Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Червня 2024

Верховна Рада розблокує виконання закону про протидію мобінгу – освітній омбудсмен

19 червня 2024 року Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт змін до статті 16 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, який стосується протидії мобінгу й включення його до переліку підстав, які дають змогу проводити перевірки в установах і організаціях [мобінг – це систематичне цькування співробітника в колективі (економічний, психологічний тиск), зазвичай з метою його звільнення – ред.].

Про це повідомили в Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Закон України “Про організацію трудових відносин…” набув чинності в грудні 2022 року, після чого в Кодексі України про адміністративні правопорушення з’явилася стаття 173-5 “Мобінг (цькування) працівника”. Але, як розповів освітній омбудсмен, за півтора року, що минуло з моменту його ухвалення, закон не виконувався. Адже для того, щоб суд міг розглянути справу про мобінг у трудовому колективі, Державна служба України з питань праці мала провести перевірку заяви та подати до суду адмінпротокол.

Утім, під час дії воєнного стану постановою Уряду № 303 заборонені перевірки суб’єктів господарювання. Винятком є лише ситуації, перелік яких визначений у статті 16 Закону України “Про організацію трудових відносин…”. Але й у ньому відсутній мобінг.

“Тому Держпраці, отримуючи численні звернення про можливий мобінг (і від громадян, і від освітнього омбудсмена), наразі не має можливості проводити необхідні перевірки”, – пояснив Сергій Горбачов.

За словами омбудсмена, це дуже відчутно впливало на захист прав освітян, адже до нього надходила велика кількість звернень від педагогів про вчинення стосовно них мобінгу в закладах освіти.

Тому Сергій Горбачов звернувся з листом до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також до Комітету з питань освіти, науки та інновацій з проханням внести зміни до чинних нормативно-правових актів, щоб розблокувати дію закону про протидію мобінгу.

Зокрема, ухвалений 19 червня 2024 року в першому читанні законопроєкт № 11044 включає мобінг до підстав проведення перевірок.

“Тепер не менш важливо довести справу до логічного завершення, щоб закон був прийнятий в цілому – і освітяни мали можливість захищати свої права у випадку, коли стають жертвами мобінгу”, – резюмував омбудсмен.

Раніше ми розповідали, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт про булінг у позашкіллі.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення