Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

День української писемності та мови: вкладаємо сенси та створюємо урок, який “зацінять” учні

Щороку 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Традиційно в цей день усі українці пишуть Радіодиктант національної єдності, а в школах, окрім цього, проводять тематичні уроки з української мови та літератури.

  • Як зробити урок української мови креативним та наповнити сенсами;
  • чим має відрізнятись онлайн-урок до Дня української писемності та мови від уроку наживо;
  • які заходи можна провести в школі;
  • як зацікавити школярів;
  • що не варто робити в презентаціях.

Про це “Новій українській школі” розповів вчитель української мови та літератури, переможець Global Teacher Prize Ukraine 2021 Артур Пройдаков. Використовуйте його поради та лайфхаки в підготовці до уроку в День української писемності та мови.

РАДІОДИКТАНТ ЄДНОСТІ: ЧОМУ ЦЕ MUST HAVE

Насамперед, я б радив своїм колегам, адміністраціям шкіл та учням долучатися до написання Радіодиктанту національної єдності. Цю приємну традицію можна інтегрувати в урок не лише української мови, а й інших предметів. Вчителі також можуть писати диктант разом зі школярами.

Диктант – це класичний метод, який допомагає перевірити засвоєння учнями пунктуаційних та орфографічних норм. Це, звісно, не основна категорія перевірки знань, але він є хорошим тренажером. Однак Радіодиктант національної єдності не лише про перевірку грамотності, а про єднання”, – говорить Артур.

Вчитель додає, що коли люди різного віку, різних спеціальностей одночасно пишуть диктант, то в них з’являється відчуття належності до чогось масштабного та важливого. Тож така акція демонструє цінність української мови, а люди своїм прикладом стають мотивацією для інших вчити, поважати рідну мову й не боятися помилок. Тому Радіодиктант є обов’язковим не тільки для шкіл, а і для всіх українців.

Нагадаємо, що цьогоріч Радіодиктант транслюватимуть 9 листопада об 11:00 на:

  • Українському Радіо та Радіо Культура;
  • телеканалах та діджитал-платформах Суспільного Мовлення.

ЯК ЗРОБИТИ ЦІКАВИМ УРОК ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

Артур Пройдаков радить вчителям на уроці створити щиру та відверту атмосферу.
Для учнів середньої школи (5–8 класів) в урок краще додати творчі елементи. Наприклад:

  • діти можуть намалювати символи України;
  • уявити та втілити на папері день нашої перемоги;
  • створити ілюстрацію до твору з української літератури тощо.

Зі старшокласниками (9–11 класами) варто зануритись у контекст сьогодення і провести глибокі дискусії. Можна запропонувати підібрати фото про культуру в умовах війни.

За словами Артура Пройдакова, важливо не лише наголошувати на минулому, а й показати, що й сьогодні наша мова та культура розвиваються.

Для учнів 9–11 класів я проводитиму тематичну тестову вікторину, де ми узагальнимо їхні знання і проведемо паралелі із сучасністю. Наприклад, одним із завдань буде впізнати за фото відомого українського письменника, сучасного музиканта, художника тощо. Також учні будуть відгадувати авторство цитат з українських творів чи пісень.

Ще старшокласників важливо заглиблювати в контекст, тому обов’язково потрібно наголосити на тому, що відбувається в Україні зараз: як ми змагаємося знову за свою незалежність, мову, культуру, історію.

Можна переглянути якісь тематичні ролики, документальні відео та провести дискусію про побачене, обговорити, у яких творах уже згадувалося протистояння росії та України. Наприклад, в 11 класі ми зробимо акцент на “Тигроловах” Івана Багряного. Цей та інші твори української літератури яскраво показують, що протистояння виникло не 24 лютого 2022 року, а має тяглість багатьох років та поколінь”, – наголосив Артур Пройдаков.

Він також вважає, що в будь-який урок можна інтегрувати елементи Дня української писемності та мови. Наприклад, на математиці влаштувати дітям математичний диктант і поєднати цифри з українською культурою. Можна показати гроші й запитати в дітей, хто на них зображений, що вони знають про певну постать тощо.

ЯКІ ІНТЕРАКТИВИ МОЖНА ПРОВЕСТИ У ШКОЛІ

У школі, де я працюю, ми поділили заходи до Дня української писемності та мови на два дні. 8 листопада проведемо розважально-пізнавальну вікторину між учнями 6–8 класів, а старшокласники змагатимуться зі збірною вчителів. На переможців чекатимуть призи. – ділиться вчитель. – 9 листопада плануємо писати Радіодиктант національної єдності, а ще ми дали учням творче завдання – створити виставку за мотивами творів української літератури. Кожен клас має підготувати імпровізовану сценку або щось схоже на музей воскових фігур. Перед цим ми проведемо жеребкування, де учні оберуть твори”.

Наприклад, один із класів школи, де працює Артур, має поставити сценку за мотивами “Енеїди” Івана Котляревського. Тобто хтось з учнів може “приміряти” образ Енея і стати експонатом виставки. Ще хтось підготує “Кайдашеву сім’ю” й покаже момент сварки Мотрі та Кайдашихи тощо. Учні, що не братимуть участі в сценках, зможуть відвідати виставку, а вчитель буде екскурсоводом та розповідатиме про кожен із творів. Згодом журі обере переможців, які перевтіляться найкраще.

ЯК ПРОВЕСТИ ОНЛАЙН-УРОК

За словами Артура Пройдакова, важливим елементом онлайн-уроку є візуалізація. Тому вчителям варто підготувати презентацію. Однак він застерігає, що не варто робити слайди лише із текстом.

Лонгріди в нас ніхто не любить читати. Тому робити презентації, де лише текст, – це вже ознака “дурного виховання”. На слайді має бути кілька речень із великим шрифтом. Також варто додавати різні картинки й меми, – розповів вчитель.

Він радить під час дистанційного уроку змінювати типи активності учнів, адже від цього залежить їхня концентрація та увага.

Якщо я монотонно розповідатиму лекцію, без презентацій, картинок чи виведу на екран текст і скажу читати по черзі, то учні від цього не отримають багато натхнення для навчання. А коли ми, наприклад, одну хвилину відвели на вступне слово, десять хвилин почитали текст і обговорили його, зібрали приклади із життя, потім подивилися коротке відео про вживання м’якого знака з прикладу відомих людей, використали онлайн-дошку тощо, – то й учні активніше працюватимуть і будуть уважними.

Правду кажучи, такий формат цікавіший і для самих вчителів, адже куди приємніше дивитися на зворотній зв’язок від своїх учнів, слухати їхні дискусії, ідеї, аніж говорити до чорних квадратиків на екрані із вимкненими мікрофонами та камерами”.

ЛАЙФХАКИ: ЗБЕРІГАЙТЕ І КОРИСТУЙТЕСЯ

За словами Артура Пройдакова, вчителям потрібно бути максимально чесними, щирими та відвертими. Намагатися складні правила подавати через прості приклади.

“Коли ми говоримо про правила використання розділових знаків, то речення, як приклади, можна подавати із реалій класу, школи чи міста.

Раджу також використовувати меми, сучасні ілюстрації, відео з Tik-Tok.

Варто наголошувати, що ми вивчаємо певну тему не лише тому, що так закладено в програмі, а й тому, що це знадобиться в житті. Наприклад, коли вивчаємо тему розділових знаків, то розповісти, що це потрібно для написання мотиваційного листа, щоби вступити до омріяного вишу, або для успішного резюме. Так варто підходити до вивчення будь-якої теми”, – розповів учитель.

Ще декілька ідей від Артура Пройдакова для креативного уроку:

  • пропонуйте дітям створювати креативний контент. Вони можуть зняти відео у форматі Tik-Tok зі сценкою із літературного твору або із поясненням правила з української мови. Також можна попросити зробити дослідження і сфотографувати на вулицях міста чи селища різні вивіски та оголошення з помилками та прокоментувати, що саме з ними не так;
  • нехай діти пишуть есе, вони чудово вдосконалюють критичне мислення. “Я пропоную своїм учням якісь нестандартні теми, як-от “Якщо ви отримаєте 5 мільйонів гривень, на що ви їх витратите?”, або ж вони часто пишуть есе у форматі дописів в Instagram. Наприклад, я показую їм якийсь допис відомого блогера й ми намагаємось подискутувати на ту ж тему й написати свої думки. Зазвичай, коли тема дійсно цікава учням, вони не списують твори з інтернету, а працюють самостійно й не бояться робити помилки, адже натхнення й потік власних думок перевищує страх. А я маю хорошу можливість перевірити орфографію, пунктуацію, логіку. Це дає мені змогу простежити, у яких темах діти найчастіше роблять помилки й що потрібно повторити”, – говорить вчитель;
  • показуйте дітям сучасне мистецтво. На уроках можна співати пісні на слова українських письменників та поетів, яких багато й сучасних. Тож учні можуть зробити свої кавер-версії;
  • можна запропонувати школярам знайти згадки про якогось українського письменника в сучасності. “Мої учні шукали Івана Карпенка-Карого й дізналися, що на його честь названо і вулицю, й університет. Такі інтерактиви дають змогу побачити, яке місце в сучасному житті посідає певна постать”, – ділиться Артур;
  • більше говоріть з учнями, ставте проблемні питання, поєднуйте їх із сучасністю. Діти мають розуміти, що певна тема – це не лише параграф із підручника, а щось значно більше.

ПЛАТФОРМИ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЗА ШКОЛОЮ

  • Безплатний курс “МовиТИ“, від студії онлайн-освіти EdEra. Він складається із п’яти модулів, практичних завдань, тестів, мотиваційних відео відомих людей, які перейшли на українську тощо;
  • онлайн-курс та розмовні клуби “Єдині“. Це 28 днів підтримання в переході на українську мову. Упродовж навчання учасники щодня отримуватимуть завдання, навчальні матеріали, щоби подолати мовний бар’єр, зможуть взяти участь у вебінарах та розмовних клубах у своєму місті;
  • онлайн-курс “Лайфхаки з української мови”;
  • YouTube-канали, серед яких експрес-уроки Олександра Авраменка, проєкт “Лайфхак українською” тощо;
  • у Tik-Tok Артур Пройдаков радить дивитися відео Андрія Шимановського, який говорить про правильне слововживання тощо.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне зображення: автор – Volurol, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення