Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 безплатних можливостей навчання та розвитку для старшокласників

Понад рік Олександра Вдовиченко, менеджерка каналу для старшокласників “10:11 Включайся”, збирає, аналізує та публікує можливості навчання, волонтерства й розвитку для школярів. Каже, що за цей час побачила та дослідила сотні програм, проєктів та подій від українських і закордонних організаторів.

Спільно з “Новою українською школою” Олександра створила добірку найкрутіших можливостей для старшокласників, заявки на які прийматимуть із кінця серпня. Втім, обрати для себе найкращу програму та підготуватися до добору можна вже зараз.

У новому матеріалі читайте:

  • які можливості для навчання, розвитку та волонтерства пропонують;
  • які умови та етапи добору;
  • що отримає учасник під час реалізації проєкту.

1. Програма обміну Future Leaders Exchange Program (FLEX)

Це можливість для учнів та учениць 8–10 класів поїхати за обміном у США та рік повчитися в американській школі. Щоб стати учасником, треба пройти три тури добору:

  1. заповнити аплікаційну форму;
  2. скласти короткий письмовий тест англійською,
  3. заповнити анкету, написати твори англійською мовою, пройти співбесіду та стандартизований тест з англійської.

Набір щороку відбувається восени, а цьогоріч почнеться наприкінці серпня.

2. Стипендія United World Colleges (UWC)

Стипендійна програма дає можливість повчитися в одному з 18 коледжів на чотирьох континентах світу впродовж двох років зі стипендією до 100 %. А ще – долучитися до молодіжної міжнародної спільноти, яка хоче використовувати свої таланти та енергію для втілення соціальних змін.

Узяти участь можуть підлітки, які на час подачі заявки навчаються в 10–11 класах або на 1–2 курсах коледжу.

Аби стати учасником потрібно заповнити коротку анкету на відповідність критеріям, а пізніше – розширену анкету. На успішних аплікантів чекатимуть дискусії, робота в групах та інтерв’ю з випускниками UWC для ухвалення остаточного рішення. Набір щороку відбувається у вересні-жовтні.

3. Програма менторства 10:11

Цей проєкт допоможе знайти персонального ментора чи менторку, з яким упродовж трьох місяців менті (учасник чи учасниця) буде регулярно спілкуватися, розвивати мʼякі навички, визначати власні цілі та обговорювати цікавий для себе життєвий досвід ментора (вибір професії, вступ, переїзд, перша робота, молодіжні обміни, участь у громадських організаціях). А також приєднається до спільноти старшокласників з України, які теж будуть учасниками менторської програми.

Участь можуть узяти учні та учениці шкіл, що вчаться в 10–11 класах. Набір на програму відбувається кожні 3–4 місяці, а для участі потрібно заповнити Google-форму.

4. Competitive College Club

Проєкт створений для українських школярів та школярок 9–11 класів, студентів та студенток, молодих фахівців та фахівчинь, що хочуть здобути вищу освіту в США.

Після заповнення анкети англійською мовою та успішного проходження співбесіди, ви отримаєте допомогу зі вступом до американських закладів вищої освіти, а саме:

  • з підготовкою до інтерв’ю,
  • з написанням мотиваційного листа,
  • з оформленням документів.

Учасники та учасниці, які мають потребу у фінансовій допомозі під час аплікаційного процесу, можуть узяти участь у програмі Opportunity Funds Program, яка покриє витрати пов’язані зі вступом.

5. Ukraine Global Scholars

Ця програма для учнів та учениць 8–11 класів надає безплатну допомогу під час вступу до найкращих шкіл-пансіонів та університетів США і світу, підтримку під час навчання за кордоном, допомогу з проходженням літніх стажувань у компаніях України та доступ до всіх ресурсів спільноти.

Для участі необхідно в період із лютого до квітня заповнити заявку на сайті та пройти два етапи добору: онлайн тести з англійської та математики, а також співбесіди із членами відбіркової команди.

6. Агенти Волонтерства

Річна освітня програма з розвитку волонтерства в регіонах України для молоді віком 16–28 років, де учасники та учасниці навчаться впливати й розвивати своє місто, село чи громаду. А також стануть частиною небайдужої спільноти, розвиватимуть особистісно та професійно, розв’язуватимуть суспільно важливі питання та наближатимуть перемогу України.

Щоб стати частиною програми, необхідно в листопаді заповнити форму, а після добору вирішити кейс та пройти співбесіду.

7. Освітня програма Rise

Це програма для українців і українок 15–17 років із достатнім рівнем англійської мови. Учасники та учасниці розроблятимуть проєкт, який розвʼязуватиме проблему на шкільному, міському, регіональному чи національному рівні та пояснюватимуть, як саме вони збираються це втілити.

Ті учасники та учасниці, чиї проєкти потраплять у 100 глобальних переможців Rise, отримають повну стипендію на навчання в будь-якому коледжі світу (включно з витратами на проживання).

Щоби взяти участь, варто

  • розробити проєкт, документуючи свій шлях (у письмовому або відеоформаті);
  • розповісти більше про себе – освіту, захоплення, досвід інших проєктів;
  • оцінити проєкти трьох інших учасників та брати участь в іграх і вікторинах, що відбуватимуться в межах програми.

Старт реєстрації відбудеться в листопаді й триватиме до січня.

8. Стажування в Teenergizer

Проєкт, під час якого підлітки 14–18 років мають можливість пройти навчання за темами:

  • проведення тренінгів про ВІЛ та сексуальне здоров’я,
  • організація заходів,
  • ведення соціальних мереж,
  • написання текстів для сайту та адвокація.

Після успішного стажування учасники та учасниці отримують сертифікати тренерів чи активістів.

Щоби приєднатися, необхідно в серпні або лютому пройти добір, який складається з двох етапів: заповнення індивідуальної анкети та інтерв’ю з командою проєкту.

9. UPSHIFT

Це програма для мінікоманд з учасників 14–24 років, що дає змогу пропонувати та втілювати інноваційні розвʼязання нагальних проблем. За підтримки досвідченого ментора чи менторки учасники крок за кроком досліджують обрану проблему в команді, вивчають цільову аудиторію та тестують свої ідеї. Як результат – створюють проєктні рішення та реалізують їх у своїй області.

Для участі варто заповнити анкету, описавши обрану проблему та її негативні наслідки, а також пройти відбір та співбесіду.

10. Агенти змін

Це всеукраїнський проєкт для учнів та учениць 8–10 класів, що діє при “Малій академії наук України”. Під час програми учасники та учасниці отримуватимуть знання з громадянської освіти та проєктного менеджменту, перейматимуть досвід у досвідчених тренерів та менторів, а також розвиватимуть навички волонтерської діяльності, комунікації та креативності. Результатом навчання в Школі є реалізований підлітками в їхньому населеному пункті соціальний, екологічний або культурно-мистецький проєкт.

Щоб стати частиною програми, необхідно в січні заповнити анкету та написати творче есе на визначену конкурсом тему.

Ще більше актуальних можливостей ви можете знайти в каналі “10:11 Включайся”.

Олександра Вдовиченко, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: unsplash.com

Матеріали за темою

Обговорення