Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

КонституціяТЕСТ: наскільки добре ви знаєте Основний закон

Щороку в Україні 28 червня відзначають День Конституції. Саме її ухвалення стало одним з етапів утвердження української державності, адже закріпило суверенітет України.

Конституція визначає Україну правовою державою, де визнається верховенство права. Громадянам Основний закон надає права і свободи та забороняє дискримінацію.

Водночас перші витоки конституційного розвитку в Україні сягають ще XI століття.

Тож пропонуємо за допомогою тесту пригадати основні історичні факти про формування Конституції та відповісти на кілька запитань про зміст її законів.

Перевіримо свої знання? Поїхали!

З чого починається український конституційний розвиток?

Правильно! Неправильно

Конституція України бере свій початок із найвизначнішої пам’ятки давнього права «Руської правди» (XI–XII століття), укладеної за правління Ярослава Мудрого. Це перша відома кодифікація права на українських землях. Зокрема, акцентували на правах різних станів, власності та судочинстві.

На фото зображено Пилипа Орлика, співавтора…

Правильно! Неправильно

«Пакти й конституції прав і вольностей Війська Запорозького» Пилипа Орлика вважають першою українською Конституцією. Серед новацій у документі вперше в Європі влада була поділена на три гілки: законодавчу, виконавчу й судову.

У період Української революції 1917–1921 років також тривав конституційний процес. 29 квітня 1918 року Центральна Рада ухвалила Конституцію УНР. Що вона проголошувала?

Правильно! Неправильно

Конституція УНР під назвою «Статут про державний устрій, права і вільності УНР» проголошувала Україну суверенною, самостійною і ні від кого незалежною державою. Хоча через гетьманський переворот документ не набрав чинності, він зміг донести до нас правові ідеї творців української державності.

Скільки конституцій УРСР було ухвалено за часів радянської влади?

Правильно! Неправильно

У різний час в УРСР було ухвалено чотири конституції. Хоча вони й проголошували Україну суверенною державою, але насправді були лише формальністю та прикриттям колоніального становища УРСР.

Відколи бере свій початок сучасний етап історії конституційного розвитку незалежної України?

Правильно! Неправильно

Процес творення нової Конституції України розпочався із прийняття Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року.

Скільки років тривала робота над створенням Основного закону України?

Правильно! Неправильно

Над Конституцією працювали шість років (1990–1996). Усього було запропоновано 15 проєктів Основного Закону.

Коли Верховна Рада ухвалила Конституцію України?

Правильно! Неправильно

Саме Конституція України 1996 року стала першою загальновизнаною у світі Конституцією незалежної України. Основний закон визначає суверенітет України та закріплює «права, свободи, обов’язки її громадян, засади економічного, політичного, соціального й духовного життя суспільства».

Скільки тривало історичне засідання Верховної Ради, на якому ухвалили Конституцію?

Правильно! Неправильно

Правильна відповідь – одну добу. 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин після майже 24 годин безперервної роботи Верховна Рада України ухвалила нову Конституцію.

На фото зображено…

Правильно! Неправильно

На фото – український політик Михайло Сирота. Він вів роботу Конституційної комісії та 28 червня 1996 року майже всю ніч представляв у Парламенті проєкт Конституції.

Під час ухвалення Конституції в депутатів виникали дискусії. Які питання спричинили суперечки?

Правильно! Неправильно

Усі вищеперелічені питання спричинили дискусії в депутатів.

Скільки статей має Конституція України?

Правильно! Неправильно

Конституція України складається зі 161 статті.

Відповідно до Конституції України найвищою соціальною цінністю в Україні визнаються:

Правильно! Неправильно

Згідно зі статтею 3 Конституції України, людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

У якій статті закріплено, що державною мовою в Україні є українська?

Правильно! Неправильно

Саме стаття 10 визначає, що державною мовою в Україні є українська мова. Також в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Яка форма освіти в Україні є обов’язковою згідно з Конституцією?

Правильно! Неправильно

Стаття 53 каже, що кожен має право на освіту, а повна загальна середня освіта є обов’язковою.

Чи допускає Основний закон України насильство над дитиною?

Правильно! Неправильно

У статті 52 йдеться, що «будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом».

КонституціяТЕСТ: наскільки добре ви знаєте Основний закон
Вам ще треба підтягти знання з історії Конституції України та її змісту. День Конституції чудовий привід знову розгорнути Основний закон та дізнатися більше про свої права як громадянина. Також ви можете пройти безплатний курс «Вступ до конституційного права». Дітям радимо почитати «Конституцію в коміксах». Усі посилання шукайте нижче.
Ваш показник вище середнього. Ви молодці, але ще є над чим працювати. Щоби вдосконалити свої знання, рекомендуємо переглянути тематичні матеріали на сайті Українського інституту національної пам’яті та зазирнути в Конституцію України. Дітям радимо також почитати «Конституцію в коміксах». Усі посилання шукайте нижче.
Ви чудово обізнані в історії Конституції України та її змісті. Вітаємо! Якщо захочете ще більше поглибити свої знання, пропонуємо ознайомитися із тематичними матеріалами на сайті Українського інституту національної пам’яті. Дітям радимо також почитати «Конституцію в коміксах». Усі посилання шукайте нижче.

Тест створено з використанням джерел Українського інституту національної пам’яті, Верховної Ради України, Конституції України, “Радіо Свобода”.

Фото з джерел Українського інституту національної пам’яті (стаття 1, стаття 2), Суспільного, ВРУ.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Матеріали за темою

Обговорення