Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Прийом до 1-х класів: терміни, нюанси жеребкування, вступ для ВПО, ТОТ і тих, хто за кордоном

Цьогоріч батьки майбутніх першокласників до 31 травня мають подати заяви та інші документи для зарахування їхніх дітей до перших класів українських шкіл.

Діти мають право навчатися в тому закладі освіти, який є найближчим до місця проживання. Водночас за умови вільних місць вони можуть обрати для навчання й інші школи.

Редакція “НУШ” проаналізувала основну інформацію із законодавства, від МОН та Служби освітнього омбудсмена про правила й вимоги вступу до першого класу та підготувала інструкцію для батьків.

У новій статті читайте:

  • який цьогоріч алгоритм зарахування дітей до першого класу;
  • які документи мають подати батьки;
  • чи потрібно батькам йти до школи особисто;
  • хто з дітей має право на першочергове зарахування;
  • у яких випадках відбувається жеребкування та за якими правилами його мають провести;
  • що робити майбутнім першокласникам, які перебувають на ТОТ;
  • як вступити дітям ВПО або тим, які тимчасово перебувають за кордоном.

ЗАРАХУВАННЯ ДО ПЕРШОГО КЛАСУ-2023: ТЕРМІНИ ТА ДОКУМЕНТИ, ЯКІ ПОТРІБНО ПОДАТИ

До 31 травня 2023 року батьки майбутніх першокласників мають подати заяви про зарахування своїх дітей до перших класів закладів освіти.

Зокрема, це визначено наказом МОН від 2018 року “Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти”.

Згідно з ним діти можуть навчатися в тому закладі освіти, який є найближчим до місця їхнього проживання. Водночас якщо в школі є вільні місця, батьки майбутніх першокласників можуть обрати й інші заклади освіти. Їхня кількість не обмежується.

Які документи батьки або особи, які їх заміняють, мають подати до 31 травня керівникам шкіл:

  • заяву про зарахування до закладу освіти (особисто, електронною поштою,

факсом або іншим зручним способом);

  • паспорт або інший документ, який посвідчує особу заявника (одного з батьків, або осіб, які їх замінюють);
  • копію свідоцтва про народження дитини або документ, що

посвідчує її особу (під час подання копії також пред’являється оригінал відповідного документа);

  • оригінал або копія медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086–1/о “Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду”. У разі, якщо батьки або особи, які їх замінюють, перебувають за кордоном, медичну довідку подають після прибуття в Україну, відповіли в МОН на запит редакції;
  • у разі наявності та за бажанням одного з батьків під час подання заяви про зарахування можна пред’явити документ, що підтверджує місце проживання дитини чи одного з її батьків на території обслуговування закладу освіти. У випадку, коли дитина претендує на вільні місця в іншій школі, потреби в такому документі немає;
  • також за наявності та за бажанням одного з батьків дитини до заяви про зарахування можна додати оригінал або копію висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.

Це потрібно в разі, якщо дитина має особливі освітні потреби, а школі потрібно створити для її навчання індивідуальну програму підготовки, інклюзивний клас тощо.

Такий само пакет документів електронно можуть подати батьки дітей, які зараз перебувають за кордоном, але хочуть навчатися в Україні. Після зарахування вони можуть обрати дистанційну форму і вчитися онлайн.

Щоби краще знатися на термінах процесу зарахування до першого класу, пропонуємо зберегти інфографіку від Служби освітнього омбудсмена.

Зображення – Служба освітнього омбудсмена

Хто має право на першочергове зарахування до першого класу:

  • діти, які проживають на території обслуговування закладу освіти;
  • діти, які є рідними братами та / або сестрами дітей, які вже вчаться в цьому закладі;
  • діти працівників закладу освіти.

Першочергове зарахування триває з 31 травня до 1 червня включно.

Якщо станом на 31 травня кількість поданих заяв про зарахування не перевищує загальної кількості місць у перших класах, то не пізніше 1 червня видають наказ про зарахування всіх дітей.

Якщо ж на 31 травня бажання навчатися в певному закладі освіти виявила більша кількість дітей ніж у перших класах школи є місць, то до 1 червня першочергово отримують місце вищеперераховані категорії дітей.

Потім до 15 червня включно за результатами жеребкування на вільні місця зараховуються діти, які не проживають на території обслуговування закладу (за умови подання всіх необхідних документів).

Батьки, діти яких претендують на вільні місця в іншій школі, мають звернути увагу:

Якщо заклад освіти, до якого дитина може бути зарахована на вільне місце, і заклад освіти, на території обслуговування якого проживає ця дитина, розташовані в межах одного населеного пункту, до необхідних документів додається також довідка закладу освіти, на території обслуговування якого проживає дитина, про її відрахування із цього закладу чи незарахування до нього.

Така довідка має бути видана закладом освіти, на території якого проживає ця дитина, упродовж одного робочого дня з дати звернення одного з батьків дитини”, – йдеться в наказі.

Також упродовж двох робочих днів із дня зарахування дітей у перший клас заклад освіти оприлюднює на своєму інформаційному стенді, а також на офіційному сайті таку інформацію:

  • список зарахованих учнів із зазначенням лише їхніх прізвищ;
  • оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування;
  • інформацію про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця;
  • наказ керівника закладу освіти про утворення конкурсної комісії з трьох осіб для проведення жеребкування.

Важливо! Присутність дитини під час подання заяви, жеребкування або зарахування не є обов’язковою, її не можуть вимагати працівники школи чи робити умовою для зарахування.

НА ЧИЄМУ БОЦІ ФОРТУНА: ЯК ПРОХОДИТЬ ЖЕРЕБКУВАННЯ

Жеребкування – це спосіб конкурсного відбору дітей для зарахування на вільні місця. Цей публічний захід проводять із 5 до 10 червня за добровільної присутності батьків дітей, які претендують на вільні місця.

Процедура має відбуватися прозоро, відкрито та на засадах випадкової вибірки. Також подію можуть відвідати представники медіа та громадських об’єднань.

Яким має бути жеребкування:

  • його проводять за допомогою барабана, скриньки або іншого пристрою з прозорого матеріалу. Також потрібно використовувати однакові за розміром, кольором, вагою, формою жеребки (кульки, картки, аркуші паперу тощо);
  • загальна кількість жеребків має дорівнювати кількості дітей, які претендують на вільні місця;
  • до розміщення в скрині чи іншому пристрої жеребки мають продемонструвати учасникам жеребкування;
  • потім жеребки перемішують і учасники (батьки або уповноважені ними особи), мають дістати по одному жеребку. Їхня черговість визначається порядком розміщення дітей у списку за алфавітом. Якщо під час процедури хтось із батьків чи уповноважена ними особа відсутні, то дістати жеребок замість них може заздалегідь визначений учасник конкурсної комісії;
  • інформацію про результат кожного учасника жеребкування відразу фіксують у протоколі. Він є підставою для видачі наказу про зарахування дітей на вільні місця.

Якщо учасники жеребкування мають скарги щодо його проведення, то вони можуть протягом двох робочих днів після оголошення результатів звернутися до органу у сфері управління якого перебуває заклад освіти.

Докладніше з процедурою жеребкування також можна ознайомитись у рекомендаціях освітнього омбудсмена Сергія Горбачова.

Після 15 червня зарахування на вільні місця відбувається в такому порядку:

  • до початку навчального року – діти, які мають право на першочергове зарахування;
  • впродовж навчального року – у порядку надходження заяв про зарахування.

ЯК ЗАРАХОВУЮТЬ ДО 1 КЛАСУ ДІТЕЙ-ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

За інформацією від МОН, для зарахування батьки чи особи, які їх замінюють, мають подати вищеперерахований пакет документів. Однак школи мають враховувати, що діти або один із батьків, що мають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО), можуть не мати деяких зазначених у переліку документів. Тоді діти зараховуються до закладів освіти без них.

У разі відсутності свідоцтва про народження дитини, для сприяння в його оформленні, керівник закладу освіти зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки й піклування за місцем проживання дитини чи місцем розташування закладу освіти.

Водночас у Службі освітнього омбудсмена наголосили, що в умовах воєнного стану батькам та законним представникам дітей-переселенців також необхідно надати до закладу освіти один із таких документів:

  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • довідку про звернення за захистом в Україні;
  • посвідчення біженця;
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист.

Як діяти батькам майбутніх першокласників, які зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях:

у МОН радять, “подати заяву онлайн у заклад освіти, що розташований на підконтрольній Кабінету Міністрів України території, та навчатися дистанційно”.

Що ще варто знати про вступ до першого класу:

  • зарахування дітей до закладу освіти на конкурсних засадах (проведення будь-яких заходів, спрямованих на перевірку знань, умінь, навичок чи інших компетентностей дитини) для здобуття початкової освіти забороняється, крім закладів спеціалізованої освіти й приватних закладів освіти;
  • батьки здобувачів освіти мають право обирати заклад освіти, освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти;
  • якщо школа відмовляється приймати документи, варто письмово звернутися до органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти (як-от місцевий відділ освіти);
  • у разі, якщо після вжиття вичерпних заходів кількість дітей, які мають право на першочергове зарахування, перевищує спроможність школи, орган, у сфері управління якого вона перебуває, невідкладно має запропонувати батькам на вибір перелік закладів освіти, максимально доступних і наближених до місця їхнього проживання, а також сприяти зарахуванню дітей до обраних їхніми батьками закладів освіти.

Читайте також: “Мікс батьківських питань: про пояснювальні записки через пропуск уроків, заборону телефонів під час повітряних тривог, значення “поведінки учня” при вступі до вишу”.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – Лілія Буяло, ГО “Смарт освіта”

Використання текстових матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на джерело. Використання фото та зображень без погодження з редакцією суворо заборонено.

Матеріали за темою

Обговорення