

“Коли ми обговорювали, як підвищувати кваліфікацію вчителів, зрозуміли, що звичні методи не спрацюють (традиційні курси). Вирішили піти іншим шляхом […] Ми розраховували набрати 70 тренерів, а надійшло понад 700 заявок. Але ми навмисно зробили таку форму, щоб із відповідей на питання побачити спосіб мислення заявників, чи є в них новітні підходи до навчання та чи вони реально зацікавлені в тому, щоби бути тренерами”, – пояснила Інна Совсун.

Вона розповіла, що під час підготовки тренери вивчали лише теоретичну частину, тобто, занять зі стрільби чи на полігоні не було. Їх планують провести вже під час навчання вчителів, яке триватиме впродовж літа та під час 2024–2025 навчального року.

Інститути післядипломної педагогічної освіти, на базі яких готуватимуть учителів, зможуть також:

  • долучити до практичних занять військові ліцеї;
  • співпрацювати з добровольчими формуваннями територіальної громади чи силами територіальної оборони ЗСУ.

Крім того, за словами народної депутатки, навчання із таких тем, як військові технології, готові забезпечити партнери, наприклад, Victory Drones.

Як розповів “НУШ” міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, у МОН планують, що в одному освітньому центрі “Захист України” може викладати декілька вчителів. Кожен педагог матиме певну профілізацію – з медицини, інженерії, тактики, орієнтування тощо. Крім чинних учителів, до викладання дисципліни також планують залучити ветеранів, які пройдуть відбір і навчання, та нових викладачів.

“Адже зараз півтори години “Захисту України” на тиждень часто є донавантаженням вчителів фізкультури, праці чи історії. Вони проводять ці уроки з ентузіазмом, але це не їхня основна робота. Наше завдання зробити так, щоб люди, які викладатимуть “Захист України”, займалися лише цим і робили це професійно”, – пояснив Оксен Лісовий.

За його словами, для вчителів систематично проводитимуть семінари. Для них також діятиме постійний канал комунікації.

Читайте також: “Де створюватимуть освітні центри й скільки дітей буде в групах: у МОН розповіли про особливості викладання “Захисту України” з 1 вересня”.

Титульне фото: M&M Photography, Стрий


Обговорення