Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Досліджуємо Антарктиду з перших уст: як інтегрувати онлайн-екскурсію станцією “Академік Вернадський” в уроки географії

“Аж де та Антарктида!” – скажете ви. Ось, прямо за цим посиланням свіженька онлайн-екскурсія з української антарктичної станції “Академік Вернадський”. І її можна й треба інтегрувати в уроки географії.

Як живуть та працюють вчені на станції; що треба знати, аби потрапити в експедицію під час онлайн-екскурсії дітям розповіли полярники Сергій Якущенко та Назарій Цюпка. Цю безоплатну зустріч із гостями за 15 тисяч кілометрів від України організували ГО “Смарт освіта” у партнерстві з Національним антарктичним науковим центром в межах проєкту “Україна розмовляє англійською”.

Сергій Якущенко та Назарій Цюпка

А про те, як інтегрувати онлайн-екскурсію з антарктичної станції “Академік Вернадський” в уроки з “Новою українською школою” поділилася вчителька географії Алла Євтушенко:

Антарктида – це не лише сучасність, а й багата історія. Відкриття цього континенту стало справжньою сенсацією, а подальші дослідження розкривали все нові таємниці цього загадкового місця. Сьогодні Антарктида – це територія міжнародного співробітництва, де вчені з різних країн об’єднують свої зусилля для вивчення цього унікального куточка планети”, – каже пані Алла.

У конспекті, який пропонує вчителька, містяться завдання, питання для дискусії, а також ідеї для бінарних уроків з фізики, англійської мови, історії, хімії та біології.

Тож з цього матеріалу ви дізнаєтеся:

  • під час вивчення яких тем можна використати матеріали з онлайн-екскурсії;
  • які завдання запропонувати дітям до уроку, під час перегляду та на домашнє завдання;
  • які міжпредметні зв’язки можна розвинути завдяки використанню онлайн-екскурсії.

ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ЯКИХ ТЕМ МОЖНА ВИКОРИСТАТИ ЕКСКУРСІЮ

Антарктиду вивчають у другому семестрі 7 класу, запланований обсяг – 2 години. Елементи онлайн-екскурсії, каже Алла Євтушенко, можна інтегрувати до тем:

  • “Географічне положення та відкриття, пункт “Сучасні дослідження”” [під час екскурсії Сергій та Назарій розповідали про особливості роботи учених на станції, розпорядок дня, а також як проводяться експедиції на материку – ред.];
  • “Географічне положення і дослідження Антарктиди”;
  • “Природні умови Антарктиди, пункт “природні зони”” [під час зустрічі полярники також розповіли дітям про візит нетипового гостя – імператорського пінгвіна, а також про те, чому заборонено привозити на станцію будь-яких тварин – ред.].

ЗАВДАННЯ НА ЗАНЯТТЯ ТА ДОДОМУ НА ОСНОВІ ЕКСКУРСІЇ

За тиждень до вивчення теми “Антарктида” можна запропонувати учням і ученицям випереджальне завдання. Наприклад:

  • проєкт “Моє дослідження Антарктиди”: учні обирають певний аспект, який їх цікавить (наприклад, життя пінгвінів, вплив людини на Антарктиду), і проводять самостійне дослідження, використовуючи різні джерела інформації;
  • створення моделі антарктичної станції: учні в групах створюють макет станції, враховуючи її особливості та призначення;

Усі фото й проєкти виконали учні й учениці 7-В класу у 2021 році, ліцей “Наукова зміна”

Усі фото й проєкти виконали учні й учениці 7-В класу у 2021 році, ліцей “Наукова зміна”

  • підготовка до дебатів: “Чи варто розвивати туризм в Антарктиді?”. На уроці учні можуть обговорити переваги й недоліки розвитку туризму в Антарктиді, висловити свої аргументи;
  • рольова гра: розподіліть ролі між учнями (полярники, вчені, інженери) і попросіть інсценізувати життя на станції;
  • вікторина: підготуйте цікаві питання про Антарктиду та життя полярників;
  • створення колажу: колаж повинен містити зображення різних аспектів життя на станції – пейзажі, тварин, наукові експерименти, побут.

Перед переглядом онлайн-екскурсії на уроці учитель/ка може запропонувати учням і ученицям обговорити випереджальні завдання, які виконували учні.

Також на початку уроку, під час вивчення теми “Географічне положення та відкриття материка. Наукові дослідження”, можна обговорити з дітьми такі питання:

  1. Чому знання англійської мови є важливим для науковців, які працюють в Антарктиді? (Можна також запросити вчителя англійської або провести бінарний урок).
  2. Чи змогли б ви жити й працювати в подібних умовах?
  3. Яку роботу ви могли би виконувати на станції?
  4. Можна дати дітям завдання – знайти координати нашої станції.

Джерело: підручник з географії 7 клас. Автори – Валентина Бойко, Сергій Міхелі

А ще Алла Євтушенко пропонує подискутувати з дітьми на тему – чому Антарктиду називають “царством вітрів і завірюхи”, “світовим холодильником”? Які ще погодні умови та кліматичні особливості можуть створювати перешкоди для роботи Starlink, який полярники використовують для зв’язку?

Джерело: підручник з географії 7 клас. Автори – Валентина Бойко, Сергій Міхелі

Далі пропонуємо низку завдань та проєктів для роботи на уроці.

  • Проєкт “Історія станції”: запропонуйте учням створити хронологію життя станції, починаючи з часів її відкриття британцями.

Фото британської експедиції

Коли полярники на відео розповіли про свій побут, можна рекомендувати таке:

  • кулінарний проєкт: запропонуйте дітям створити меню для полярників, враховуючи наявні продукти та особливості клімату;

Кухня полярників

Їдальня полярників

  • творчий проєкт: розробіть дизайн логотипа або емблеми для найпівденнішого бару “Фарадей”;
  • дослідницький проєкт: порівняйте раціон полярників з раціоном учнівства.

На моменті розповіді про дозвілля пропонуємо:

  • літературний проєкт: попросіть дітей створити бібліографічний список книг, які могли б бути цікаві полярниками;

Бібліотека полярників

Бібліотека полярників

  • біологічний проєкт: дослідіть різноманітність тваринного світу Антарктиди та створіть довідник про пінгвінів;
  • творче завдання: напишіть коротке оповідання про зустріч з імператорським пінгвіном.

РОЗВИВАЄМО МІЖПРЕДМЕТНІ ЗВ’ЯЗКИ НА ОСНОВІ ЕКСКУРСІЇ

Використання онлайн-екскурсії під час уроків допоможе дітям сформувати міжпредметні зв’язки:

  • з історії – дослідження історії відкриття Антарктиди та ролі різних країн у її дослідженні;

Шеврони експедицій та суден, які бували на станції

Фото різних експедицій на станції

Фото різних експедицій на станції

  • з географії – вивчення географічних особливостей Антарктиди, клімату, рельєфу;
  • з біології – дослідження адаптації організмів до суворих умов Антарктиди;
  • з фізики – вивчення фізичних явищ в Антарктиді (полярне сяйво, магнітні бурі;
  • з хімії – дослідження складу морської води, льодовиків;
  • з технологій – вивчення обладнання, яке використовується на станції.

Для узагальнення та рефлексії можна запропонувати такі варіанти для обговорення/роботи в групах тощо:

1. Чому заборонено привозити тварин в Антарктиду?

Завдання:

  • Створити комікс або мультфільм про пригоди вигаданої тварини, яка потрапила в Антарктиду. / Підготувати презентацію про одного з ендеміків [видів живих організмів, що мають порівняно обмежений ареал проживання – ред.] Антарктиди (пінгвінів, тюленів).

2. Які особисті якості необхідні для роботи в Антарктиді? Які професії найбільш затребувані на станції? Як підготуватися до такої експедиції?

Завдання:

  • Створити резюме для участі в експедиції в Антарктиду.
  • Розробити план тренувань для підготовки до життя в екстремальних умовах.

3. Які джерела енергії використовуються на станції? Які переваги й недоліки супутникового інтернету? Як розвиток технологій змінює життя полярників?

Завдання:

  • Створити модель вітрової або сонячної електростанції. / Розробити інструкцію з використання інтернету в умовах Антарктиди.

4. Які транспортні засоби використовуються для доставки людей і вантажів в Антарктиду? Які труднощі виникають під час морських подорожей в Антарктику? Як змінювалися маршрути й тривалість подорожей в різні історичні періоди?

Завдання:

  • Створити карту маршруту до станції “Академік Вернадський”.
  • Написати розповідь про свою уявну подорож до Антарктиди.

5. Що таке полярне сяйво і як воно виникає? Як спостерігати полярне сяйво і які умови для цього необхідні? Які інші природні явища можна спостерігати в Антарктиді? Як полярники пристосовуються до полярного дня і полярної ночі? Які фізіологічні зміни відбуваються в організмі людини в умовах Антарктиди? Як забезпечується теплоізоляція будівель на станції?

Завдання:

  • Створити малюнок або колаж, що зображає полярне сяйво.
  • Написати вірш/сенкан про полярне сяйво.
  • Створити добовий розклад полярника.
  • Розробити проєкт утеплення житлового приміщення.

6. Які медичні послуги надають на станції? Як організована евакуація хворих з Антарктиди? Які психологічні труднощі можуть виникати у полярників?

Медичний пункт на станції

Завдання:

  • Створити аптечку першої допомоги для полярної експедиції.
  • Розробити план дій на випадок надзвичайної ситуації на станції.

У такий спосіб інтеграція віртуальної екскурсії до Української антарктичної станції “Академік Вернадський” дасть змогу урізноманітнити урок з географії та на реальних прикладах показати учням і ученицям, як живуть та працюють полярники. А ще екскурсія наблизить цей далекий та холодний материк, що може зробити цікавішим вивчення формальних речей, типу географічного положення та кліматичних умов.

Довідково.

Проєкт “Україна розмовляє англійською” (у межах якого відбулася зустріч дітей з полярниками) – це безоплатні зустрічі англійською з волонтерами-носіями мови з різних куточків світу для дітей від 4 років. У межах проєкту відбуваються зіркові зустрічі з відомими кінорежисерами, фокусниками, дослідниками, науковцями та письменниками. Екскурсія антарктичною станцією “Академік Вернадський” відбулася за підтримки Національного антарктичного наукового центру.

Протягом зустрічі діти мали змогу подивитися, як влаштований побут полярників зсередини: “зайти” в робочі кабінети, їдальню, побачити на власні очі генератори та опріснювачі, що живлять станцію і роблять її повністю автономною. Також полярники показали зону відпочинку та найпівденніший бар світу “Фарадей”, що розташований на станції, а діти змогли поставити всі свої запитання після екскурсії. Нагадуємо, що знайти екскурсію можна за посиланням.

Більше про зіркові зустрічі та заняття англійською дізнавайтеся на каналі проєкту в Телеграм.

Катерина Бортняк, комунікаційна менеджерка, журналістка ГО “Смарт освіта”, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: НУШ

Фото в тексті надали полярники Сергій Якущенко та Назарій Цюпка

Проєкт “Україна розмовляє англійською” здійснює ГО “Смарт освіта” у партнерстві з “Classrooms Without Walls”/Teachers for Ukraine.

Матеріали за темою

Обговорення