Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Серпня 2024

Затверджена оновлена Типова освітня програма для 5–9 класів: найголовніші зміни

Міністерство освіти і науки України затвердило оновлену Типову освітню програму для 5–9 класів.

Про це повідомила пресслужба МОН.

Мета змін – зробити Типову освітню програму більш гнучкою для впровадження різноманітних навчальних планів, варіативних інтегрованих курсів або навчальних предметів чи їхнього комбінування. Окрім того, оновлений Типовий навчальний план дасть змогу закладам освіти виділити години на роботу з подолання освітніх втрат і зменшити навантаження на учнівство”, – зазначили в міністерстві.

Докладніше з програмою можна ознайомитися тут. А поки перерахуємо основні нововведення:

  • створення резерву годин для гнучкого перерозподілу.

Як пояснює МОН, розподіл навчального навантаження між освітніми компонентами відтепер проводитиметься на основі мінімальної, а не рекомендованої кількості годин, як у попередній редакції програми. Різницю ж між мінімальною і граничною кількістю годин виділили в резерв, який можна перерозподіляти між різними освітніми галузями та використовувати для:

  • вибіркових освітніх компонентів;
  • індивідуальної роботи з подолання освітніх втрат;
  • здійснення проєктної діяльності.

Водночас у МОН наголошують, що збільшення кількості годин для вивчення різних предметів та інтегрованих курсів до межі, яку визначено в попередній редакції програми, фінансуватимуть із державного бюджету.

“Все це зроблено для того, щоб заклад освіти міг гнучко підходити до формування навчального плану для кожного класу”, – кажуть в міністерстві.

Саме ж рішення про перерозподіл годин ухвалює педагогічна рада, яка затверджує освітню програму свого закладу.

 Як виглядатиме резерв годин на тиждень та рік для всіх освітніх галузей:

 

  • Також в оновленій Типовій освітній програмі для 5–9 класів визначили кількість годин на інтегровані курси різних освітніх галузей та співвіднесли їх із навчальними предметами;
  • визначили кількість годин на міжгалузеві інтегровані курси, які будуть вибірковими. Впровадити їх можна через перерозподіл навчальних годин інших освітніх галузей;
  • оновили опис інструментарію оцінювання;
  • додали вимоги до організації освітнього процесу в класах із навчанням мовою корінного народу та/або національної меншини, а також модельні навчальні програми з кримськотатарської мови для 5–6, 7–9 та 5–9 класів;
  • визначили вимоги до модельних навчальних і навчальних програм;

Нагадаємо, раніше “Нова українська школа” публікувала докладне роз’яснення щодо топ-5 змін, які пропонували в оновленому проєкті Типової освітньої програми для 5–9-х класів. Ознайомитися з матеріалом можна за посиланням.

Фото: МОН


Обговорення