Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Перша колаборація Оксфорду та українського видавництва: яким вийшов “оксфордський” підручник з нашим контекстом

Партнерський матеріал

Без знання англійської мови зараз нікуди – хоч то освіта, бізнес, політика, чи наука, туризм абощо. Той, хто добре знає англійську, має багато переваг і можливостей. Зокрема, доступ до іноземних освітніх програм або і просто розважального контенту, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, спілкування з людьми з різних країн, можливість вільно подорожувати без мовних бар’єрів та загалом покращення когнітивних навичок.

Методи вивчення англійської бувають різні. Є такі, що ґрунтуються на зазубрюванні граматичних правил і словника. Найчастіше вони не дають бажаного результату. Учні не вчаться використовувати мову в реальних ситуаціях та частенько втрачають цікавість до навчання.

Оксфордський університет упродовж майже тисячоліття посідає чільне місце в розвитку світової науки та освіти. Випускники Оксфорда – це лауреати Нобелівської премії, видатні політики й науковці, письменники та інші впливові люди, які сприяють прогресу світової суспільно-наукової думки. Університет із року в рік підтверджує свій статус у світі, займаючи перші місця в міжнародних рейтингах. А “оксфордські” підручники й робочі зошити з англійської мови давно полюбилися українським вчителям та учням.

З нашої нової статті ви дізнаєтеся:

  • яке українське видавництво першим отримало ліцензію на адаптацію оксфордського підручника;
  • чому робота над навчальною книжкою тривала майже пʼять років;
  • чим наповнений підручник;
  • яку безплатну методичну підтримку для вчителів пропонує видавництво.

“НАД ПІДПИСАННЯМ УГОДИ І САМИМ ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ МАЙЖЕ ПʼЯТЬ РОКІВ”

Підручник “Project Explore” – це спільний проєкт видавництва “Ранок” та видавництва Oxford University Press. Основна мета Сільвія Уілдон і Пол Шиптон – авторів підручників із багаторічним досвідом – поєднати перевірену методологію з новим, захопливим контентом.

Результатом співпраці оксфордського та українського видавництв стало видання підручника за оксфордськими методиками та стандартами, доповненого українським контекстом та адаптованого для навчання в школах України. Автори добре попрацювали над цікавими історіями та завданнями, які допоможуть учням поступово вивчати, а не зазубрювати англійську.

За словами генерального директора видавництва “Ранок” Віктора Круглова, над підписанням угоди з Оксфордом і самим проєктом працювали майже п’ять років. Найскладнішою частиною були перемовини, адже зазвичай Оксфорд не продає ліцензії, а в основному експортує книжки на продаж.

“Це велика перемога для нас, що вдалося запевнити британських партнерів у доцільності випуску оригінальних оксфордських підручників, доповнених українським контекстом.

Я дуже радий, що така можливість і таке право є саме в нашого видавництва. Це важливий крок, особливо на тлі загальної підтримки України з боку Великої Британії”, – розповідає Віктор Круглов.

“РАНІШЕ ЦІ ПІДРУЧНИКИ ДОВОДИЛОСЯ КУПУВАТИ ЗА ШАЛЕНІ КОШТИ, А ТЕПЕР ЦЕ БУДЕ БЕЗПЛАТНО”

Сучасний підхід до вивчення англійської мови повинен містити такі елементи:

  1. Комунікативний підхід: акцент на розвитку навичок спілкування та використання мови в реальних ситуаціях.
  2. Автентичні матеріали: використання текстів і діалогів із реального життя, а не штучних прикладів.
  3. Інтерактивність та використання сучасних технологій: онлайн-ресурси, мобільні додатки та інші інтерактивні інструменти для вивчення мови.
  4. Індивідуальний підхід: врахування потреб, інтересів та стилю навчання кожного учня.

Для того, щоби підручник відповідав реформі “Нової української школи”, команда редакторів, методистів і вчителів-практиків доповнювала його українським контекстом. Спершу вони визначили, які частини потребували змін – а далі доповнювали, скорочували, переформатовували матеріал, змінювали послідовність вправ та завдань. А ще – враховували рівень школярів та їхні освітні потреби. Редактори спростили автентичні тексти на лексико-семантичному та синтаксичному рівнях. Вони виділяли важливу інформацію, використовуючи списки, таблиці та схеми.

Також підручник доповнений відеоресурсами та онлайн-додатками з різними вправами та тестами. З досвіду знаємо, що це підвищує учнівську цікавість до навчання та розширює можливості самостійної роботи учнів”, – кажуть у видавництві.

Приклад сторінки підручника

“Дуже важливо, що наші діти матимуть змогу безплатно навчатися, а вчителі – навчати за оригінальними підручниками, які раніше доводилося купувати за шалені кошти”, – додає генеральний директор.

ОСОБЛИВОСТІ ПІДРУЧНИКА ТА МЕТОДИЧНА ПІДТРИМКА ВЧИТЕЛІВ

Що ж особливого в підручнику “Project Explore” від видавництва “Ранок” та Oxford University Press за версією авторів:

  • сучасний матеріал: у “Project Explore” навчання базується на актуальних темах, які відповідають сучасності;
  • зручна структура: підручник логічно організований. Завдяки цьому вчителі можуть швидше планувати уроки та використовувати матеріал відповідно до потреб класу;

Приклад сторінки підручника

  • інтерактивні завдання: “Project Explore” має вправи, які допомагають учням активно взаємодіяти з мовою. Це сприяє покращенню навичок читання, письма, говоріння та слухання;
  • онлайн-ресурси: до підручника додається доступ до онлайн-практики.

Акцентуємо на індивідуальному підході – “Project Explore” містить різні типи завдань, що дає змогу вчителям обрати ті, які найкраще відповідають потребам конкретних учнів. Вчителі можуть адаптувати матеріали, звертаючись до різних рівнів складності, створювати групи з різним рівнем підготовки та пропонувати завдання, відповідно до потреб кожної групи”, – додають автори.

Ще декілька особливостей, які можуть бути корисними для вчителів і надихнути учнів:

1. кольорові персонажі й захопливі історії – кожен урок підтримується знайомою методикою Project та відомим підходом до граматики та словникового запасу;

Приклад сторінки підручника

2. спрямованість на розвиток навичок.

Для вчителів у видавництві обіцяють забезпечити безплатну методичну підтримку, яка включатиме орієнтоване календарно-тематичне планування, готові конспекти уроків, презентації та можливість обміну досвідом у Viber-групі. На освітній платформі іЗЗі містяться різні завдання з можливістю перевірки. “Підручник “Project Explore” разом із цією підтримкою допомагає вчителям створювати цікаві й ефективні уроки, а учням – вивчити англійську мову на високому рівні”, – кажуть у видавництві.

Віктор Круглов також поділився залаштунками майбутньої співпраці з Oxford University Press:

“Зрозуміло, що буде продовження: і 8 клас, і 9, 10, і далі будуть. Розглядаємо лінійку для молодших класів. На стадії перемовин можливість поїздки вчителів на стажування та практику в Оксфорд.

У нас дуже багато планів на видання книжок Оксфорду саме для України. Ця співпраця – великий успіх заради підтримки української освіти”.

Редакція НУШ, видавництво “Ранок”

Усі фото: видавництво “Ранок”

Матеріали за темою

Обговорення