Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Червня 2024

Використання кондиціонерів під час НМТ і в укриттях: роз’яснення від МОН

10 червня Міністерство освіти і науки України оприлюднило документ “Про стабілізацію роботи об’єднаної енергетичної системи України”. У якому, зокрема, йдеться про те, що заклади освіти й інші освітні / наукові установи мають економити електричну енергію у своїх приміщеннях шляхом припинення використання кондиціонерів. Утім, у деяких випадках, дотримуватися цього правила необов’язково.

Про це МОН розповіло в новому роз’ясненні про запровадження заходів енергоощадження.

У листі від 10 червня, зокрема, йдеться, що комунальні / державні заклади освіти та організації, які належать до сфери управління МОН, мають виконувати заходи, передбачені Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 510-р від 7 червня 2024 року.

Водночас, як наголосили в МОН, у пріоритеті – безпека учасників освітнього процесу, зокрема, із урахуванням особливостей його проведення. Тому використання кондиціонерів і вентиляційного обладнання:

  • можливе під час підготовки та проведення НМТ, ЄВІ, ЄФВВ, ЄДКІ, інших масових екзаменаційних / тестових випробувань у приміщеннях зі значними скупченнями людей;
  • обов’язкове в укриттях закладів освіти, де перебувають діти, студенти, персонал і цивільні особи під час повітряних тривог.

Раніше ми також розповідали, що, згідно з Розпорядженням Кабміну, обмеження не стосуються електричної енергії, яку садочки / школи/ університети виробляють на власних енергогенерувальних установках для своїх потреб.

Крім того, для створення безпечного освітнього середовища та дотримання санітарних норм, у теплу пору року закладам освіти рекомендують проводити заняття з прочиненими вікнами в режимі провітрювання.

“Важливо відповідально ставитися до енергоощадження, разом з тим гарантувати безпеку та належні умови для здобувачів освіти в межах наявних ресурсів і можливостей енергосистеми”, – додали в МОН.

Читайте також: ”Підготовка до нового навчального року й осінньо-зимового періоду: МОН оприлюднило рекомендаційний лист”.

Титульне фото: Getty Images


Обговорення