Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Непомітні пішоходи: як зробити себе та дітей видимими на дорогах у темряві

Через російські атаки на українські енергетичні об’єкти в багатьох регіонах України почалися відключення електроенергії. А з приходом осінньо-зимового періоду темніти стало раніше.

Як наслідок, вулиці рано залишаються без освітлення, тож пішоходам стає небезпечно переходити дорогу або пересуватися її узбіччями.

За інформацією Департаменту патрульної поліції України, після першого масового удару росії по українській енергосистемі, з 10 до 23 жовтня на вулицях українських міст загинув 51 пішохід. Кількість смертельних ДТП за участю пішоходів зросла на понад 25 %. Тож поліціянти наголошують на важливості носіння світловідбивних елементів.

У статті “Нової української школи” читайте про таке:

  • як убезпечити себе та дітей на дорогах у темний час доби;
  • одяг якого кольору краще обирати, щоби видимість була більшою;
  • як світловідбивні елементи можуть врятувати життя;
  • куди краще кріпити світловідбивачі.

ЯК КОЛІР ОДЯГУ ВПЛИВАЄ НА ВИДИМІСТЬ ПІШОХОДІВ НА ДОРОГАХ

За словами першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції України Олексія Білошицького, під час недостатньої освітленості на дорогах пішоходи є найменш помітними.

В осінньо-зимовий період пішоходи полюбляють носити одяг темного кольору, однак він становить практично нульову видимість для водіїв. Тому людям потрібно обов’язково використовувати світловідбивні елементи, які є ефективним засобом підвищення безпеки руху”, – розповів Білошицький.

Як зазначив Олексій, згідно з дослідженнями, від кольору одягу пішоходів залежить їхня видимість:

  • людину в темному одязі водій починає помічати за 10–18 м, що є недостатнім для швидкого гальмування та уникнення ДТП;
  • якщо пішохід рухається у світлому одязі (білому або жовтому), то дистанція видимості збільшується до 55 м;
  • у разі використання світловідбивачів видимість збільшується до 130 м.

В Управлінні ювенальної превенції розповіли, що в Україні у 2020 році уряд вніс зміни до правил дорожнього руху, згідно з якими, пішоходи мають використовувати світловідбивачі або бути в одязі зі світлоповертальними елементами в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості. За таких умов можливість аварії зменшується у 6–8 разів.

Координаторка кампанії “За безпечні дороги” Центру демократії та верховенства права Юлія Дядюк додала, що гальмівний шлях автомобіля за умови сухої погоди на швидкості 60 км/год становить 23 м.

“Щоби водій зміг вчасно загальмувати, він має побачити пішоходів заздалегідь. Тож не варто нехтувати елементарними речами, що можуть вберегти життя вам та дітям”, – розповіла вона.

ЯКІ Є ВИДИ СВІТЛОВІДБИВАЧІВ

За даними Управління ювенальної превенції, існують такі світловідбивачі:

Флікери можна чіпляти в будь-якому місці на верхньому одязі;
Нарукавні пов’язки, стрічки та браслети одягають на руки, нижню частину штанів або шапку
Брелок та підвіски прикріплюють до сумок, які несуть у правій руці, ідучи назустріч автомобільному потоку (рюкзак – за спиною); підвіски закріплюються на пасок, ґудзики (краще, коли їх декілька)
Світловідбивні нашивки та наліпки теж можна кріпити на одяг

Світловідбивачі відповідного кольору мають більшу або меншу яскравість, а флуоресцентні – покращену яскравість. Наприклад, найкраще видно флікери жовтого кольору та площею понад 15 квадратних сантиметрів. Чим більшу площу мають розміщені браслети-флікери, тим краще водіям їх видно”, – розповіли в Управлінні. Також рекомендують одягати світліші кольори. Бажано, щоби світлою була хоча б половина одягу.

КУДИ КРІПИТИ СВІТЛОВІДБИВНІ ЕЛЕМЕНТИ

За словами Юлії Дядюк, дорослим кріпити світловідбивні елементи потрібно на двох плечах, адже так вони будуть на рівні очей водія і він встигне помітити людину. Також їх можна розмістити на гомілках.

Дітям світловідбивачі потрібно кріпити якнайвище: голова, плечі, верхня частина руки. Обов’язково елементи потрібно розміщувати з обох боків, адже пішохід може переходити дорогу в різних напрямках.

Знайти такі елементи можна в канцелярських, веломагазинах та магазинах зі спорттоварами. Зазвичай найпомітнішим є жилет. Флікери також можна одягнути на руки, плечі чи ноги. Якщо цих елементів немає, то варто використовувати світловідбивний скотч.

Щоби діти захотіли носити такі елементи, їм можна купити спеціальні наліпки із зображенням героїв якихось мультфільмів, ігор тощо. Багато дитячих рюкзаків також мають вбудовані світлоповертальні елементи, що теж допомагає зробити дитину більш видимою для водіїв.

Ще я раджу говорити з дітьми про безпеку дорожнього руху, вчити їх, як поводитися на дорозі, наголошувати, що наклейки потрібні для того, щоби водій помітив дитину тощо”, – зазначила експертка.

Як розповіли в Управлінні ювенальної превенції, задля безпеки пішоходів ювенальні поліціянти проводять профілактичні уроки (очно, дистанційно), бесіди, флешмоби щодо неухильного дотримання ПДР та нагадують про важливість носіння світловідбивачів. Для дітей також проводять майстер-класи з виготовлення світлоповертальних брелоків.

Однак, за словами Юлії Дядюк, під час руху в темну пору доби не варто забувати про подвійну відповідальність як із боку пішоходів (виділяти себе світловідбивачами), так і з боку водіїв.

Водії мають дотримуватися правил дорожнього руху та швидкісного режиму. Адже в Україні, на жаль, 45 % ДТП стається саме через перевищення швидкості. Тому всі учасники дорожнього руху мають бути уважними”, – наголосила Дядюк.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – VBaleha, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення