Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Дитяче оздоровлення влітку: які можливості безплатного відпочинку пропонує держава та як ними скористатися

Літо – у розпалі, шкільне навчання – позаду, а батьки – в активному пошуці можливостей, як організувати дитяче дозвілля. Повноцінний якісний відпочинок зараз має важливе значення, адже діти третій рік живуть в умовах стресу та тривог. На жаль, дехто втратив рідних на війні чи був змушений переїхати з рідного дому. Є діти, які мають не лише психологічні, а й фізичні травми, спричинені війною.

Редакція “НУШ” промоніторила, які є варіанти безплатного дитячого оздоровлення. У матеріалі ділимося:

  • що пропонує цього року програма “єОздоровлення”;
  • хто може нею скористатися;
  • як перевірити в “Дії”, чи може дитина відпочити за державний кошт;
  • чи має право на безплатний відпочинок дитина без соціальних пільг.

ЩО ПРОПОНУЄ ПРОГРАМА “єОЗДОРОВЛЕННЯ”

Минулого літа Міністерство соціальної політики України запустило пілотний проєкт “єОздоровлення“. Це дало змогу відпочити й оздоровитися в Карпатах майже 2 000 дітей із малозабезпечених родин.

[Малозабезпеченими сім’ями є ті, які з поважних або незалежних від неї причин мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї].

Проєкт передбачає, що “гроші ходять за дитиною” – батьки отримували кошти на спеціальну картку та самі оплачували путівку в одному із закладів, які пропонувало на вибір Мінсоцполітики.

Проєкт унеможливлює ручний розподіл путівок з усіма його наслідками – непрозорістю “недоходженням” путівок до дітей, на яких вони призначені. По-друге, принцип “гроші ходять за дитиною” завжди створює конкуренцію на ринку, якої б сфери він не стосувався. Наша мета – щоб заклади пропонували конкурентні умови оздоровлення та в них була мотивація надавати послуги якісніше”, – розповідала Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики.

Принцип “гроші ходять за дитиною” зберегли й цього року.

Так само без змін залишився й алгоритм отримання путівки через проєкт “єОздоровлення”:

  1. батькам варто відкрити в “Приватбанку” картку зі спеціальним режимом використання для програми “єОздоровлення”;.
  2. обрати заклад відпочинку / оздоровлення зі списку закладів, які беруть участь у проєкті. Переглянути, які саме заклади долучилися до проєкту “єОздоровлення”, можна тут. Їхній перелік буде доповнюватися;
  3. забронювати путівку – для цього потрібно звернутися до керівника обраного закладу для згоди й підтвердження, що заклад зможе прийняти дитину (має бути вказаний термін перебування дитини в закладі й повна вартість путівки);
  4. після приїзду дитини до закладу батьки розраховуються за путівку карткою.

Сума виплати на одну дитину становить 15 980 грн (п’ять прожиткових мінімумів для дітей віком 7–18 років).

  • Якщо вартість путівки на оздоровлення у 21 день більша за суму перерахованих коштів, за бажання, батьки можуть здійснити доплату власним коштом. Часткова доплата відбувається в будь-який зручний для них спосіб (готівкою, банківською карткою).
  • Якщо коштів, які зараховані на картку, більше, ніж вартість путівки, залишок можна використати протягом трьох місяців з дня зарахування коштів на придбання іншої путівки, але необхідно здійснити доплату власним коштом (докладніше про використання коштів на путівку у межах проєкту “єОздоровлення” можна почитати за посиланням).

Цього року перелік закладів для дитячого відпочинку значно розширився:

  • до проєкту долучилися оздоровчі заклади у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій областях та в місті Києві – тоді як торік це був лише карпатський регіон;
  • заклади не обов’язково повинні мати вищу категорію, але мають бути внесені до Державного реєстру майнових об’єктів оздоровлення і відпочинку та мати облаштоване укриття.

Путівки через “єОздоровлення” можуть отримати:

  • діти з інвалідністю, які виховуються в малозабезпечених сім’ях;
  • діти з багатодітних малозабезпечених сімей.

❗Отримати путівку можна за умови, якщо дитина не отримувала в поточному році путівки до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, придбаної коштом державного або місцевого бюджетів.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ В “ДІЇ”, ЧИ МАЄ РОДИНА ПРАВО НА ПІЛЬГОВУ ПУТІВКУ

Якщо малозабезпечена родина має дітей з інвалідністю або має статус багатодітної, то фактично нікуди не треба йти, щоби перевірити, чи є можливість для дитячого оздоровлення.

Сповіщення про це має надійти;

  • у застосунок “Дія”;
  • у застосунок “Приватбанку”;
  • або від працівників соцзахисту (телефоном чи поштою).

Перевірити, чи має родина право скористатися програмою “єОздоровлення”, можна на сайті Мінсоцполітики.

ХТО МОЖЕ БЕЗПЛАТНО ПОЇХАТИ НА ВІДПОЧИНОК В “АРТЕК” АБО ІНШІ ТАБОРИ

Цього року уряд розширив перелік категорій дітей, які можуть оздоровитися безплатно в таборі “Артек” (у Буковелі або в Пущі-Водиці).

Тепер на безплатний відпочинок в “Артеку” мають право:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти, один із батьків яких загинув або пропав безвісти під час антитерористичних операцій, заходів нацбезпеки та оборони, відсічі агресії рф у Донецькій та Луганській областях, бойових дій або збройних конфліктів, а також ті, хто помер через поранення, контузії або каліцтво, отримані в боях;
  • рідні діти батьків-вихователів або прийомних батьків, які мешкають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї;
  • діти з малозабезпечених сімей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки;
  • діти учасників бойових дій, зокрема, добровольців;
  • діти загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • діти, зареєстровані як ВПО, які отримують допомогу на проживання ВПО.

До речі, родини ВПО теж можуть отримати сповіщення про можливість безплатного відпочинку дітей через “Дію”. Батьки чи законні представники дитини, які не мають застосунку, мають отримати повідомлення про цю можливість від органів соцзахисту (за місцем обліку як ВПО).

Крім “Артеку”, діти зі згаданих категорій можуть отримати безплатні путівки до інших дитячих оздоровчих таборів вищої категорії, що внесені в реєстр майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні.

❗Табір “Артек” не є учасником проєкту “єОздоровлення”.

ЧИ МОЖУТЬ ВІДПОЧИТИ ДЕРЖАВНИМ КОШТОМ ДІТИ, ЯКІ НЕ МАЮТЬ ПІЛЬГ

Як пояснюють у Національній сервісній службі України, категорії дітей, які мають право на безплатний відпочинок, обирали з урахуванням можливостей держави, наскільки вона може забезпечити повну оплату путівок для їхнього відпочинку та оздоровлення.

  • Пріоритет надається малозабезпеченим родинам. Як додають у Національній соціальній сервісній службі, держава спрямовує кошти на закупівлю путівок для дітей саме з тих родин, які не можуть оплатити їх самостійно.
  • Важливим є оздоровлення дітей із тих родин, які мешкають чи мешкали на територіях, найбільш вразливих до обстрілів із боку країни-агресорки.

У разі виникнення додаткових питань про можливості дитячого оздоровлення дітей можна звернутися за консультацією до Національної соціальної сервісної служби – (044)289–87–89.

За уточненням інформації можна звернутися до обласних департаментів соціальної політики (переглянути їхні контакти можна за посиланням) або до регіональних підрозділів соціального захисту населення.

Інна Лиховид, “Нова українська школа”

Титульне фото: МрійДій, tvoemisto.tv

Матеріали за темою

Обговорення