Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Серпня 2024

У Департаменті освіти і науки КМДА прокоментували звинувачення в саботажі реформи “Захисту України”

Нещодавно військовослужбовиця та депутатка Київради Аліна Михайлова написала на своїй сторінці у Facebook, що Київ “саботує реформу” “Захисту України”.

Департамент освіти і науки Києва… свідомо відмовляється від нової програми й підготовки вчителів. Виходить, що всюди, навіть у Донецькій області, школи, які створили осередки, вчитимуть “Захисту України” по-новому, а в Києві – ні”, – розповіла вона.

Нагадаємо, що в грудні 2023 року уряд виділив субвенцію в розмірі 1,74 млрд грн на оновлення “Захисту України”:

  • 100 млн грн – на перенавчання вчителів;
  • 1,64 млрд грн – на закупівлю обладнання для міжшкільних осередків, які створюють на базі закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, а також закладів фахової передвищої освіти.

У травні 2024 року Міністерство освіти і науки підготувало оновлений типовий перелік обладнання для міжшкільних осередків, а також ухвалило наказ про розподіл державної субвенції між місцевими бюджетами для оновлення предмета “Захист України”.

Згідно з наказом:

  • обласні та Київська міська державні адміністрації (військові адміністрації) затверджують перелік осередків викладання навчального предмета “Захист України” в закладах освіти;
  • територіальні громади, органи управління освітою облдержадміністрацій та районних у місті Києві державних адміністрацій надають обласним і Київській міській державним адміністраціям (військовим адміністраціям) заяви щодо створення осередків у закладах освіти, які перебувають у сфері їхнього управління (у заяві вказують загальний кошторис на обладнання осередку);
  • обласні та Київська міська державні адміністрації (військові адміністрації) розглядають отримані заяви, формують перелік осередків, які мають створити в закладах освіти й здійснюють розподіл субвенції між обласним бюджетом і бюджетами територіальних громад.

Також у наказі про розподіл субвенції йдеться, що осередок має “бути обладнаним для забезпечення освітнього процесу здобувачів освіти відповідно до модельної навчальної програми “Захист України” не пізніше ніж 1 жовтня 2024 року”.

Крім цього, обласні та Київська міська державна адміністрація щомісяця мають звітувати МОН про витрачання коштів субвенції на оновлення “Захисту України”.

За даними МОН, безпосередній процес закупівель у регіонах розпочався в середині липня. Їх здійснюють через Prozorro Market.

Як стверджує Аліна Михайлова, “Київ ризикує залишитися єдиним містом без оновленої програми”, бо не долучається до використання субвенції на “Захист України” та до “всеукраїнського педагогічного експерименту”.

Вочевидь, ідеться про інноваційний освітній проєкт за темою “Теоретико-методичні засади викладання навчального предмета / інтегрованого курсу “Захист України” в серпні 2024 – серпні 2026 років, затверджений наказом МОН №940 від 1 липня 2024 року.

Для участі в проєкті регіони мали подати заявки. Щоправда, у Департаменті освіти і науки КМДА розповіли, що невідомо, як саме відбувалося інформування про можливість участі в проєкті та його реалізацію. На сайті Департаменту прокоментували, що станом на 20 серпня 2024 року жодного офіційного документа до Департаменту освіти і науки КМДА [від МОН ред.] щодо Всеукраїнського педагогічного експерименту в межах нової програми “Захист України” не надходило.

Як пояснили в Департаменті, для реалізації програми “Захист України”:

  • між районами Києва вже розподілили 102 млн грн (із них 5,9 млн грн на перепідготовку вчителів) державної субвенції на оновлення “Захисту України” та 41,2 млн грн із міського бюджету;
  • додаткові 23,7 млн грн Київ виділив на оснащення кабінетів “Захисту України” сучасним обладнанням (при підготовці до нового 20242025 навчального року).

Адаптація чинної програми з цього предмета до викликів воєнного часу почалася в Києві ще торік. Так, наприкінці 2023 року робоча група, до складу якої ввійшли фахівці Збройних Сил України, вчителі, методисти Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, розробили Методичні рекомендації щодо викладання з 2024 року “Захисту України” в закладах загальної середньої освіти Києва в умовах воєнного стану”, – додали в Департаменті.

У рекомендаціях, зокрема, йшлося:

  • про розширення та поглиблення змісту тематичних планів відповідно до навчального навантаження 2 год/тиждень;
  • актуалізацію змісту програми й посилення її практичного складника;
  • оновлення окремих тем відповідно до реалій воєнного сьогодення;
  • розробку орієнтовного переліку обладнання для кабінетів предмета та кабінету для занять із домедичної допомоги;
  • оновлення програми підвищення кваліфікації вчителів “Захисту України”.

Як розповіли в Департаменті, наразі спеціальна робоча група визначає, у яких школах і за яким алгоритмом створюватимуть міжшкільні осередки.

Оскільки не до кінця зрозуміло, як саме реалізовуватимуть всеукраїнський педагогічний експеримент щодо оновлення “Захисту України”, редакція “Нової української школи” надіслала запит до МОН, щоб розібратися докладніше з алгоритмом приєднання міжшкільних осередків/регіонів до експерименту.

Читайте також:Затвердили оновлену модельну навчальну програму “Захист України”: основні зміни”.

Титульне фото: Марія Брикимова, ГО “Смарт освіта”, навчальний тир в одній зі шкіл на Київщині


Обговорення