Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Вересня 2024

УЦОЯО підготував двотомний звіт про НМТ-2024

Український центр оцінювання якості освіти випустив офіційний звіт за результатами Національного мультипредметного тесту у 2024 році. Цьогоріч на НМТ зареєструвалися 312 508 осіб, з яких 25% становили випускники минулих років.

Про це УЦОЯО повідомляє на своєму сайті.

З матеріалами звіту ознайомитися в розділі “Звіти/Дані“.

Звіт складається з двох томів:

  • Том І містить інформацію про підготовку НМТ (нормативно-правове забезпечення, формування реєстраційної бази учасників, мережі тимчасових екзаменаційних центрів), його проведення (статистичні характеристики вибірки тощо). У цій частині звіту наведені статистичні та аналітичні матеріали, зокрема щодо розподілу результатів тестування з кожного навчального предмета НМТ за підсумками основних і додаткових сесій у розрізі різних параметрів, наприклад:
    • регіону;
    • розташування закладу освіти за типом місцевості (міська, сільська);
    • гендеру;
    • року завершення здобуття повної загальної середньої освіти;
    • типу закладу освіти;
    • потреби учасника/учасниці в забезпеченні спеціальних умов.

Приклад діаграми розподілу результатів з першої частини звіту

  • Том ІІ містить по два зразки субтестів з усіх предметів НМТ 2024 року. До одного зі зразків також наведено всі психометричні характеристики.
Математика

Приклад аналізу тестового завдання з математики з другої частини звіту

“Упевнені, що ця інформація допоможе вчительству краще зрозуміти специфіку поточних інструментів вступних оцінювань і за потреби буде раціонально використана в освітньому процесі, наприклад, для підготовки учнівства до тестування наступного року або як частина інструментів для розгортання роботи з надолуження навчальних втрат”, – зазначили в УЦОЯО.

Крім того, у Центрі нагадали: позаяк результати НМТ 2024 року не зараховували як результати ДПА, то відповідні дані не можна використовувати ні для формулювання висновків про навчальні досягнення всієї сукупності здобувачів освіти, які завершували навчання в ЗЗСО у 2023/2024 навчальному році, ні для порівняння з даними щодо результатів ДПА та ЗНО попередніх років.

“Якщо ми подивимося на результати в розрізі великих груп, а це учасники, які обирали окремі предмети, то найперше цікаво подивитися на те, яким є середній бал з окремих предметів. Водночас закликаю ставитися до цих результатів з обачністю, адже кількість вступників, які обирали, скажімо, фізику та хімію, є надзвичайно маленькою. Відповідно, коли ми аналізуємо ці середні показники, ми маємо передусім розуміти, що це не спеціально сформовані репрезентативні вибірки, а учасники, які зареєструвалися для проходження оцінювання, прийшли й показали такі результати”, – додала директорка УЦОЯО Тетяна Вакуленко, презентуючи звіт на YouTube-каналі Центру.

Також вона закликала зацікавлених звертатися до розділу  “Портал відкритих даних” на сайті УЦОЯО, де подано знеособлені результати вступних випробувань 2024 року на бакалаврат (за основними та додатковими сесіями). “Ця інформація дасть змогу експертам та аналітикам у дослідженнях якості середньої освіти спиратися на масові, цілісні й достовірні дані, отримані під час проведення НМТ”, – наголосили в Центрі.

Читайте також: “Чи можуть на НМТ–2025 змінити кількість предметів? Коментар директорки УЦОЯО”.

Фото: Український центр оцінювання якості освіти


Обговорення