Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Червня 2024

Чи може у 2025 році змінитися кількість предметів на НМТ – коментар директорки УЦОЯО

Зображення згенероване за допомогою ШІ

В актуальних умовах до збільшення кількості предметів на НМТ до пʼяти не готові ні вступники, ні система. Якщо говорити про ситуацію після перемоги України та завершення війни, тоді модель тестування може бути іншою. У такому випадку найімовірніше учасники зможуть складати один предмет в один день, і тоді ідея з п’ятьма предметами здається реалістичною.

Про це під час інтервʼю для освіта.24 розповіла очільниця УЦОЯО Тетяна Вакуленко.

Чому 5 предметів – це неможливо зараз?

“Перший виклик пов’язаний з логістикою учасників, адже навряд чи ми зможемо проводити для них оцінювання протягом одного дня. Тож їм доведеться подорожувати й розв’язувати через це фінансові та логістичні питання”, – пояснила Тетяна Вакуленко.

Чи може бути менші ніж 4?

Наразі всі ті предмети, які є в переліку обовʼязкових, направду ключові, каже пані Тетяна.

“Натомість можливість вибору для вступників є критичною, адже у нас усіх є ті предмети, з яких ми проявляємося якнайкраще, які відповідають нашим майбутнім навчальним спрямуванням та інтересам вступника, – вважає очільниця УЦОЯО. – Тому втратити цей предмет було б вкрай проблематично, на мою думку. А ще гірше – якби цей предмет [на вибір – ред.] прибрали, то це був би поганий сигнал для вишів про те, що держава визначилася з предметами, а інші буцімто не є важливими”.

Читайте також: “Чи можлива третя сесія / апеляція / перескладання: Тетяна Вакуленко відповіла на питання про додаткові можливості на НМТ”.

Титульне фото: gettyimages.ae


Обговорення