Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Серпня 2024

Цьогоріч учні-ВПО зможуть продовжити навчатися дистанційно у своїх школах

Повноцінне впровадження комплексної політики “Школа офлайн” розпочнеться з вересня 2025 року. Тобто цьогоріч вчителі й діти з-поміж ВПО зможуть і далі працювати та навчатися в дистанційному форматі у своїх школах.

Про це в інтерв’ю для порталу “Освіторія.Медіа” повідомила проєктна менеджерка “Школи офлайн” Надія Кузьмичова.

Нагадаємо, що новий проєкт наказу МОН №850 є частиною реалізації комплексної політики “Школа офлайн” і має на меті, щоб якомога більше українських учнів і учениць повернулися до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація. Зокрема, це стосується дітей-ВПО, які продовжують навчатися онлайн у “своїх школах”. Наразі триває громадське обговорення змін до низки нормативних документів, які стосуються навчання учнів-ВПО і школярів на ТОТ. Подати свої пропозиції для вдосконалення їхнього змісту всі охочі можуть до 9 серпня.

Раніше також стало відомо, що МОН створило спеціальну робочу групу для вдосконалення змісту наказу №850.

Ми також публікували докладний матеріал, де розповіли, що зміниться з 1 вересня для учнів-переселенців, учнів на ТОТ, прикордонних і прифронтових територіях та тих, хто за кордоном. Він доступний за посиланням.

За словами Надії Кузьмичової, МОН очікує, що всі накази, які стосуються комплексної політики “Школа офлайн”, підпишуть у серпні 2024 року. Це дасть змогу створити нормативне підґрунтя для впровадження необхідних змін. Однак частина областей вже “втілюють окремі інструменти” цієї політики.

“Цей рік важливий як перехідний пілотний етап. Проте, якщо область не готова й не спроможна втілювати зміни вже цього вересня, це не буде порушенням. Школи можуть працювати так, як звикли, усвідомлюючи, що з наступного вересня вони вже зобов’язані впроваджувати ці зміни”, – додала вона.

Тобто цьогоріч вчителі-ВПО зможуть і далі працювати в дистанційному форматі, а учні-ВПО – навчатися онлайн у своїх школах. Адже, як наголосила Надія Кузьмичова, перехід у школу за місцем проживання в новому навчальному році не буде обов’язковим (але діти за бажанням матимуть таку можливість). Утім, з 1 вересня 2025 року батьки будуть зобов’язані перевести дитину у місцевий заклад освіти, який працює офлайн.

“Але навіть у такому разі в дитини залишається право навчатися дистанційно, якщо в школі за місцем проживання, наприклад, немає вільних місць або вона не обладнана укриттям. Є цілий перелік таких умов, за яких право на дистанційне навчання може бути реалізоване”, – резюмувала вона.

Читайте також: ““Школа офлайн”: запрацювала гаряча лінія МОН для запитань”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення