Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Математика й інформатика в пілотних класах НУШ: як її викладають за адаптованими закордонними підручниками

У 5-х пілотних класах НУШ серед інших апробовують підручники з математики та інформатики, створені на основі зарубіжних від видавництв Vector Maths & Science та Binary Logic. Підручники адаптували під українські реалій і освітні програми й тепер пілотують, аби наступного навчального року запропонувати покращені версії всім п’ятикласникам.

Хоч навчальний рік тільки почався, вчителі вже говорять про переваги цих книжок – чіткі пояснення, наочні та сучасні приклади, багато цікавих практичних завдань із покроковими інструкціями, що допомагають закріпити теорію, можливість групової та проєктної роботи, а також багато зрозумілого ілюстративного матеріалу замість сухої теорії.

І цифри говорять самі за себе: до апробації підручників із математики залучено 34 школи, з інформатики – 56, хоча ще на початку вересня їх було 25 і 47 відповідно.

У статті “Нової української школи” читайте про:

  • як нові підручники навчають учнів практичних навичок;
  • чи ці підручники відповідають модельним навчальним програмам НУШ;
  • як учителі беруть участь у творенні підручників і які отримують від видавництва;
  • бонус: вакансія методиста з інформатики.

“ЧОМУ Б НЕ ОТРИМУВАТИ ПРАКТИЧНІ НАВИЧКИ ВЖЕ В ШКОЛІ?”

“Нові підручники з математики та інформатики мають чимало переваг перед традиційними, – розповідає головна редакторка видавництва “Формула” Світлана Радченко.

Насамперед, це чіткі схематичні пояснення. Основний принцип обох підручників – мінімум теорії та максимум практики. А всі пояснення та завдання супроводжуються покроковими ілюстраціями. Якщо це, наприклад, практична робота, то немає перевантаження теорією, а потім завдань, які її дублюють, як у традиційних підручниках. Тут є схеми й покрокові дії у вигляді ілюстрацій”.

Ще однією перевагою Світлана вважає те, що підручники орієнтовані на групову та проєктну роботу. Наприкінці кожного розділу класу пропонують разом чи в групах попрацювати над проєктом, який допоможе закріпити знання та, відповідно, сформувати компетентності.

Ще одна перевага підручників – наочні та сучасні приклади.

“Під час навчання діти виконують завдання, з якими стикаються в реальному житті. Наприклад, коли вони вивчають графічні редактори (інформатика), то їм пропонується навчитися обробляти фотографії. У світі сучасних технологій ми розуміємо, що діти, користуючись гаджетами, соцмережами та гуглом, так чи інакше вчаться цього самі, що це – обов’язкова навичка сьогодення. Але чому б не навчитися цього в школі?.

А в курсі з математики використовується чимало принципів ейдетики, тобто не запам’ятовування формул, а створення асоціативних рядів, щоби дитина могла легше орієнтуватися. Їй не потрібно нічого зазубрювати. Вміння формуються через практичні завдання та вправи”.

Вчителька математики Тетяна Сипіна: Підручник містить багато практичних завдань, які, на мою думку, потрібні для того, щоби діти могли на практиці зрозуміти правило, що вони вивчають. Матеріал кожної нової теми гарно покроково пояснюється.

Особливістю видань є також використання великої кількості інфографіки. Такий спосіб подання інформації, впевнена редакторка, якнайбільше відповідає потребам сучасних школярів.

“Традиційний підхід підручникотворення – акцент на значних масивах тексту – не відповідає потребам сучасних дітей. Вони не готові стільки читати, їм легше працювати з візуальною інформацією. І в цьому ще одна перевага нових підручників”.

Вчителька математики Катерини Махайленко: Загалом підручник цікавий. Теоретичний матеріал подається доступно і зрозуміло. Цікаві різнотипні завдання з практичної частини. Великий плюс у тому, що підручник із математики кольоровий та містить ілюстрації.

Підручник із математики

ЯК ПІДРУЧНИКИ ПОЄДНАНІ З МОДЕЛЬНИМИ НАВЧАЛЬНИМИ ПРОГРАМАМИ

Нові підручники створені на основі навчальних видань відомих зарубіжних видавництв, що спеціалізуються на підготовці навчальної літератури. Підручник із математики – аналог видання Vector Maths & Science, з інформатики – Binary Logic.

“Ці видання якнайкраще зарекомендували себе в країнах Європи та західній системі освіти. Ми підключили до підготовки українських аналогів консультантів. Наприклад, з математики нас консультують автори модельної навчальної програми (однієї з кількох програми, які зараз пілотують у 5-х класах НУШ, – ред.). Ми адаптуємо підручники до української освітньої програми та вітчизняних культурних реалій і традицій. Вони не є суто перекладами зарубіжних аналогів”.

Також підручник з інформатики, за словами Світлани Радченко, повністю відповідає рамці цифрових компетентностей громадян DigComp 2.1: The Digital Competence Framework for Citizens.

“Ці підручники мають міжнародні сертифікати й повністю відповідають завданням формування цифрових компетентностей від європейських та міжнародних інституцій”, – зазначає редакторка.

За словами методистки видавництва “Формула” Світлани Головко, вони довго вивчали досвід Vector Maths & Science та Binary Logic щодо підготовки підручників із математики та інформатики, а також досвід викладання цих предметів та результати формування знань та умінь в учнів, які вчилися за цими підручниками.

“Так ми побачили, що використання цих підручників веде до високого рівня обізнаності учнів та їхніх практичних навичок. Натомість, у нашій школі маємо високий рівень теоретичної підготовки, але учні здебільшого не вміють застосовувати набуті знання на практиці. Тож ми розпочали адаптацію закордонних підручників під українську освітню програму. Коли розпочався конкурс на підготовку підручників до модельної навчально програми, ми побачили можливість адаптувати ці видання до вітчизняних реалій”.

За словами методистки, підручник з інформатики ідеально відповідає програмі авторства О. Пасічник і Л. Чернікової. А підручник із математики написаний під модельну навчальну програму М. Василишина, А. Миляника, М. Працьовитого,  Ю.Простакової і О. Школьного.

“Там так само, як у стандартах, тут прописані і дроби, і геометричні фігури, дії з натуральними числами тощо. Теорія гармонійно поєднується з ілюстраційною частиною та практичними завданнями”, – каже Світлана Головко.

Вчителька Ліна Коваленко: Другий рік Боярський академічний ліцей “Гармонія” співпрацює з видавництвом “Формула” на уроках інформатики. Завдяки сучасним підручникам учні пілотних класів НУШ мають можливість безпечно та цікаво вливатися в цифрове суспільство.

Цього року видавництво підтримало авторський колектив модельних програм Оксани Пасічник та Людмили Чернікової. Наш ліцей вибрав цю програму і дуже задоволений. Підручники та зошит містять актуальну інформацію про інформаційні технології та програмування, відповідають модельній програмі, інтуїтивно зрозумілі дітям, цікаві та яскраві. Діти із задоволенням працюють на уроках, виконують завдання вдома та виконують тести онлайн підтримки.

Окрім підручника, діти в пілотних класах отримали робочий зошит, у якому можуть вправлятися в практичних завданнях, а вчитель – бачити, чи дійсно учні опанували матеріал, на що треба звернути увагу додатково.

“Ми запитали й учителів, чи буде такий формат підручника корисним та цікавим для учнів, – каже методистка. – І отримали фідбек, що це буде результативно й зацікавить дітей. Адже в підручниках правила не абстрактно викладено в тексті, а одразу ж закріплюються практикою. І діти розуміють, де можна їх використовувати”.

Вчителька інформатики Юлія Ніщук: підручник мені подобається, є всі необхідні визначення, алгоритми, схеми. Навіть сьогодні ще раз з учнями звертали увагу на те, що виділено різними кольорами: жовтим – визначення, червоним – підказки. Багато ілюстрацій, це допомагає під час пояснення.

Підручник з інформатики

ЯК УЧИТЕЛІ ДОЛУЧАЮТЬСЯ ДО ТВОРЕННЯ ПІДРУЧНИКІВ

Нині видавництво надає підручники пілотним класам безплатно, але частинами.

“Підготувати продукт повністю було нереально в ті терміни, які нам дав Інститут модернізації змісту освіти, – каже Світлана Радченко. – Тому поки ми пропонуємо першу частину підручників, яка вже отримала гриф МОН”.

За словами Світлани Головко, пілотування підручників допоможе авторському та видавничому колективам виправити неточності, адже вчителі можуть знайти їх під час безпосередньої роботи з книжками. З наступного навчального року видавництво запропонує ці підручники для викладання математики й інформатики в усіх 5-х класах НУШ.

“Ми закликаємо вчителів пілотних класів брати активну участь у покращенні цього продукту – звертатися до нас, вказувати на помилки, неточності чи зазначати про ускладнення, якщо вони виникатимуть під час вивчення якоїсь теми. Ми будемо доопрацьовувати та оперативно вносити зміни”, – наголошує методистка.

Вона додає, що видавництво вже має перші відгуки вчителів.

“Вони кажуть, що дітям такий формат більш цікавий, ніж традиційні підручники. Що вони добре сприймають ілюстрації та приклади, а навчання ефективне. Якщо брати навчальну складову, то педагоги зазначають, що підручники відповідають модельній навчальній програмі. Тобто всім критеріям, які в неї закладалися”.

Вчителька Вікторія К.: З вересня ми продовжили працювати за пілотним проєктом НУШ в 5 класах. Було переживання щодо програми та матеріалів. Але коли отримали підручники, рекомендації та посібники для вчителів сумнівів не було, як і переживань. Працювати за обраною програмою одне задоволення. Підручники продумані та максимально інформаційні, матеріал актуальний та поданий легко, просто, цікаво. Дітям подобається оформлення та робот-помічник.

Щомісяця методисти видавництва проводять онлайн-консультації для вчителів, де ті можуть ставити запитання щодо програми, підручників та навчання за ними, ділитися досвідом і вносити пропозицій і зауваження. Будь-яке питання, що виникикає у вчителя, він чи вона може адресувати методисту. Також у видавництві обіцяють вебінари для вчителів, які оберуть їхні підручники наступного року.

“Ми розповідаємо ще і про те, як покращити ефективність уроку або більше зацікавити дітей, – каже Світлана Головко. – Ми ж чудово розуміємо, що сьогодні треба не лише вчити, а й не відставати від дітей, постійно бути в курсі нових технологій, вивчати сучасні “фішки”, сьорчити інтернет. І неважливо, чи це інформатика, чи читання. Головне – правильно підійти до дитини. Тому ми також намагаємося пропонувати вчителям інструменти, які зацікавлювали б учнів”.

УВАГА! ВАКАНСІЯ!

Видавництво “Формула” розширюється, і збільшується обсяг завдань, тож на постійну роботу шукають учителя інформатики. А саме – на посаду методиста з інформатики.

Мета створення посади: розвиток освітніх проєктів у межах концепції НУШ на основі матеріалів усесвітньо відомих освітніх видавництв.

Вимоги до кандидатів:

✔️вища педагогічна освіта;

✔️досвід роботи вчителем інформатики;

✔️досконале знання української мови;

✔️відповідальність, високі комунікативні та організаторські здібності;

✔️готовність до відряджень, орієнтовно 10–15 % робочого часу;

✔️знання сучасних методик викладання;

✔️досвід розроблення навчальних матеріалів;

✔️досвід публічних виступів.

Обов’язки:

📍популяризація навчальних матеріалів видавництва;

📍формування портфелю ідей та розроблення концепцій нових навчальних посібників з інформатики та робототехніки;

📍детальне вивчення навчальної літератури видавництва;

📍підготовка та проведення навчальних заходів для вчителів;

📍написання педагогічних публікацій;

📍консультування вчителів щодо методики викладання за навчальними посібниками видавництва.

Умови роботи:

🔸цікаві амбітні завдання, професійна самореалізація;

🔸співпраця з найкращими вітчизняними та міжнародними фахівцями;

🔸комфортний офіс: м. Київ, ст. м. Контрактова площа, БЦ “Булгаков”;

🔸можлива часткова зайнятість;

🔸офіційне працевлаштування, своєчасна виплата заробітної плати;

🔸дружній колектив, відповідальний роботодавець;

🔸соц. пакет: 100 % оплата лікарняних та щорічних відпусток (24 к. д.), вихідний день на день народження працівника, знижка на продукцію компанії, компенсаційна програма “Здоров’я”.

Насамперед, ми цінуємо в колегах професіоналізм, активність, прагнення до саморозвитку, вміння підтримувати чесні та відкриті взаємини, готовність розділяти відповідальність за командний результат”, – кажуть у видавництві.

Докладніше про видавництво та команду можна почитати на сайті.

📩Надсилайте резюме на електронну пошту: [email protected].

Анна Степанова-Камиш, “Нова українська школа”

Усі зображеня надано видавництвом

Матеріали за темою

Обговорення