Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Липня 2024

Часті переїзди в дитинстві підвищують ризик розвитку депресії в дорослому віці – результати дослідження

Діти, які часто переїжджають з родиною, мають значно вищий ризик виникнення депресії в дорослому віці, ніж ті, хто постійно живе на одному місці.

Про це йдеться в спільному дослідженні Орхуського (Данія), Манчестерського та Плімутського (Велика Британія) університетів, яке опублікували на порталі JAMA Psychiatry, передає The New York Times.

У дослідженні взяли участь понад мільйон мешканців Данії, які народилися з 1982 до 2003 року. Із них 35 098 осіб (2,3%) мали діагноз “депресія”.

Так, згідно з даними дослідників, люди, які виросли в бідних районах країни, частіше страждають від депресії. Утім, учені з’ясували ще одну причину виникнення недуги, яка також значно впливає на психоемоційний стан у дорослому віці.

За даними дослідження, підлітки, які переїжджали більше одного разу, мали на 61% вищі шанси розвитку депресії в дорослому віці.

Учені вважають, що причиною цього може бути руйнування соціальних зв’язків. Адже діти змушені:

  • шукати нових друзів,
  • долучатися до нових спортивних команд чи організацій,
  • адаптуватися до нових умов життя,

тобто “наново здобувати соціальний капітал”.

Крім того, за даними дослідження, імовірність розвитку депресії не залежить від того, у який район (та з якого району) переїздили діти:

  • у дорослих, які в підлітковому віці переїхали з найбіднішого району до найбагатшого, ризик депресії був на 13% вищий;
  • у дорослих, які в підлітковому віці переїхали з найбагатшого району до найбіднішого, ризик депресії був на 18% вищий.

Тому науковці радять батькам враховувати вплив переїзду на стан дітей, адже часті зміни можуть мати серйозні довгострокові наслідки для їхнього психічного здоров’я.

Нагадаємо, що ГО “Смарт освіта” створила безплатну психологічну платформу-каталог Resilience.help з навчально-методичними ресурсами, інструментами та статтями з психологічної підтримки для освітян, батьків і шкільних психологів.

Титульне фото: wol.jw.org


Обговорення