Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Простір стійкості: 62 відео про те, як залишатися в ресурсі та протистояти викликам

Психологічна стійкість, відновлення ресурсу, здатність підтримати тих, хто поруч. Ці речі завжди були актуальним для людей, проте зараз, під час війни, вони набули особливого значення.

Аби допомогти людям, а насамперед учительсьву бути стійкими, ГО “Едкемп Україна” проводить зустрічі з психологами. Це відкриті вебінари, до яких можуть долучитися всі охочі, а також подивитися їх у записі. Зустрічі відбуватимуться щопонеділка, щосереди й щоп’ятниці о 17:30 за постійним покликанням.

А тут пропонуємо добірку попередніх ефірів.

1. Модель стійкості спільноти: перший семінар триденного циклу

Розкривається мета щодо проведення серії вебінарів Інститутом травми (США) щодо підтримки українціів/-ок в часи збройної агресії. Перший вебінар спрямований на обговорення спільності з людством через призму біології людської нервової системи та відкриття стійкості в собі, опановуючи базові навички для плекання благополуччя.

2. Модель стійкості спільноти: другий семінар триденного циклу

Повторення ключових моментів моделі стійкості, її наукового підґрунтя, опори на нейробіологію, а також 4-х наступних практик, які здатні повернути людину в зону стійкості.

3. Модель стійкості спільноти: третій семінар триденного циклу

Знайомство з наступними навичками стійкості – заземлення, використання жестів, “змістити й зафіксувати”. Основні завдання дорослих щодо допомоги дітям у кризові часи з урахуванням вікових особливостей дітей.

4. Модель стійкості спільноти: додатковий (четвертий) семінар

Розкриваються особливості розмовної ресурсності в різних ситуаціях втрат (близькі, дитина). Можливий розвиток посттравматичного стресу й робота нервової системи людини в кризових ситуаціях. Особливості реакцій виживання.

5. Зберігання стійкості під час інформаційної війни

Розглянуті питання інформаційної безпеки і важливості вибору джерел інформації, до яких є довіра. Для того, аби зберігати рівновагу і знаходитися у зоні стійкості, важливо дослухатися до тілесних відчуттів у разі отримання тривожних новин.

6. Для вагітних жінок і мам з немовлятами, стійкість у важкі часи

Висвітлені питання допомоги вагітним жінкам у кризові часи. Привернуто увагу до важливості проведення тілесних практик і зчитування відчуттів. Також підкреслено, що найкраще завершувати вагітність природними пологами.

7. Проблеми людей, які переїхали

Рекомендації про те, як людям, які переїхали, знайти сенс життя, долучитися до корисних справ на новому місці. Використання знань про фізіологію і вправ стійкості допомагає бути в зоні стійкості.

8. Самовідчуття вивільнення та спільне переживання травми

Описані тілесні самовідчуття, які виникають як реакція на “вивільнення” тіла від чогось. Також феномен спільного переживання травми тобто спільного проходження травматичних подій.

9. У якій мірі спілкування з рідними екологічне та підвищення стресостійкості

Надано телефони психологічної підтримки гарячої лінії “Стоп, паніка!”. Окрім того, даються поради, як екологічно спілкуватися з рідними, які перебувають далеко, і підтримати їх, стати стресостійким і швидко відновитися.

10. Тілесні практики та сигнали загрози

Описані тілесні практики, які варто застосовувати під час різних небезпечних ситуацій (звуки стрільби), подано опис відчуттів у тілі та тлумачення тілесних відчуттів у небезпечних ситуаціях. Також дається пояснення такої реакції на кризові події як плач і різні жести.

11. Практики стійкості в умовах сенсорних перевантажень

Опис практики “долонями до стіни”. Також даються рекомендації щодо виникнення сенсорних перевантажень (надмірні навантаження на слух, нюх). Розтлумачено, як “дизайн” тіла впливає на думки й коли варто починати вчити дитину управляти самопочуттями через органи чуття (нюх).

12. Як позбавитися паніки та впоратися зі страхом

Як впоратися з власним відчуттям паніки, як говорити з людиною, яка пережила важкий стрес, і чи варто пропонувати їй різні ліки.

13. Як впоратися зі страхами та спогадами про травматичні події

Рекомендації, як впоратися з різними страхами про те, як людину піддають ймовірним тортурам, та уявленнями про те, як це може статися, а також із тілесною реакцією на такі думки.

14. Практики стійкості на допомогу літнім людям, які перебувають у стані стресу

Рекомендації про те, як допомогти літнім людям у стані постійного стресу зберегти когнітивну функцію. Як допомогти людині, яка “зламалася” і перестає плакати після стресу.

15. Практики стійкості для допомоги в разі фізичних болей, спричинених стресом

Рекомендації, як поводити себе, щоби стишити фізичний біль, що може виникнути в стресовій ситуації, а також як використовувати технології арттерапії у такій ситуації.

16. Практики стійкості для допомоги вірянам

Визначені деякі дискусійні питання між уявленнями вірян про певні людські провини й покарання за них та поглядами терапевтів/-ок. Моделі стійкості спільноти щодо цих питань.

17. Підтримка дітей і дорослих людей з інвалідністю

Зустріч присвячена підтримці дітей і людей з інвалідністю в кризові часи. Надані рекомендації батькам та опікунам дітей і дорослих людей з інвалідністю щодо того, як краще допомогти собі й дітям у кризових обставинах.

18. Практики стійкості для різних травматичних ситуацій під час війни

Практики стійкості, які радять використовувати в різних кризових ситуаціях, а також для допомоги дітям. Окремо розглянуто питання допомоги людям, схильних до суїциду.

19. Робота з дітьми молодшого шкільного віку

Основний зміст присвячено практикам СЕЕН, спрямованим на допомогу дітям молодшого шкільного віку. Розтлумачено, які вправи у яких випадках краще використовувати і як саме мають поводитися дорослі в таких випадках.

20. Різні травматичні ситуації під час війни й допомога тілесними практиками

Рекомендації, як відновити свої ресурси й допомогти це зробити учнівству за допомогою тілесних практик. Також надано пораду щодо співпереживання собі в спілкуванні з родичами з росії.

21. Використання практик стійкості задля психологічної допомоги постраждалим від воєнних дій

Опис різних наслідків травматичних ситуацій і поради, як за допомогою практик стійкості можна їх подолати. Зокрема, фізіологічні наслідки (неможливість нормального сечовипускання) й можливість застосування музичної терапії.

22. Як допомогти підліткам під час військового конфлікту?

Рекомендації щодо використання практик СЕЕН для дітей підліткового віку в різних травматичних ситуаціях. Окремо відзначено можливе небажання підлітків обійматися, що може бути пов’язано з бажанням зберегти власний простір.

23. Практики вдячності і як вони допомагають повернутися в зону стійкості (частина 1)

Визначено, що практики вдячності й щедрості позитивно впливають на стан організму. Про важливість розуміння, як можна пристосуватися до нових умов життя й роботи за кордоном і зробити ретроспективу власних досягнень.

24. Практики вдячності і як вони допомагають повернутися в зону стійкості (частина 2)

Визначено, що практики вдячності й щедрості позитивно впливають на стан організму. Про важливість розуміння, як можна пристосуватися до нових умов життя й роботи за кордоном і зробити ретроспективу власних досягнень.

25. Онлайн-практики стійкості для підлітків

Рекомендації, як за допомогою практик стійкості подолати відчуття втоми під час стресової ситуації. Наведені ефективні вправи, які можуть допомогти підліткам, налаштувати їх на освітній процес, а також роз’яснено, як ідентифікувати нейтральні відчуття в тілі.

26. Практики стійкості для підлітків під час війни

Основну увагу приділено використанню тілесних практик стійкості для розвʼязання проблем, які виникають у дітей різного підліткового віку внаслідок травматичних ситуацій, спричинених військовими діями в Україні.

27. Допомога практиками стійкості в різних травматичних ситуаціях

Розглянуто травматичні ситуації, які виникли під час військових дій, і надані розгорнуті поради, як можна використовувати практики стійкості в конкретних випадках.

28. Як допомогти нашим захисникам і захисницям?

Практики СЕЕН та їх використання в ситуації “війна всередині мене”, а також допомога практиками СЕЕН захисникам/-цям на передовій.

29. Як допомогти нашим захисникам і захисницям? Частина 2

Про важливість ресурсних практик СЕЕН під час війни для всіх. А також, як краще рідним говорити зі захисниками/-цями, аби вони відчували спокій і впевненість у тому, що з рідними все гаразд.

30. Поведінка під час стресових ситуацій і вплив родових історій на поведінку людей

Вебінар присвячено історичній пам’яті українського народу, поведінці в кризові часи та важливості таких родинних історій. Привернуто увагу до використання в таких історіях різноманітних ресурсів, які можуть допомагати зараз.

31. Відчуття радості у скрутні часи

Розглядалося питання пошуку сенсу життя та відчуття радості в скрутні часи. Надано рекомендації щодо подолання пригніченого стану за допомогою практик СЕЕН, у тому числі вправи “Де я зараз? Що я ще можу зробити?”.

32. Травма вцілілого

Подано опис того, як подолати почуття провини людям, які виїхали й опинилися в більш безпечному місці відносно тих рідних і близьких, які залишилися в небезпеці. Як можна з цією метою використовувати практики СЕЕН, а саме практику зчитування.

32. Як зберегти себе надовго

На вебінарі розглядалися практичні поради, які допоможуть в умовах тривалого стресу перейти з режиму безпосереднього реагування на виклики на режим зберігання й накопичення ресурсу.

33. Про значення травматичного досвіду попередніх поколінь

Наведені приклади того, що травматичний досвід попередніх поколінь не такий значущий, недостатньо використовується й недостатньо був поширений.

34. Про допомогу дітям у кризовий час

Розглянуто питання допомоги дітям в разі виїзду за кордоні для подолання відчуття самотності. Привертається увага до того, що необхідно активно спілкуватися з дітьми, створити для них ресурсний простір. Також даються рекомендації проводити тілесні практики для заспокоєння для вчительки, яка проводить уроки з дітьми, які приїхали із зони бойових дій.

35. Які навички будуть потрібні після війни?

Розглянуті питання важливості опанування й використання навичок стійкості в повсякденному житті, створення для себе й дітей “контейнеру” практик стійкості.

36. Про відчуття тих, хто виїхали за кордон

Поради, як бути в стані рівноваги тим, хто виїхали за кордон і переймається за своїх рідних, які залишилися, Розглядаються тілесні практики стійкості. Окремо наголошено на біологічному значенні таких практик і розповідається про дзеркальний нейрон.

37. Стрес і нічні жахи

Поради, як позбутися нічних кошмарів за допомогою практик стійкості, як вгамувати збентежену нервову систему, розвантажити тіло за допомогою практики зчитування й використання жестів як ресурсу.

38. Як підтримати дітей

Рекомендації, як допомогти дитині, яка має багато травматичного досвіду, використовуючи практики стійкості, ігрові практики, які апелюють до тілесних відчуттів дитини.

39. Практики, які допоможуть у роботі з дітьми

Як за допомогою практик стійкості допомогти дітям і підліткам у різних травматичних ситуаціях. Окремо подані рекомендації (практики зчитування або такі, які найкраще підходять дитині) для роботи з дітьми, які виявляють бажання до самоушкодження.

40. Травмаорієнтовані практики для студенства

Рекомендації для студенства про те, як вони можуть відновити бажання навчатися, використовуючи практики стійкості – стратегії “миттєвої допомоги” та інші, а також бути в рівновазі в часи постійних ворожих обстрілів.

41. Про допомогу захисникам / захисницям

Для бійців травматично, коли вони дізнаються, що рідні в небезпеці. Вони не втрачають віру в перемогу, але дуже хвилюються за рідних. Як їм допомогти бути в ресурсі?

42. Після подій у Бучі

Розглянуто питання про те, як допомогти жертвам і свідкам насильницьких дій і згвалтувань. Наведений приклад жертви Голокосту Едіт Егер і подано її практики виживання. Подані конкретні поради щодо використання практик стійкості для допомоги таким людям.

43. Як підтримати літніх людей у часи війни

Розглянуто питання, як поводитися тоді, коли рідні люди літнього віку ухвалюють рішення, які не відповідають нашим уявленням про безпеку. Надано поради, як підтримати таких людей, розмовляти з ними, дбати про них. Як поводитися з людьми, які мають деменцію і як подбати про рідних людей похилого віку зі збереженою когнітивною функцією і здатністю пересуватися.

44. Про допомогу вагітним жінкам і матусям з немовлятами у воєнний час

Докладні рекомендації вагітним жінкам, як лишатися в зоні стійкості за допомогою постійного практикування стратегій “миттєва допомога” й підтримувати себе через зчитування відчуттів у тілі.

45. Підтримка дітей

Рекомендації щодо допомоги дітям дошкільного й молодшого шкільного віку в кризових ситуаціях. Наголошено, що рідні мають бути обов’язково в зоні стійкості й використовувати практики стійкості, різноманітні ресурси – малюнок, іграшки, рухливі практики й бути весь час поряд із дитиною.

46. Як боротися з інформаційними атаками

Як захиститися від інформаційних атак за допомогою використання навичок травмостійкості, а також правильного реагування на панічні чутки, які можуть розповсюджувати інші люди і ЗМІ.

47. Як допомогти підліткам розібратися у вирі інформації

Вебінар присвячений питанням інформаційної безпеки для підлітків. Подані рекомендації для батьківства, як щиро і відверто говорити з дітьми, перебувати самим у зоні стійкості та спонукати дітей увесь час звертатися до тілесних відчуттів під час дослідження інформації.

48. Як говорити з тими, хто вирвалися з окупації, жили на межі життя й смерті

Як говорити з людьми, які вирвалися з окупації, жили на межі життя та смерті в гарячих точках. Під час вебінару велика увага приділена поверненню людини до зони “Все гаразд”, пояснені поширені реакції на стрес, надані конкретні рекомендації з проведення вправ і ресурсної практики.

49. Як діяти, коли злить геть усе, як долати лють

Семінар присвячений питанню подолання люті, яка може переслідувати в кризові часи. Як діяти, коли злить абсолютно все, як долати лють, в яку переплавляється все, що людина зараз сприймає? Надаються рекомендації, як подолати стан роздратування й люті, спираючись на тілесні відчуття і їхню фіксацію, а також повертатися до них, коли переживаєте нові напади роздратування.

50. Щоденний простір стійкості. Про страх і втому

Стрес паралізує, а практики стійкості повертають на 5 хвилин. Далі знову настає стрес. Як вийти з цього стану, відновити робочий стан? Що робити, коли вправи на стійкість допомагають не надовго? Звертається увага на те, що вправи стійкості важливо виконувати постійно – як тренують м’язи. Важливо також шукати для себе нові вправи, які будуть корисні для повернення в зону стійкості.

51. Щоденний простір стійкості – відповіді на запитання

Розглянуто питання допомоги волонтерській спільноти за можливих “вигоряннях” і втоми. Надані рекомендації, як за допомогою практик стійкості підтримувати себе в зоні “Все гаразд”.

52. Щоденний простір стійкості – відповіді на питання. Частина 2

Під час вебінару приділяється велика увага тому, що робити, якщо в голові постійно прокручуються одні й ті самі навʼязливі думки; надаються практики ресурсності, практика для ухвалення рішення і звучать поради, як розмовляти з родичами.

53. Як підтримати літніх людей, які зараз не з тобою, і зберегти себе

Поради, як підтримати старших людей, які зараз не з тобою, перебувають далеко, можливо, під обстрілами. Як допомагати їм і зберегти себе.

54. Для сімейних пар: як створити ресурс у жахливій ситуації війни

Як сім’ям зберігати ресурс у ситуації війни. Як підтримувати одне одного й уникати конфліктів.

55. Як розмовляти з людьми, які зараз в окупації

Як розмовляти з людьми, які зараз в окупації, коли треба думати про кожне слово, яке ти кажеш, щоби не нашкодити їм. Як підтримати своїх близьких і друзів, які опинилися в такій ситуації. Як поводитися з людиною, яка постійно розносить негатив.

56. Особистий простір людини в умовах спільного проживання людей на маленькій території

Розглянуто питання збереження особистого простору людини в умовах спільного проживання людей (родичів) на маленькій території. Як розмовляти й поводитися в таких умовах.

57. Що робити, коли боїшся, що все втратиш, що не зможеш підтримати свою дитину

58. Що робити, коли сім’ю розділила війна, коли ви в різних куточках світу

Як не нервувати й підтримувати одне одного в такій ситуації.

59. Модель стійкості спільнот. Зустріч для упорядниць і упорядників Пласту

Представлена концепція Моделі стійкості спільнот. Надані основні стратегії того, як навчитися самим залишатисяву зоні стійкості і як допомагати іншим вихованкам/-цям Пласту.

60. Практики стійкості для Пласту: продовження

На зустрічі продовжували розглядати навички стійкості та питання того, як впорядникам і впорядницям Пласту знайти ресурси, які допомогли б їм спланувати й відновити заняття з пластунами й пластунками.

61. Як впоратися з іраціональним страхом перед “руським миром”

Під час зустрічі обговорювали, як, перебуваючи за кордоном, дати собі раду, відчуваючи іраціональний страх перед “руським миром” під час раптових зустрічей із представниками країни-окупанта.

62. Як навчитися сприймати себе позитивно за будь-яких обставин

На семінарі розглядалося питання про те, як навчитися сприймати себе і свій вигляд позитивно за будь-яких обставин – наприклад, коли ви вимушено опинилися без критично важливих або дорогих вам речей і не можете цьому зарадити.

“Нова українська школа”

Титульне фото: автор – racorn, Depositphotos

Проєкт реалізується за підтримки Федерального уряду Німеччини у межах програми “Громадянська служба миру”.

Матеріали за темою

Обговорення