Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

“Час для себе” на канікулах: добірка цікавого контенту для вчителів від освітньої експертки Ярослави Мозгової

Напередодні весняних канікул “Нова українська школа” разом з освітньою експерткою Ярославою Мозговою створила добірку контенту для особистого та професійного розвитку освітян. У матеріалі зібрані рекомендовані Ярославою книги, а також цікаві інтерв’ю та відео про тенденції в навчанні.

Зберігайте, використовуйте та діліться з колегами!

1. Юло Вооглайд, “Мислити як громадянин”

Джерело: knu.ua

Юло Вооглайд – естонський мислитель, соціолог та громадський діяч. У своїй книзі автор осмислює поняття “людина”, “середовище”, “культура”, “освіта”, “співпраця” тощо й показує, як формується громадянин.

Чому нам важливо це знати? Бо йдеться про становлення, виховання людини, що “дбає про свій дім, батьківщину, державу й народ”, – каже Ярослава Мозгова. – Уважаю, що ця книга є найкращою відповіддю на запитання про те, якою має бути концепція громадянської освіти в Україні. А ще важливо, які висновки та загрози щодо естонської системи освіти визначає автор. Нагадаю, що Естонія також бореться з радянським спадком у багатьох сферах життя, тому її досвід настільки цікавий для ознайомлення”.

Улюблена цитата з книги:

“Багато хто боїться свободи, тому що її супроводжують право вирішувати й обов’язок бути відповідальним”.

Книга є в паперовому варіанті, а для постійного повернення до улюблених частин тексту можна використовувати безплатну електронну версію.

2. Youtube-проєкт “Cowo guru”

Джерело: скріншот каналу

Раджу освітянам і освітянкам канал Сowo guru, де ви зможете переглянути лекції від Віталія Хромця. Упевнена, що вчителям буде особливо цікаво повернутися до педагогічних концепцій та філософій”, – акцентує Ярослава Мозгова.

3. Африканич (Володимир Нікітін), “Мудрість освіти”

Джерело: stylus.ua

“Читаю книгу в ці дні й радію тому, що українське суспільство має запит на розмаїття поглядів на освіту, а видавництва охоче реалізують можливості пізнання”, – ділиться Ярослава.

Крізь призму погляду інженера, культуролога та методолога, Володимир Нікітін розглядає роль освіти у формуванні вільної та свідомої людини. У книзі автор не пропонує жодних “інноваційних практик”, а говорить про важливість самоусвідомлення.

Пізнання людиною себе – ось шлях до творення найкращої освіти.

4. Youtube-відео від Петра Чорноморця “Нейробіологія навчання”

Джерело: скріншот із відео

“Петро Чорноморець, кандидат біологічних наук, у цьому відео розповідає про те, як працює наш мозок, коли ми опановуємо нові вміння та отримуємо нові знання. Розуміння того, як це відбувається, є важливим у щоденній взаємодії з учнями та ученицями”, – додає Ярослава.

5. Ґреґ Маккіон, “Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети”

Джерело: ridmi.com.ua

“Цю доволі відому книгу з особистісного розвитку мені дала в руки колега, із якою ми разом працювали в школі. На той момент у мене було понад 25 уроків на тиждень, супровід дітей, проєкти, події. А водночас втома і страх зупинитися. Чи стало в мене менше задач після прочитання книги? Ні! Але зʼявилася навичка підпорядковувати їх загальній меті, фокусуватися і врешті-решт досягати глибших результатів”, – розповідає Ярослава Мозгова.

Улюблена цитата з книги:

“Ви можете найбільше зробити для досягнення справді важливого тільки тоді, коли дозволите собі не займатися геть усім поспіль і на все погоджуватися”.

6. Youtube-проєкт “UKRAINE NOW. Візія майбутнього”, інтервʼю з Олександром Савруком, “Людина є настільки якісною, наскільки добре вона над собою попрацювала”

Джерело: скріншот із відео

Герой інтерв’ю – Олександр Саврук, декан Києво-Могилянської бізнес-школи, відповідає на питання:

  • Яку роль відіграє лідерство сьогодні та в життєвій перспективі?
  • Чому уряд не має ставити задач і розвʼязувати проблем?
  • У чому різниця між функціональними та горизонтальними ієрархіями?
  • Як озброюватися сенсами, змінювати місії, оновлювати наративи?
  • Що робить людей та організації якісними?
  • Чому Україні важливо дивитися на себе у світових масштабах?

Після перегляду можна доєднатися до обговорення запропонованих запитань”, – додає Ярослава.

7. Олена Пометун, “Енциклопедія інтерактивного навчання”

Джерело: adsnet.life

“Остання версія “Енциклопедії інтерактивного навчання” – справжня вчительська знахідка для підготовки цікавих та ефективних уроків”, – ділиться Ярослава.

У книзі зібрано безліч форм групової роботи, які вчитель може обирати відповідно до мети уроку. Додаткова велика цінність інтерактивного навчання – розвиток навички кооперації в учнів. На якомусь етапі регулярної практики діти починають розуміти цінність кожної та кожного й розуміють, чому “1+1=3”.

8. Youtube-проєкт “За дужками” від Офісу доброчесності НАЗК

Джерело: скріншот каналу

Мрію про ширше охоплення питань української освіти на Youtube, і “За дужками” – чудовий приклад того, як це можна робити.

  • По-перше, небанальна добірка гостей.
  • По-друге, щирість і відвертість розмов.
  • По-третє, широке розмаїття запитань”, – акцентує Ярослава. – Раджу випуск – із Дарʼєю Демчук-Маригіною, яка через вчительську призму дивиться на виклики сучасної освіти, а заразом заряджає позитивним ставленням до життя”.

Редакція “НУШ” бажає читачам і читачкам спокійного відпочинку та цікавого “часу для себе”!

Катерина Молодик, Ярослава Мозгова, спеціально для “Нової української школи”

Титульне зображення: Wanda Arca for digitalpal, dribbble.com

Матеріали за темою

Обговорення