Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Каменяртест: чи добре ви знаєте Івана Яковича

Чи добре ви знаєте біографію Івана Франка? А чи добре в ній обізнані ваші учні? “Нова українська школа” зібрала кілька цікавих фактів у тест.

Проходьте його самі та з вашими учнями. Звісно, з його допомогою не вийде зрозуміти Каменяря, але зацікавити постаттю – цілком.

А більше про письменника читайте за посиланням (тільки, будь ласка, після проходження тесту 🙂 )

Скільки книг було у бібліотеці Івана?

Правильно! Неправильно

Франко був одержимий книжками: бібліотеку почав збирати в Дрогобицькій гімназії, заробляючи на нові книжки тим, що писав творчі роботи для однокласників. Так назбирав аж пів тисячі томів. Згодом Франкова особиста бібліотека налічувала приблизно 12 тисяч книг.

У скількох університетах встиг повчитися Франко?

Правильно! Неправильно

Франко навчався в трьох університетах: Львівському, Чернівецькому й Віденському, де й захистив докторську дисертацію. Свого часу доктора Франка не прийняли на викладацьку посаду до Львівського університету. А нині цей навчальний заклад іменується так: Львівський національний університет імені Івана Франка.

Скільки мов знав Франко?

Правильно! Неправильно

Знав 19 мов: російську, білоруську, польську, чеську, словацьку, болгарську, сербську, хорватську, старослов’янську, литовську, давньогрецьку, латинську, німецьку, англійську, французьку, італійську, іспанську, єврейську і староєврейську.

Яку нову моду започаткував Іван Якович?

Правильно! Неправильно

Франко носив вишиванки і в будні, і у свята. Мав колекцію й дуже любив бойківські візерунки. Він був першим чоловіком, який одягнув вишиту сорочку з класичним європейським костюмом, започаткувавши нову моду. Це сталося, коли він читав відкриту лекцію на право викладання у Львівському університеті.

З ким Франко відвідав Італію у 1904 році?

Правильно! Неправильно

Франко любив подорожувати Україною, до Перемишля, Кракова, Праги, Будапешта, Відня, Чернівців, Києва, Одеси. Бував у Сербії, Хорватії, Німеччині. Згадує також незабутню подорож Італією 1904 року, під час якої вони з Михайлом Грушевським відвідали Рим, Венецію, Флоренцію та Неаполь.

У якому місті в гімназії навчався Франко?

Правильно! Неправильно

Батько Яків робив великі ставки на освіту сина, інвестував у нього. Тому віддав його навчатися до гімназії в Дрогобичі.

Що сталося на весіллі Івана Франка?

Правильно! Неправильно

Коли весільна процесія була готова до церемонії – зібралися дружки, бояри, гості, молода одягла фату, – нареченого не було. Франка знайшли в кабінеті батька нареченої. Іван забув про весілля, бо знайшов стару книжку й переписував із неї рідкісного вірша.

Чим був особливий шлюб Івана Франка й Ольги Хоружинської?

Правильно! Неправильно

Одружитися з Хоружинською Франка змусили його родичі. Їхній шлюб був концептуальним, бо вони з’єднали дві половини України – Галичину та Наддніпрянщину. Весілля відбулося в Києві, і чи не всі тости були “За соборну Україну”.

На скількох орендованих квартирах жив Франко?

Правильно! Неправильно

27 років Франко не мав власного помешкання, винаймаючи різні квартири, аж доки в 46 років (1902 р.) разом із сім’єю вселився до свого будинку у Львові. Цьому передувало: у 1886 році Франко одружився, у 1887 році народилася перша дитина, у 1889 – друга, 1890 – третя, у 1892 – четверта. Відповідно, у них дуже росли потреби в житловій площі, вони змінили понад 10 квартир у Львові, перш ніж купили ділянку.

Автором скількох творів є Франко?

Правильно! Неправильно

Франко – автор орієнтовно 6000 творів, серед них – 10 поетичних збірок, 1 збірка поем (усього їх 50), 10 творів великої прози і приблизно 100 – малої, понад 3000 публіцистичних статей та наукових праць із різних галузей знань і суспільного життя. Іван Франко прожив неповних 60 років, з них понад 40 віддав активній творчій діяльності. 40 років – 6000 творів. Це означає, що кожних 2 дні з-під пера письменника виходив новий твір, який міг бути віршем, новелою, повістю, статтею, романом чи монографією.

Скільки разів Франкові являлася любов?

Правильно! Неправильно

Так-так, Франко писав про тричі. Але ті, хто його добре знали, розповідали, що ця цифра значно применшена.

Тест про Франка
Гей, ми тут ще готуємо тести про письменників. Буде що почитати, аби підготуватись.
А не зле. Ще трошки – і ви би склали тест на відмінно.
Нічого собі! А ви франкознавите. Скоро ми ще напишемо текстів про інших письменників. Заходьте почитати.

“Нова українська школа”

Основа для титульної анімації – Вікіпедія

Матеріали за темою

Обговорення