Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 порад, як навчити дитину любові до планети

Восени цього року 16-річна шведська екоактивістка Грета Тунберг наробила багато галасу своєю емоційною промовою на саміті ООН. “Ви вкрали моє дитинство!” – кричала вона світовим лідерам, звинувачуючи в порожніх обіцянках. За її активну позицію, що змусила мільйони людей вийти на кліматичні страйки, журнал Times назвав її “Людиною року 2019”.

Чому така маленька дівчинка так сильно переймається безповоротними змінами клімату? Тому що вона думає про своє майбутнє і почала про це думати, ще коли мала 8 років.

Екологічна грамотність – одна з ключових компетентностей НУШ. Навчити дітей розумно та раціонально користуватися природними ресурсами і усвідомлювати роль навколишнього середовища для життя і здоров’я – таке ж важливе для школи завдання, як і навчити їх читати чи писати. Для того, щоб дитина з повагою та обережністю ставилась до природи, вона має її полюбити. Пропонуємо 10 порад, як допомогти дитині розвинути цю навичку, починаючи з дому.  

1. Прогулянка під каштанами 

Важливо, щоб дитина вчилась контактувати з природою не в теорії, а на практиці. Прогуялнка по парку або похід у зоопарк обов’язково мають підкріплюватись поясненнями та коментарями дорослих: “Гарний зубр, правда? Але, на жаль, ці тваринки, як і багато інших, занесених до Червоної книги, можуть скоро зовсім зникнути, бо…” тощо.

2. Менше слів, більше зображень

Маленькі діти сприймають більше візуально, ніж словами. Використовуйте відео чи фотографії на підкріплення своїх ідей. На щастя, є багато інформативних роликів, створених спеціально для дітей.

3. “Ми відповідаємо за тих, кого приручили”

Подаруйте дитині рослину і навчіть бути за неї відповідальною. Можливо, ваш Маленький принц чи принцеса не завжди вчасно поливатимуть улюблений вазон, проте наочність, чому важливо піклуватися про природу, гарантована.

4. Посадіть разом дерево

Якщо маєте можливість і місце, використайте вільний день, щоб у родинному колі посадити дерево чи кущ. Навіть якщо її допомога буде більше моральною, ніж реальною, після цього дитині точно не захочеться ламати гілки для розваги.

5. Привчіть до екоторбинок

Розкажіть дитині, що пакет із магазину, який їй зовсім не потрібен, розкладеться, коли в неї самої можуть бути діти (приблизний час розкладання поліетиленової торбинки – 15 років). Зараз можна знайти багаторазову екоторбинку на будь-який смак і гаманець. Відмовтесь від пакету з пакетами вдома та оберіть разом екоторбинку з принтом, який подобається саме вашій дитині. Нехай це буде її офіційна торбинка для походів із вами в магазин.

6. Чистиш зуби? Виключай воду!

Вода складає 86% людського організму. В той час як запаси прісної води на планеті не безмежні. Розкажіть дитині, що не варто даремно витрачати такий важливий ресурс, чому потрібно повертати кран, поки миєш посуд чи чистиш зуби.

7. Нагадуйте вимикати електроприлади з розетки

Планшети, телефони і ноутбуки – звичні речі в наш час. Проте не всі знають, що якщо залишати зарядне в розетці, електроенергія продовжує витрачатися. Поговоріть про важливість економії та призначте вашого сина чи доньку “Комендантом розеток”, який слідкуватиме, щоб і інші члени родини не залишати зарядні пристрої у гніздах.

8. Про вічний пластик та багаторазову пляшку для води

Нещодавно, після неприємного інциденту в одній з українських шкіл, де вчителька заборонила учню пити воду на уроці, міністерка освіти Ганна Новосад наголосила, що пити воду – невід’ємна фізіологічна потреба, яку неприпустимо обмежувати. Купіть своєму маленькому екоактивісту багаторазову пляшку для води, щоб піклуватись про навколишнє середовище, втамовуюючи спрагу (і знову трохи фактів: звичайна пляшка розкладається від 180 до 200 років).

9. Сортуйте разом

Культура сортування сміття ще не дуже добре розвинена в Україні, проте ви, щонайменше, можете навчити дитину збирати папір або кришечки від пляшок. Якщо такої ще немає, можна запропонувати вчительці створити у класі коробочку для відправки на переробку батарейок чи лампочок або влаштувати сімейний похід на сортувальну станцію.

10. Покажіть приклад

Батьки завжди показують собою приклад. Будьте ековідповідальними і є шанс, що такими виростуть діти нового покоління.

Олександра Дмитренко, журналістка проєкту “Дружня школа”, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: автор – maxximmm1, Depositphotos

Цей матеріал створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

лого_дружня школа

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення