Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Вересня 2024

Обмеження екранного часу, батьківський контроль і особливості акаунтів для різного віку: що батьки підлітків мають знати про TikTok

Останніми роками в Україні серед підлітків особливо популярним став застосунок для перегляду коротких відео TikTok. У ньому користувачі й користувачки можуть створювати й публікувати власні ролики тривалістю від 10 секунд до 3 хвилин.

Фахівці громадської організації #stop_sexтинг розповіли, на що варто звернути увагу батькам, чиї діти є активними користувачами й користувачками TikTok, а також як вберегти свого сина чи доньку від кіберзагроз.

За даними дослідження “Незмінний супутник: тиждень із життя молодої людини, яка користується смартфоном”, діти від 10 до 12 років найчастіше щодня користуються такими соцмережами (респонденти могли обрати кілька відповідей):

  • TikTok – 65% опитаних;
  • YouTube – 65%;
  • Instagram – 19%.

Підлітки від 13 до 15 років використовують переважно:

  • TikTok – 78%;
  • YouTube – 63%;
  • Instagram – 48%.

Крім того, згідно з даними аналітиків, більшість підлітків беруть телефони приблизно 50 разів на день, причому найчастіше – у шкільні години.

За правильного підходу, використання дитиною соцмереж, звісно, може мати низку плюсів. Адже вони дають змогу:

  • спілкуватися з друзями та родиною;
  • отримати доступ до освітнього контенту;
  • виражати творчі здібності через мистецтво, відео тощо.

Водночас усе більше досліджень підтверджують, що використання смартфонів і соціальних мереж може посилити психічні розлади (зокрема, викликати депресію) та шкідливу поведінку в дітей. Крім того, там можна стикнутися з:

  • кібербулінгом;
  • невідповідним контентом;
  • порушенням конфіденційності;
  • сексуальними онлайн-загрозами (секстинг, онлайн-грумінг) тощо.

“Тому дорослим важливо регулярно розмовляти з дітьми на тему онлайн-безпеки та цифрової грамотності, освітянам – проводити навчання на цю тему у школах, батькам – використовувати інструменти налаштувань конфіденційності й батьківських контролів. Але налаштування потрібно робити спільно з дитиною, пояснюючи, що ви дієте задля її безпеки”, – розповіла засновниця ГО #stop_sexтинг Анастасія Дьякова.

Звісно, TikTok, як і багато інших застосунків, має вікові обмеження. Зокрема, створювати профілі в соцмережі можуть лише особи, яким виповнилося 13 років. Якщо алгоритм додатка вирішить, що користувач (-ка) молодший (-а) за необхідний вік – акаунт заблокують. Однак, діти до 13 років можуть користуватися TikTok без профілю, що створює додаткову небезпеку (тоді неможливо відфільтрувати запропонований контент).

Акаунти осіб від 13 до 15 років автоматично створюються приватними. Користувач чи користувачка може створювати власні відео, але їх будуть бачити лише друзі. У такому випадку також не можна отримувати чи надсилати повідомлення.

Акаунти користувачів і користувачок від 16 до 17 років автоматично є публічними. З них можна вести прямі ефіри, надсилати й отримувати повідомлення, однак заборонено купувати, надсилати чи отримувати онлайн-подарунки.

Фахівці #stop_sexтингу акцентують, що батькам не варто дозволяти дітям переглядати TikTok зі свого акаунта. Адже додаток ідентифікує профіль батьків як повнолітній і там може відображатися контент 18+.

Щоб захистити дитину в TikTok батькам варто:

  • створити обліковий запис разом із дитиною та переконатися, що в акаунті вказана правильна дата народження (це дасть змогу мінімізувати ймовірність контенту, який не відповідає віку дитини);
  • зробити профіль дитини приватним TikTok у такому разі підліток зможе схвалювати або відхиляти запити на підписку, а його / її відео бачитимуть лише підписники. Для цього необхідно зайти в профіль дитини з її гаджета, натиснути три лінії у верхньому правому кутку й у вкладці “Конфіденційність” обрати “Приватний акаунт”;
  • налаштувати обмеження контенту щоб обмежити доступ підлітка до певного контенту, варто зайти в профіль з його гаджета, натиснути три лінії у верхньому правому куті й у вкладці “Налаштування контенту” обрати “Режим обмеження”;
  • пояснити дитині, як можна скаржитися на відео, видаляти небажані коментарі та блокувати профілі, які їй не подобаються;
  • і найголовніше – встановити з дитиною довірливі стосунки, аби вона могла звернутись до вас за порадою.

У TikTok також можна налаштувати батьківський контроль. Активувати “Сімейні налаштування” можна за умови, коли обидва користувачі зареєстровані у TikTok. Для цього необхідно зайти в “Профіль” (налаштування) та натиснути функцію “Family Pairing” або “Сімейний зв’язок”. Далі на екрані зʼявиться QR-код та інструкція про виконання дій на смартфоні дитини.

Окрім контролю контенту, батьки можуть встановити часові обмеження для “перебування” дитини в застосунку. Наразі TikTok попередньо встановив щоденний час використання екрана для всіх користувачів віком до 18 років – 60 хвилин, але додатково в додатку можна вказати ліміт часу від 40 хвилин до 2 годин. Коли ліміт буде вичерпано, на екрані з’явиться повідомлення про завершення сеансу. Його можна буде скасувати лише за допомогою пароля. Для налаштування часу використання екрана батькам варто:

  • зайти у профіль дитини з її гаджета;
  • натиснути три лінії у верхньому правому кутку;
  • обрати “Екранний час”;
  • вибрати бажаний ліміт.

Докладну інструкцію шукайте у відеогайді “Як швидко та просто налаштувати безпечне використання TikTok для дитини” нижче або за посиланням.

Звернутися за допомогою щодо онлайн-ризиків діти й дорослі можуть:

Раніше ми розповідали, як батькам уберегти дитину від кіберзагроз

Титульне зображення: freepic.com


Обговорення