Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Липня 2024

Що вивчатимуть учні 10–11-х класів на оновлених уроках “Захисту України”: МОН оприлюднило проєкт модельної навчальної програми

Для учнів 1011-х класів розробили проєкт модельної навчальної програми “Захист України”. Після експертизи оновлена програма має отримати гриф “Рекомендовано” та відповідний наказ до затвердження від Міністерства освіти і науки України.

Про це повідомило МОН.

Ознайомитися з повним текстом документа можна нижче або за посиланням.

Як розповіли в МОН, оновлений проєкт програми “Захист України” відображає реалії та виклики, з якими нині стикається наша держава.

Зокрема, її особливостями є:

  • відсутність поділу за статтю під час вивчення дисципліни та рівні можливості для здобуття навичок;
  • охоплення актуальних тем: від сучасних технологій до інформаційної безпеки;
  • надання переваги розвитку практичних навичок: орієнтуванню на місцевості, управлінню дронами, розвідці на основі відкритих джерел, наданню домедичної допомоги й іншим;
  • увага до питань цивільного захисту та планування майбутнього.

Раніше ми також публікували велике інтерв’ю з міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим та народною депутаткою й співавторкою оновленої програми Інною Совсун, де вони розповіли про основні зміни в курсі “Захист України”. Матеріал доступний за лінком.

Так, у програмі для 10 класу передбачені 6 модулів:

  1. “Основи національної безпеки й оборони”;
  2. “Основи управління та планування”;
  3. “Озброєння та військова техніка. Стрілецька підготовка”;
  4. “Основи дій, комунікації та взаємодій у бою”;
  5. “Орієнтування на місцевості та інженерна фортифікація”;
  6. “Домедична допомога в умовах бою”.

В 11 класі учні та учениці також вивчатимуть 6 модулів:

  1. “Військові технології та їх розвиток”;
  2. “Стрілецька підготовка, основи для дій та взаємодії в бою”;
  3. “Інформаційна війна”;
  4. “Домедична допомога в умовах бою”;
  5. “Цивільне населення в кризових умовах”;
  6. “Планую майбутнє: моя роль в обороні України”.

У МОН розповіли, що ключовий акцент проєкту програми полягає в практичній підготовці школярів і школярок. Адже кожен модуль передбачає засвоєння й відпрацювання конкретних навичок. Крім того, наповнення кожного розділу сформували на основі консультацій і обговорень з освітянами, експертами у сфері оборони та десятками організацій, серед яких:

  1. Victory Drones;
  2. ГО “Військова школа “Боривітер””;
  3. БФ “Солом’янські котики”;
  4. Всеукраїнська рада реанімації;
  5. OSINT-агенція “Molfar” та іншими.

“Війна та військо – це не абстрактні сутності десь там на іншій планеті. Це реальність, У якій, на жаль, ми всі живемо. Як зрозуміти цю реальність, яке твоє місце в ній на індивідуальному рівні, на рівні міста чи села та на рівні держави, а також, що ти маєш і можеш зробити як громадянин чи громадянка для власної та національної безпеки – з цими питаннями працюватимуть на уроках “Захисту України”, – пояснила народна депутатка й співавторка проєкту оновленої програми Інна Совсун.

Вона також розповіла, що в програмі виокремили тему ролі захисників і захисниць у суспільстві. Це, на думку Інни Совсун, дасть змогу не лише традиційно прищепити підлітками повагу до воїнів “у форматі вітання на 14 жовтня чи 6 грудня”, але й донести, що все українське суспільство має адаптуватися до потреб військових і ветеранів, забезпечити підтримку, повагу та вдячність не словами, а діями.

Ще одним пріоритетом оновленої програми, за словами Совсун, є дати школярам і школяркам уявлення, що таке сучасна війна.

“Військове лідерство та ухвалення рішень на основі підходів НАТО, а не радянської армії, роди та види озброєнь, роль дронів і зв’язку, медицина на полі бою, інформаційна війна – ці теми допоможуть учням і ученицям зрозуміти, що саме відбувається під час оборони країни, які цінності, знання та навички для цього необхідні”, – додала вона.

Proyekt.prohramy.Zakhyst.Ukrainy-22.07.2024

Нагадаємо, що уроки “Захисту України” для учнів 1011-х класів проводитимуть раз на місяць упродовж цілого дня.

Для навчання школярів і школярок створять спеціально обладнані осередки, де учні зможуть практикувати набуті знання. Про те, які обладнання й матеріали закуплять для освітніх центрів читайте за лінком.

Крім того, для старшокласників проводитимуть обов’язкові

  • навчально-польові збори;
  • тренінгові заняття.

Проєкт оновленої програми також передбачає можливе проведення навчальних екскурсій, ігор, створення проєктів тощо.

Раніше ми також розповідали, що в межах оновлення “Захисту України” стартував процес підготовки тренерів, які потім передаватимуть свої знання вчителям із регіонів, підвищуючи їхню кваліфікацію.

Читайте також: “Дівчата і хлопці разом “літають” на дронах та стріляють у тирі: як громада на Київщині осучаснює викладання “Захисту України””.

Титульне фото – M&M Photography, Стрий


Обговорення