Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Про алгоритм ізоляції учнів із симптомами ковіду, самоізоляцію і страхування вчителів. Пояснення МОЗ, МОН і директорів шкіл

Чи вважається вчитель контактною особою й чи має самоізолюватися, якщо контактував із дитиною, у якої підтвердили ковід? Хто має ізолювати дитину, якщо в школі немає медичного працівника? А якщо педагог має займатися ізолюванням учнів, то чи належить йому державне страхування здоров’я?

Ці та інші запитання “Нова українська школа” поставила МОЗ та МОН в офіційних запитах. Також поговорила з директором Київської спеціалізованої школи №210 Дмитром Ламзою та директоркою Тур’ї-Реметівської загальноосвітньої школи Закарпатської області Антоніною Мегелою про те, як це працює у їхніх школах.

ЯКИМ МАЄ БУТИ АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКЩО В ДИТИНИ З’ЯВИЛИСЯ СИМПТОМИ КОРОНАВІРУСУ

У відповідь на запит “Нової української школи” МОЗ посилається на Постанову Головного санітарного лікаря України №50. Однак у ній немає чіткого алгоритму. Йдеться тільки про те, що:

  • Перед уроками вчителі мають опитати учнів щодо самопочуття та ознак респіраторних захворювань. Якщо такі ознаки виявляють за відсутності батьків, учень одягає маску та має бути тимчасово ізольований у спеціально відведеному для цього приміщенні.
  • Батьків інформують та спільно з ними вирішують, чи спрямовувати дитину до медичного закладу.
  • Приміщення, де виявили дитину з ознаками хвороби, провітрюють та проводять там дезінфекцію поверхонь.
  • Якщо в учня підтвердили COVID-19, усі його однокласники потребують самоізоляції.

Тут можна ознайомитись із відповідями на запити НУШ: відповідь МОЗ та відповідь МОН

Натомість, немає нічого про те, хто саме має провести дитину до ізоляційної кімнати, який індивідуальний захист ця людина мусить мати і хто його надає, чи має ця людина провести огляд і чи має самоізолюватися, якщо в дитини підтвердять COVID-19.

Дмитро Ламза розповідає, що його школа напрацювала такий алгоритм дій:

  1. Якщо під час ранішнього скринінгу або уроків класний керівник виявляє в дитини високу температуру, він одразу телефонує медсестрі.
  2. Медсестра приходить до кабінету, у якому перебуває дитина. Діти одягають маски, а медсестра, одягаючи маску й рукавички, проводить дитину до ізоляційної кімнати. За словами Дмитра, було би добре, щоби держава забезпечила школи захисними костюмами, які можна використовувати в такому випадку.
  3. Класний керівник викликає батьків, які забирають дитину.
  4. Клас та ізоляційну кімнату, де перебувала дитина, прибирають та дезінфікують.
  5. Батьки звертаються до сімейного лікаря. Він вирішує, що робити.
  6. Якщо ПЛР-тест дитини позитивний, то клас йде на 2 тижні на самоізоляцію. Якщо це початкова школа, то класний керівник також самоізолюється і працює з дітьми дистанційно. Якщо це старша школа, то клас і вчителі, які тісніше контактували з дитиною, у якої виявили ковід, відправляються на самоізоляцію. Але, як правило, каже Дмитро, вчителі старшої школи й далі працюють, бо контактують з учнями не так тісно, як педагоги молодшої школи.

Найбільше контактують із дитиною, яка має симптоми ковіду, медична сестра і класний керівник. Як мінімум, треба підійти до дитини, поміряти температуру безконтактним термометром, потім медсестра має виміряти температуру ртутним термометром.

Аби зменшити контакти працівників із дитиною, яка хворіє, ми намагаємось виявляти симптоми ще до входу в школу: спостерігаємо за дітьми, опитуємо їх, батьки максимально інформовані, що за будь-яких схожих симптомів мають залишити дитину вдома”, – розповідає директор.

На Закарпатті, у школі Антоніни Мегели, алгоритм такий самий. Але є окремий вихід із кабінету медпрацівника та з ізоляційної кімнати. Окрім цього, якщо в когось із дітей з’являються симптоми під час навчання, решту дітей із класу одразу переводять в інший клас. Водночас, клас, у якому була дитина із симптомами ковіду, обробляють, протирають перила, ручки дверей, миють коридори та вбиральні.

А ще, окрім маски та рукавичок, медпрацівник має звичайний білий медичний халат, і про всякий випадок школа має спеціальні захисні халати, які “у спадок” залишила виборча комісія (у приміщенні школи відбувалися вибори). Також, якщо в дитини підтверджують COVID-19, окрім класу та класного керівника, на ізоляцію обов’язково йдуть усі, хто контактували з дитиною в межах школи. Але таке трапляється нечасто.

ХТО МАЄ ІЗОЛЮВАТИ ДИТИНУ

МОЗ не відповіло на це запитання в нашому запиті. Утім, пресслужба міністерства пояснила телефоном, що ізолювати дитину має медпрацівник. Якщо такого в школі немає, то провести дитину до ізоляційної кімнати має класний керівник.

Також нещодавно Дмитро Ламза надсилав офіційний запит у МОН із кількома запитаннями й отримав відповідь, з якої випливає, що дитина нібито має ізолюватися сама.

Вчителі та інші педагогічні працівники закладів освіти навпаки мають усе робити для того, щоб уникати контактів із хворими людьми й дітьми. І будь-яка підозра на потенційну присутність у здобувача освіти COVID-19 має призводити до виключення цього здобувача освіти з освітнього процесу і, як мінімум, переведення його на віддалений режим навчання”, – відповідає МОН Ламзі в офіційному листі.

Вчитель не контактує з хворими, але має виявляти та ізолювати хворих, – обурюється у відповідь директор на своїй Facebook-сторінці. – Мені стає цікаво: коли вчитель, виявивши хвору дитину, має її “виключити” з освітнього процесу? До того моменту, коли приїдуть батьки хворої дитини, хто в закладі контактує з нею? Хто буде надавати першу допомогу? Хто буде контролювати хвору дитину в тимчасовому ізоляторі? Хто буде передавати цю дитину батькам? Так! Звичайно! З логіки міністерств, дитина має це все робити сама… Бо вчителі НЕ КОНТАКТУЮТЬ ІЗ ХВОРИМИ! І ми не можемо підходити до хворої дитини!”

ЧИ ЗАБЕЗПЕЧЕНІ МЕДИЧНІ ПРАЦІВНИКИ В ШКОЛАХ СПЕЦІАЛЬНИМИ ЗАХИСНИМИ КОСТЮМАМИ

Допуск до роботи персоналу закладів освіти здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту (респіратора, захисного щитка або маски, у тому числі виготовленої самостійно) після проведення термометрії безконтактним термометром.

Усі працівники закладу забезпечуються засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну – безпосередньо на робочому місці працівника”, – відповіли на це запитання в МОЗ.

Фото: автор – halfpoint, Depositphotos

У Постанові Головного санітарного лікаря України №50, де йдеться про типи ЗІЗ для COVID-19 за умовами роботи, типом персоналу та різновидом діяльності є інформація, що людина, яка організовує догляд і заходить у кімнату пацієнта, не проводячи огляд і не надаючи допомогу, повинна мати тільки маску.

А людина, яка проводить догляд, перебуває в зоні пацієнта, доглядає за сечовим катетером, працює з відходами пацієнта з COVID-19, мусить мати рукавички, медичну маска, водонепроникний фартух (якщо є ризик потрапляння біологічних рідин на одягнені ЗІЗ).

ЧИ МАЮТЬ ЙТИ НА САМОІЗОЛЯЦІЮ ВЧИТЕЛІ, ЯКІ КОНТАКТУВАЛИ З ДИТИНОЮ, У ЯКОЇ ПІДТВЕРДИЛИ КОРОНАВІРУС

У постанові №50 від 22 серпня головного санітарного лікаря йдеться, що в разі виявлення коронавірусу в одного з учнів, клас має піти на самоізоляцію (п. 16). Проте в цій постанові не йдеться про ізоляцію вчителів, які викладають у цьому класі. Так, ми попросили МОЗ пояснити, як чинити таким учителям.

Згідно з відповіддю МОЗ такі вчителі вважаються контактними особами й мають самоізолюватися. Це вказано в додатку №5 до Стандартів медичної допомоги “Коронавірусна хвороба (COVID-19)”.

У додатку йдеться про всіх людей. Не обов’язково має бути написано “вчитель”. Якщо особа контактувала з хворим, вона вважається контактною”, – юрист “Батьки SOS” пояснює Роман Корсун.

У додатку 2 до цього документа йдеться, що людина вважається контактною, коли:

  • Проживає в одному домогосподарстві (квартирі, будинку) з хворим на COVID-19;
  • Мала прямий фізичний контакт із хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання);
  • Мала незахищений контакт (без використання засобів індивідуального захисту) зі слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування біля пацієнта під час кашлю чи доторкування руками до використаних серветок);
  • Контактувала із хворим(и) на COVID-19 на відстані до одного метра протягом 15 хвилин і більше, не використовуючи ЗІЗ або з підозрою щодо неправильного використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок);
  • Перебувала в закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метра.

Отже, оскільки вчителі зазвичай викладають уроки без масок, то здебльшого мають самоізолюватися, якщо в класі виявили дитину з ковідом.

Контактні особи підлягають самоізоляції на 14 днів від останнього контакту з підтвердженим або ймовірним випадком та завершують самоізоляцію без додаткових лабораторних досліджень. Контактні особи можуть припинити самоізоляцію в разі отримання негативного результату тестування на SARS-CoV–2 методом ПЛР, відібраного не раніше 8-го дня останнього контакту з пацієнтом, хворим на COVID-19″, – пише МОЗ.

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ НАСПРАВДІ

Ми вже писали про те, яка ситуація із самоізоляцією в школах. Нагадаємо кілька розповідей:

Анонім, Дніпро: Випадки захворювання прискіпливо ніхто не відслідковує. Коли виявили хвору дитину, то клас пішов на 3 дні на самоізоляцію. Бо дитина перед цим не ходила до школи 10 днів, поки чекали на результат тесту. Учителі не самоізолювалися. Нині серед педагогів – 4 підтверджені випадки і близько 11-ти непідтверджених, але із симптомами. Утім, жодної самоізоляції класів, колег, з якими хворі спілкувались, немає.

Анонім, Школа №285 Оболонського району, Київ: Захворів учитель. Незважаючи на те, що викладав на різних паралелях, на самоізоляцію відправили лише паралель 9-х класів, не пояснивши причини. До цього в школі ходили чутки, що вчителі хворіють. Однак жодного разу школа не поінформувала про це. Нині майже з 2/3 предметів читають учителі на заміні. А от англійської не було з вересня! 1/3 учнів не ходять до школи через те, що мають СOVID-19. Але дистанційне навчання школа категорично не хоче запроваджувати.

Анонім, Тернопільська загальноосвітня школа №22: У нас захворіли класний керівник та учитель фізкультури. А школа, як тільки могла, приховувала, намагаючись на початку року розказувати, що вчителі пішли у відпустку. Нині – пів школи хворих учителів, нема кому заміняти уроки, діти часто ходять до школи, аби просто відсидіти час.

Анонім, СЗШ № 286, Київ: Троє вчителів отримали позитивні тести. Один уже перехворів, і ще один очікує на результати. Школа не переходить на дистанційне навчання, хоча два з хворих – це заступники, які контактували з половиною людей, які працюють або навчаються в школі. Усі вдають, що нічого страшного не сталося.

У ВЧИТЕЛЯ КОВІД – ЧИ БУДЕ ДЕРЖАВНЕ СТРАХУВАННЯ ЗДОРОВ’Я

На запит Дмитра Ламзи, посилаючись на Закон України Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у МОН відповіли: “Професійне захворювання є захворюванням, яке виникло внаслідок професійної діяльності застрахованого та зумовлюється виключно або переважно впливом шкідливих речовин і певних видів робіт та інших факторів, пов’язаних із роботою”.

Йдеться про те, що вчитель може захворіти на COVID-19 під час виконання своїх професійних обов’язків, але не внаслідок своєї діяльності. Тому COVID-19 не може вважатися професійним захворюванням педагогів і вони не можуть розраховувати на державне страхування у випадку інфікування.

Також у листі йдеться про те, що неможливо точно встановити, чи вчитель захворів у школі. Мовляв, педагоги їздять у громадському транспорті, відвідують лікарні, магазини та інші громадські установи.

Водночас, у МОН пишуть, що влада зареєструвала чотири законопроєкти, спрямовані на запровадження обов’язкового страхування педагогічних працівників на випадок інфікування COVID-19.

У МОЗ на це запитання не відповіли, пояснюючи, що цим займається Мінсоцполітики. Ми надіслали запит до Мінсоцполітики, на що нам зателефонували й пояснили, що страхуванням займається МОЗ.

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Матеріали за темою

Обговорення