Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

У вільну годинку літньої відпустки: добірка цікавих фільмів про школу та учнів

Літня відпустка для вчителів – чудовий час, аби наздогнати заплановане, на що завжди не вистачало часу впродовж навчального року. Наприклад, прочитати книжки, які давно відкладали, відвідати свої місця сили, побачитися з друзями, рідними чи просто подивитися фільм.

А щоб ви не витрачали багато часу на пошук цікавих стрічок, “Нова українська школа” підготувала добірку фільмів про школу, вчителів, учнів та роль освіти загалом.

Усі фільми в добірці – з короткими описами та трейлерами. Це допоможе вам обрати те, що найбільше до душі [в англомовних трейлерах на YouTube за потреби можна увімкнути субтитри].

Приємного перегляду! 🍿

1. “Хористи” (Les choristes), 2004 рік, режисер Крістоф Барратьє

У фільмі розповідають про 60-річного музиканта Клемана Матьє, який стає ментором в інтернаті для проблемних підлітків-хлопчиків. Ця робота була для нього останнім шансом після низки відмов.

У закладі він зустрічає дітей, які вороже ставляться до всіх і яких суворо карає директор. Але такі методи ще більше сердять вихованців. За допомогою гумору й доброзичливого ставлення Матьє намагається знайти підхід до кожного та організовує хор. Під час занять діти починають потрохи розкриватися і знаходити своє призначення в житті.

Цей фільм про важливість позитивного ставлення до дітей, а також про необхідність міцних і довірливих взаємин між учителями й учнями.

2. “Вчитель на заміну” (Detachment), 2011 рік, режисер Тоні Кей

Фільм натхненний реальним життєвим досвідом педагогів. Історія розгортається навколо Генрі Барта, який працює вчителем на замінах у різних школах.

Цього разу протягом місяця він має викладати англійську мову та літературу в школі для учнів із низьким рівнем успішності, які переживають життєві труднощі. У фільмі, зокрема, порушуються теми дитячого самогубства, насильства, залежностей, непорозуміння з батьками тощо.

Однак Генрі Барт стає тим, хто допомагає трохи вгамувати учнів, і до слів якого вони дослухаються. Під час роботи вчитель також розмірковує і про невдячність і непорозуміння, з якими доводиться стикатися педагогам у повсякденній роботі.

Цю стрічку не назвеш доброю і світлою, але вона дає змогу краще зрозуміти підлітків і побачити, яким складним іноді може бути їхнє життя.

3. “Спілка мертвих поетів” (Dead Poets Society), 1989 рік, режисер Пітер Фейр

“У всіх нас є незнищенна потреба бути прийнятими. Але необхідно довіряти власній унікальності. Навіть якщо іншим ваші переконання здаються дурними або дивними…”, – каже головний герой фільму, вчитель англійської мови та літератури Джон Кітінг.

У центрі сюжету – престижна та консервативна школа, де вчаться хлопці із забезпечених родин. До появи Кітінга інші педагоги, адміністрація закладу й самі батьки не надто переймалися захопленнями та мріями хлопців. Значно важливішими для них були вступ у престижні університети та продовження родинних династій.

Однак новий вчитель приносить зовсім інші методи та погляди на викладання, які протиставляються керівництву школи. У незвичайний спосіб Кітінг пробуджує цікавість учнів до літератури та поезії й стимулює їх до самовираження і творчості.

Педагог прагне змінити застарілу шкільну систему та мотивує учнів до пошуку власної ідентичності, мрій і захоплень. Чи вдалося йому це? Дивіться у фільмі.

4. “Леді-Птаха” (Lady Bird), 2017 рік, режисерка Ґрета Ґервіґ

Фільм про становлення дівчини-підлітка Крісті Макферсон (Леді-Птахи), яка закінчує середню школу та має непрості взаємини з матір’ю. Вона хоче вступити до коледжу в Нью-Йорку, однак мати не схвалює це рішення.

Дівчина бореться за право бути собою і намагається знайти своє місце у світі. Це історія про дорослішання, ідентичність, стосунки та особистісне зростання.

5. “Стоп-Земля”, 2021 рік, режисерка Катерина Горностай

Ще один фільм про підлітків, але цього разу – про українських. У стрічці показують дорослішання 16-річних старшокласників, які проводять останній рік навчання в школі. Цей рік для них сповнений сумнівів про майбутнє, заплутаних думок, жартів, танців і бажань, далеких від навчання.

На прикладі головної героїні Маші, яка досить відсторонена, і її однолітків, у фільмі показують реальне життя українських підлітків, де є і закоханість, і депресія, і безтурботність, і спроби зрозуміти себе.

6. “Усмішка Мони Лізи” (Mona Lisa Smile), 2003 рік, режисер Майк Ньюелл

Чи відмовлялися ви колись від викладання за підручником? Так вчинила головна героїня фільму Кетрін Енн Вотсон, яка прийшла на посаду викладачки історії мистецтва в престижному жіночому коледжі. Вона сучасна і, як на 1950-ті роки, має прогресивні погляди про статус жінок у суспільстві.

Перед початком викладання Кетрін помітила, що її студентки вже давно вивчили підручник напам’ять і можуть відповісти на будь-яке запитання. Саме тому викладачка виходить за межі книжки та спонукає студенток до дискусій. Вона прагне розкрити їхній потенціал та показати, що вони можуть значно більше й не мають слідувати стереотипам про те, що жінка – це лише домогосподарка й мати.

Керівництво не дуже задоволене такими поглядами та курсом, який викладає Кетрін, однак її ідеї знаходять відгук серед студенток.

7. “Письменники волі” (Freedom Writers), 2007 рік, режисер Річард Лаґравенезе

Біографічний фільм розповідає про вчительку англійської Ерін Ґрувелл, яка викладає в школі для дітей із так званої групи ризику. У цих учнів ніхто не вірить, щодня вони стикаються з расизмом, різними міжусобицями й навіть смертями.

Вчителька одразу бачить ці проблеми, тому вирішує через літературу вчити учнів толерантності, самоцінності, а також показує, як за допомогою освіти вони можуть реалізувати себе після школи.

Завдяки наполегливості та відданості Ерін, її учні починають бачити щось більше, ніж просто їхні відмінності. Вони починають пишатися своєю роботою і, зрештою, досягають успіху в навчанні.

8. “Зірочки на землі” (Taare Zameen Par), 2007 рік, режисери Аамір Хан та Амоле Гупте

Це індійський драматичний фільм про життя восьмирічного хлопчика Ішана, який має дислексію. У нього добре розвинена фантазія, він гарно малює, але часто відволікається, забуває матеріал і тому має погану успішність. Розчаровані батьки вирішують віддати його до школи-інтернату.

Там хлопчик знайомиться з учителем малювання, який підозрює, що учень має дислексію, а низькі результати в навчанні – зовсім не прості примхи чи лінь хлопчика. Тож педагог вирішує навчати Ішана за спеціально розробленою для нього програмою. Вчитель став для хлопчика не просто наставником, а й надійною підтримкою.

9. “Диво” (Wonder), 2017 рік, режисер Стівен Чбоскі

Хлопчик Август Пулман, або, як його називають рідні, Оггі, ніколи не ходив до звичайної школи, натомість усе його навчання відбувалося вдома. Річ у тім, що через рідкісну хворобу в нього деформоване обличчя, через що хлопчик переніс 27 операцій.

Однак настає момент, коли Оггі має піти до звичайної школи й навчатися разом з іншими дітьми. Щоби приховати своє обличчя, він одягає шолом астронавта. У школі не всі діти сприймають індивідуальність нового учня: хтось ставиться із цікавістю, а хтось вдається до булінгу.

Чи вдасться хлопцю знайти друзів та звикнути до навчання у звичайній школі?

10. “Біллі Елліот” (Billy Elliot), 2000 рік, режисер Стівен Долдрі

Події фільму розгортаються в 1984 році під час Страйку британських шахтарів. У центрі історії – 11-річний Біллі Елліот.

Він живе разом із батьком, старшим братом, які працюють шахтарями, та бабусею, яка колись хотіла стати професійною танцівницею. Батько віддає Біллі в спортивний центр, щоб той займався боксом, мовляв, як і пасує сину шахтаря. Однак хлопець мріє зовсім про інше – він марить балетом.

Цей фільм про пошук власної ідентичності, гендерні норми та класову боротьбу.

11. “Заплати іншому” (Pay It Forward), 2000 рік, режисерка Мімі Ледер

Ще одна історія про 11-річного хлопчика Тревора, який живе в неблагополучній сім’ї. Одного разу вчитель суспільствознавства дає учням завдання – придумати спосіб, як зробити світ кращим. Тревор запропонував ідею “Заплати іншому”.

Її суть така: коли хтось робить добру справу для когось, замість того, щоб віддячити йому, добру справу потрібно зробити для трьох інших нових людей. Але не очікувати від них нічого натомість. Так має утворитися ланцюжок із добрих справ і світ має стати кращим. Хлопець починає втілювати цю ідею в реальність і вона змінює життя багатьох.

12. “Перед класом” (Front of the Class), 2008 рік, режисер Пітер Вернер

Із самого дитинства Бред Коен має проблеми з дисципліною в школі. На уроках він може часто вигукувати якісь незрозумілі звуки, а його м’язи мимовільно сіпаються. Усі ці ознаки вказують, що в хлопця синдром Туретта.

У фільмі йдеться про становлення Бреда як особистості, зокрема, про те, як, завдяки підтримці директора, він не лише закінчив звичайну школу, а й сам став вчителем. Історія, що грунтується на реальних подіях, показує, як не здаватися попри перешкоди.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне зображення: ГО “Смарт освіта”

Матеріали за темою

Обговорення