Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Серпня 2024

“Рішень дуже багато”: Андрій Сташків розповів, як відбуватиметься навчання в українських школах у разі блекаутів

Частина українських шкіл зможе проводити очне навчання навіть у разі відключень електроенергії. Крім того, заклади освіти зможуть за потреби подовжити зимові канікули й закінчити навчальний рік у червні.

Про це в інтерв’ю порталу Dovidka.info розповів заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

За його словами, універсального рішення для роботи закладів освіти в разі блекаутів узимку немає. Адже в кожному регіоні ситуація різна. Зокрема, є школи, які:

  • мають автономне опалення (власні котельні) й можуть за допомогою генераторів підживлювати власну систему теплопостачання, а отже, продовжувати працювати під час відключень електроенергії (таких шкіл приблизно 50%);
  • під’єднані до централізованого теплопостачання й також теоретично зможуть працювати в разі блекаутів;
  • мають генератори і їхніх потужностей вистачить для освітлення класів (але не вистачить, наприклад, для приготування їжі);
  • не мають генераторів.

“Рішень дуже багато. Наприклад, зміщення розкладу уроків на світловий день. Тобто, якщо не буде електроенергії, заняття починатимуться пізніше. Звичайно, за умови збереження необхідного температурного режиму. […] Якщо потужності генераторів у закладах освіти вистачатиме лише для освітлення, школи зменшуватимуть кількість уроків”, – пояснив Андрій Сташків.

Водночас дистанційне навчання учнів і учениць, за словами заступника міністра освіти і науки, може стати справжнім викликом. У разі тривалих відключень електроенергії, педагоги не зможуть проводити онлайн-заняття, а тому школярам доведеться працювати в асинхронному форматі. Тобто вчителі надсилатимуть їм завдання, а потім перевірятимуть виконані роботи.

“Є розроблені матеріали на платформі “Всеукраїнська школа офлайн”, які вчителі можуть використовувати. Крім того, для шкіл зараз готують модифіковані програми, де буде більше варіативної частини, завдяки чому педагоги зможуть обирати певні теми для поглибленого вивчення”, – додав Андрій Сташків.

Читайте також: “Понад 80% українських шкіл мають генератори, але їх недостатньо для організації повноцінного навчання – МОН”.

Титульне фото: “Трибуна. Бровари”


Обговорення