Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Липня 2024

В Україні пропонують збільшити штрафи за російську музику в громадських місцях

У Верховній Раді України пропонують збільшити штрафи за прослуховування / виконання російської музики в громадських місцях до 5 100 – 25 500 гривень. Зараз розмір адміністративного покарання складає 70 гривень.

Про це йдеться в законопроєкті №9547 “Про внесення змін до ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності за порушення законодавства установами торгівлі, громадського харчування та сфери послуг у сфері обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора”, передає “Судово-юридична газета”.

Ознайомитися з повним текстом документа можна за посиланням.

Співавторами законопроєкта є 16 депутатів Верховної Ради. Крім того, ініціативу парламентарів уже підтримав мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Проєкт закону передбачає, що відповідальність за звучання російської музики нестимуть керівники закладів:

  • торгівлі;
  • харчування;
  • сфери послуг.

Тобто штрафуватимуть саме власників таких установ і організацій, а не окремих громадян.

Розмір штрафу за прослуховування музики країни-агресора пропонують збільшити до 5 100 – 8 500 гривень (це від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів). За повторне порушення – від 1 700 до 25 500 гривень.

Каратимуть, зокрема, за:

  • публічне виконання;
  • показ;
  • демонстрацію;
  • сповіщення музичних фонограм, відеограм, кліпів, інших російських творів.

У пояснювальній записці автори законопроєкту розповіли, що зараз штраф за публічне прослуховування російської музики не є справедливим. Наприклад, у 2023 році в селі Погреби (Київщина) відвідувачка закладу зробила зауваження щодо російської музики в караоке. За це жінку виштовхали з приміщення. Згодом поліція склала протокол, згідно з яким керівництво закладу мало сплатити штраф від 17 до 170 гривень.

Читайте також:Російські пісні в плейлистах українських школярів: чому не варто слухати музику ворога і як це пояснити дітям”.

Титульне фото: “Галицький Кореспондент”


Обговорення