Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Для керівників НУШ розробили програму підвищення кваліфікації: чого навчатимуть

У січні 2019 розпочнеться навчання тренерів для директорів та самих директорів НУШ в Університеті менеджменту освіти НАПН України. Типова навчальна програма складається з п’яти модулів (по тридцять годин кожен). Її мета – вдосконалити професійні компетентності керівників шкіл і підготувати їх до успішного управління в умовах НУШ.

Наталія Клокар, розробниця програми (спільно з Цифровим видавництвом MCFR), завідувачка кафедри публічного адміністрування та менеджменту освіти університету розповіла НУШ про основні акценти і завдання програми.

Нове законодавство, концепція, зміст, вимоги до програм – це все потребує не тільки навчання вчителів, а й підготовки директора, який би хотів працювати по-новому, сприяв розвитку вчителів і розвивався сам.

Для кожної області ми будемо готувати 2-3 тренери на базі нашого університету. А також директорів, які хочуть пройти навчання cаме в нас. Навчання – безкоштовне. (Як подати заявку можна прочитати за цим посиланням.) Курс складається з п’яти модулів по 30 годин: перший модуль – очний, другий-п’ятий – дистанційні.

На місцях заклади післядипломної освіти мають право розробляти свої програми на основі нашої: робити іншу кількість годин, включити нові теми. Сподіваємося, за 2019 рік тренери проведуть підготовку до роботи в НУШ усіх директорів країни.

Що у програмі:

  • Ми звертаємо увагу на знання про основні засади функціонування НУШ, її нормативно-правове забезпечення. Директор повинен прочитати і знати нові стандарти і навчальні програми, щоб могти спілкуватися з вчителями про відмінності від старих.
  • Компетентності особистості ХХІ століття. Роль вчителя як лідера, фасилітатора, як людини, яка забезпечує впровадження нових стандартів та методик у своєму закладі.
  • Освітній менеджмент. Філософія дитиноцентризму, педагогіка партнерства.
  • Поняття індивідуальної освітньої траєкторії.
  • Супервізія. Це науково-методчиний супровід, наставництво, підтримка, консультування. Загалом доволі широке поняття. Воно напрямлене не на контроль діяльності вчителів, а на підтримку, коли старші колеги супроводжують молодого вчителя.
  • Документообіг. Насамперед молодим директорам потрібно пояснити, як ліцензується заклад освіти, як відбувається державна реєстрація, як припиняється діяльність структурних підрозділів.
  • Автономія і фінансова самостійність закладу освіти. Більшість директорів її не хочуть, бо це відповідальність: гроші треба вибити, ефективно використовувати і відповідати за це використання. Так склалося, що в нас є централізовані бухгалтерії у районі чи місті. І так директору легше. Бо це начальник відділу освіти думає, де брати гроші і як їх використовувати. А сьогодні, якщо хочете бути фінансово самостійним – створюйте бухгалтерію закладу освіти, забезпечуйте прозорість фінансувань. Я сподіваюсь, що ми змотивуємо директорів, бо фінансова самостійність дає величезні переваги. Школа може заробляти кошти, які йтимуть на її розвиток. Для цього треба мати мужність, вникати в питання кошторису, бюджету і тендерних торгів.
  • Робота з кадрами. Якщо раніше вчителів і заступників керівника набирав відділ освіти, то сьогодні директору дали право набирати вчителів і своїх заступників. Але треба прогнозувати вже зараз, що буде через дев’ять років, коли будуть ліцеї – професійні і академічні. Там мають бути вчителі, які здатні реалізувати навчання у профільних класах.
  • Громадянські компетентності директора. Директор повинен вміти побудувати демократичну модель управління закладом, де діти мають право голосу, створюють свої дієві органи самоврядування, де до управління залучені батьки. Де є громада села чи району, з якою співпрацює школа і залучає до управління закладом, щоб максимально забезпечити потреби і дітей, і громади. Школа ж може забезпечувати не лише навчання учнів, але й дорослих – робити курси. Наприклад, курси володіння комп’ютером для людей старшого віку. Школа може допомагати громаді.

Чи це все не складно директорам? НУШ стартувала, треба відповідати сучасним вимогам. Життя примушує – або ви працюєте по-новому і забезпечуєте реалізацію державної стратегії, або шукаєте іншу роботу. Але не бачила директорів, які написали заяву на звільнення через те, що їм важко.

Надія Швадчак, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – stetsik, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення