Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Серпня 2024

Навчання школярів, які перебувають за кордоном: як батькам перевести дитину в “українознавчий клас”

Діти, які нині перебувають за кордоном, можуть навчатися в українських школах в одному з 3-х форматів:

  1. за індивідуальною або сімейною формою: учень / учениця вчиться очно в місцевій школі, а опанування української програми покладається на батьків;
  2. у дистанційному форматі лише з українознавчого компонента: учень / учениця опановує програму місцевої школи, а ввечері або в суботу дистанційно вивчає українську мову й літературу, історію України;
  3. у повноцінному дистанційному форматі: учень / учениця навчається в місцевій школі й паралельно вивчає всі предмети в українському закладі освіті (у Міністерство освіти і науки України звертають увагу, що в такому разі діти отримують подвійне навантаження, а навчання в українській школі часто стає формальністю).

Про це під час вебінару “Все про українознавчий компонент” розповіли представники МОН і Мінцифри.

Усі ці форми навчання можуть співіснувати в одній українській школі, утім вони не обов’язково мають бути в кожному закладі освіти.

Як пояснили в МОН, навчання учнів і учениць, які нині перебувають за кордоном, за українознавчим компонентом відбуватиметься на базі 148 закладів освіти України. Перелік шкіл (за областями), у яких створять спеціальні “українознавчі класи”, доступний за посиланням.

У МОН також наголошують: оскільки заняття відбуватимуться дистанційно, школа, яку батьки оберуть для вивчення дитиною українознавчого компонента, не обов’язково має бути найближчою до місця проживання родини перед початком повномасштабної війни.

Навчання в таких класах відбуватиметься ввечері (у будні) або щосуботи. Рішення про розклад дистанційних уроків адміністрація кожного закладу освіти ухвалюватиме самостійно.

Зокрема, школярі й школярки вивчатимуть:

  • українську мову;
  • українську літературу;
  • “Я досліджую світ” (для учнів 1–4-х класів);
  • історію України (з 5 класу);
  • географію (з 8 класу);
  • основи правознавства (з 9 класу);
  • “Захист України” (з 10 класу).

Крім того, як розповіли в МОН, для учнів і учениць передбачили додаткові години на індивідуальні заняття й консультації. Їх можна буде використати, наприклад, для вивчення предметів, яких немає в закордонних школах.

Батькам, які хочуть перевести дитину до “українознавчого класу”, варто:

  • обрати школу, де є такі класи (перелік ЗВО);
  • подати заяву для переведення дитини: її можна заповнити онлайн або надіслати сканкопію на адресу обраного закладу освіти.

Скористатися такою можливістю можуть також діти, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

У МОН звертають увагу, що переведення учнів / учениць між школами відбуватиметься автоматично завдяки системі AIKOM.

Раніше ми публікували поради для дошкільнят, молодших школярів, підлітків і їхніх батьків, які допоможуть не забути українську мову за кордоном.

Читайте також: “Як батькові зберегти зв’язок із дитиною, якщо вона за кордоном через війну”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення