Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Семенкотест: 14 запитань, аби перевірити, чи добре ви знаєте Михайля Семенка

“Осте сте бі бо бу візники – люди трамваї – люди”, – часом усе, що пам’ятають учні про Михайля Семенка після школи. Мовляв, писав якісь дивні вірші – та й усе.

Однак, чи знаєте ви, що Семенко працював у “коворкінгу”, навчався у психоневрологічному інституті, мав гарне почуття гумору, був двічі одружений і дуже рано навчився читати й писати?

Пропонуємо перевірити, чи добре ви та ваші учні знаєте Михайля Семенка. “Нова українська школа” зібрала кілька цікавих фактів у тест, який допоможе зацікавити постаттю футуриста.

Більше читайте за посиланням (тільки, будь ласка, після проходження тесту).

Скільки було Михайлові, коли він навчився читати й писати?

Правильно! Неправильно

Михайло ще в 4 роки навчився читати й писати. Адже мати Семенка дбала про освіту 7-ми дітей. Зрештою, усі її діти отримали хорошу освіту.

У Михайля було хобі, від якого він був змушений відмовитися, бо не вистачало грошей навіть на пальто. Що це?

Правильно! Неправильно

Його захопленням була скрипка. Сестра Софія, гімназистка, порадила йому вступати до психоневрологічного інституту, пишучи: “Адже з музикою ти давно вирішив, що робити, відсунути її на задній план, хоч як це важко; але кидати, Мишко, у жодному разі не можна, раз музика для тебе так багато важить”. 1912 року Михайль став студентом, але однаково намагався займатися музикою. Утім, через те, що це заняття потребувало додаткових грошей (а їх йому надсилали з дому небагато – інколи не вистачало, щоби пальто купити), він закинув уроки. Так, продовжив писати вірші.

Як у дорослому віці Семенко відплатив мамі за те, що вона надсилала йому гроші, коли той був юний?

Правильно! Неправильно

Усю юність Семенка мати намагалася виділити гроші із сімейного бюджету, щоби він навчався. А коли Михайль був дорослим і працював на Одеській кінофабриці у 20-х роках, то відплатив тим самим: надсилав гроші матері. Також відправляв її на курорти, щоби вона підлікувалась.

Скільки на рік Михайль хотів заробляти поезією?

Правильно! Неправильно

Збереглося листування з батьком, у якому Михайль намагається пояснити, чим він займається й чому обрав саме літературу та поезію. Зокрема, з Владивостока, перебуваючи на службі в царській армії, Михайль писав батькові про це. Згадував як приклад російського поета Ігоря Сєверяніна, який, мовляв, 7 років писав вірші й тепер має 20 тисяч рублів доходу на рік. Михайль розраховував заробляти письмом не менше.

Що Семенко міг собі дозволити за зарплату?

Правильно! Неправильно

Михайль непогано заробляв і на Одеській кінофабриці, і коли жив у Харкові наприкінці 20-х та на початку 30-х років, видаючи журнал “Нова ґенерація”. Зокрема, міг собі дозволити їздити за кордон і фінансово допомагати близьким.

Який характер мав Семенко?

Правильно! Неправильно

Михайль був дуже веселий, як кажуть, був душею компанії. Дещо бурхливий, мав експресивний характер. Зокрема, серед його друзів був Лесь Курбас, доки вони не посварилися.

Який вигляд мав Михайль?

Правильно! Неправильно

Семенко не був високим. Пізніше, коли він був з з Наталею Ужвій, їх називали Пушкін і Наталі. Бо Михайль був кучерявий, чорнявий і низького зросту, а Наталі була вища від нього на пів голови.

Як Семенко допомагав молодшим письменникам просуватися в літературі?

Правильно! Неправильно

Один з учнів Семенка, який дожив майже до наших днів, Володимир Гаряїв, розповідав, як приходив додому до Семенка в будинок “Слово”. Семенко читав вірші Гаряїва, коментував їх, нібито навіть хвалив. Так, він допомагав молодшим просуватися в літературі.

Яку особливу страву любив Михайль?

Правильно! Неправильно

Кажуть, Семенко любив гаспароне. Довго ніхто не розумів, що це за солодощі. І зовсім недавно вдалося дізнатися, що це були шоколадні вафлі в такому вигляді, як зараз випускає одна харківська кондитерська фабрика. Про те, що це таке, вдалося дізнатися з інтерв’ю Всеволода Нестайка, який згадує, як він із мамою куштував у дитинстві ці неймовірні шоколадні гаспароне в Харкові.

Де і за яких обставин Семенко познайомився з першою дружиною Лідією Горенко?

Правильно! Неправильно

Вони познайомилися у Владивостоку в 1916 році. Спочатку Михайль готував брата Лідії до вступу в інститут, навчаючи гри на скрипці, а потім їй допомагав готуватися. Так і зав’язалися стосунки. До слова, вона була українкою.

Скільки шлюбів і дітей було у Михайля?

Правильно! Неправильно

У Михайля було 2 шлюби й 3 дітей. Перший був з Лідією Горенко, у шлюбі з якою народилися Ірина й Ростислав. А другий – з Наталею Ужвій, від якої народився син Михась. До речі, він писав вірші та помер юнаком від менінгіту.

А де і як познайомився з другою дружиною?

Правильно! Неправильно

В Одесі. Наталя Ужвій була примою театру “Революція”, відомою акторкою, знімалася на Одеській кінофабриці, де Семенко працював. Вона була помітною й відомою, захоплювала багатьох. У Семенка з нею зав’язався роман. Судячи з усього, це були бурхливі та пристрасні стосунки, на відміну від ніжних довірливих стосунків із Горенко. Згодом Михайль і Наталія почали жити разом.

Кажуть, Семенко спалив “Кобзар” Шевченка. Як думаєте, правда?

Правильно! Неправильно

Це не так. Він не тільки нічого не спалив, а ще й написав власний “Кобзар”, Михайля Семенка. А щодо Шевченкового він тільки написав у книжечці “Кверо”: “Я палю свій Кобзар”. Це означало, що він виступає за нове мистецтво, відмовляється від канонізації Шевченка. Він не хотів бути наслідувачем Шевченка й обрав інший шлях – футуризм.

За що засудили і як вбили Михайля Семенка?

Правильно! Неправильно

Семенка допитували й інкримінували терористичну діяльність. Зокрема те, що він нібито збирався кинути бомбу у формі пляшки в трибуну радянського партійного діяча. 24 жовтня 1937 року о 2 годині ночі його розстріляли в Жовтневому палаці. За розстрільним списком він був 37-м. Зазвичай стріляли в потилицю, спрямовували дуло вниз, аби було менше крові. Тоді всі тіла завантажили й відвезли в Биківнянський ліс, що в Києві за метро Лісова. Зараз ця ділянка, куди скинули тіла розстріляних тієї ночі людей, позначена – на дереві висить меморіальна дошка, присвячена Михайлеві Семенку.

Семенкотест
🙁
Сподіваємося, до проходження тесту ви хоча би чули, хто такий Семенко
Непогано
Але після прочитання нашої статті (посилання в описі до тесту) ви зможете отримати ще кращий результат!
Майже знавець / знавчиня
Зразу видно, що ви захоплюєтеся літературою.
Рівень учителя літератури
Будемо дуже здивовані, якщо ви справді не вчитель/-ка літератури 🙂

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Матеріали за темою

Обговорення