Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Навчання вдома – це класно. Як організувати робочий процес, щоб дитині було цікаво

В Україні через карантин усе навчання перевели на дистанційну форму. Тепер вчителі, учні, а часто і батьки активно засвоюють онлайнові платформи для спілкування та виконання завдань. Проєкт “Дружня школа” має добірку лайфхаків, які полегшать процес навчання дітям, а батькам допоможуть краще все контролювати.

Батькам іноді буває важко впоратись із дітьми, якщо в малечі багато вільного часу. Якщо на канікулах їх можна зайняти чимось на дворі, відвести у гуртки, дитячі табори чи до бабусь-дідусів, то під час карантину всі вдома. Дуже важливо, щоб всі усвідомлювали, що карантин – це не канікули і робота в усіх продовжується, тільки переходить в онлайн.

Здається, усе має бути гаразд – діти все ж зайняті. Та багатьом дорослим важко тримати дисципліну і працювати віддалено – що вже казати про учнів?

Ось кілька порад, які допоможуть зробити дистанційне навчання цікавішим і легшим як для дітей, так і для дорослих:

  • Грамотний тайм-менеджмент. Дітям взагалі важко довго втримувати увагу на чомусь, а тим паче – якщо вони вдома. Щоб навчання не розтягувалось на весь день, щоранку складайте мінірозклад. Детально прописуйте, що стільки часу дитина проводить над завданням, а стільки – за відпочинком. Обов’язково робіть перерви хоча б кожні 20-30 хвилин – так дитина ще не встигне остаточно втомитись. А завдяки розкладу вона бачитиме, коли далі зможе займатись чимось цікавим.
  • Окремі робочі місця. Разом із дитиною розмістіть на її столі для навчання всі необхідні для цього предмети (бажано із запасом). Так учень сам долучиться до створення свого робочого простору, це слугуватиме додатковим стимулом там займатись справами;
  • Робіть разом із дитиною коротенькі руханки кожні 1-2 години. Під час ізоляції всім буде корисно більше рухатись.
  • У дитини з часом може зникати мотивація до навчання – це нормально. Спробуйте разом створити нову атмосферу – нехай малюк уявить себе учнем котроїсь із казкових шкіл. Постарайтесь трохи підтримати “чари” – якщо це школа чарівників, то нехай запише всі слова англійської мови, які йому схожі на замовляння.
  • Не забувайте про методики STEAM-навчання. Запропонуйте дитині зробити власний дослідницький проєкт – нехай протягом карантину спостерігає за ростом рослини у вазоні, змайструє собі помічника з канцелярських приладів чи розробить систему сортування каструль, щоб вони не падали і не гриміли. Винаходити і досліджувати разом – неймовірно захоплює.
  • Щоб адаптація до нового формату навчання відбуввалась легше і мотивація до навчання росла, не забувайте хвалити дитину. Вказуйте на всі її успіхи, якими б дрібними вони не були. Під час вимушеної ізоляції непросто всім, а добрі слова від найрідніших підтримують найкраще.

Пам’ятайте: ви не вчитель, тому не впадайте у відчай, якщо не ввдається щось пояснити. І не нянька, тому не пробуйте зробити всі завдання за дитину. Адаптація до нових умов навчання триватиме мінімум два тижні, тож постарайтесь бути терплячими і до дитини, і до себе.

Використані джерела:

  • Карантин у школах і садках. Як організувати навчальний процес вдома, life.pravda.com.ua
  • Розширені пояснення МОН щодо роботи шкіл під час карантину, nus.org.ua
  • Інструкція з виживання для батьків під час карантину, bit.ua
  • Діти на карантині: як правильно пережити вимушені канікули вдома, the-village.com.ua

Тетяна Павліченко, журналістка проєкту “Дружня школа”, спеціально для “Нової української школи”

Титульне фото: автор – nataback, Depositphotos

Цей матеріал був створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення