Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як батькам та небайдужим громадянам впливати на зміни в школах чи садках: історія Талалаївської ОТГ

До редакції “Нової української школи” надійшло повідомлення від жителя Талалаївської ОТГ (Чернігівщина) про те, що в селищі Талалаївка вже декілька років проблеми з водою, зокрема, й у закладах освіти. Через високий вміст заліза вона непридатна для пиття.

За неофіційною інформацією Павла (попросив не називати його прізвища), у місцевій школі та садочку продовжували варити їсти учням на цій воді та не забороняли пити воду з-під кранів.

На початку 2022 року чоловік почав звертатися в різні служби, до адміністрацій ОТГ і закладів освіти. Держпродспоживслужба області підтвердила – вода не відповідає вимогам, призначеним для споживання людиною. Відповідальні за виправлення ситуації – селищний голова та директори закладів освіти. Однак звернення Павла вони або ігнорували, або обходилися відписками.

Чи за збігом, чи саме через ініційовані Павлом перевірки та численні звернення, в місцевій школі перед початком нового 2022–2023 навчального року почали постачати бутильовану воду в необхідних об’ємах. Але чи вважається на цьому проблема вирішеною та що думають у селищі робити далі?

“Нова українська школа” вивчила ситуацію, зібрала думки учасників цієї історії та отримала поради від юриста щодо того, як комунікувати з державними органами та врешті-решт добиватися змін.

  • Як активіст сприяв розв’язанню проблеми з водою в селищі;
  • що кажуть про проблему в закладах освіти та якою є позиція селищного голови Талалаївської ОТГ;
  • як батькам та активістам впливати на проблеми, якщо відповідальні особи їх ігнорують чи перекладають відповідальність.

Про це читайте в статті “Нової української школи”.

РУДА ВОДА В ТАЛАЛАЇВЦІ БУЛА РОКАМИ: ЯК СПОНУКАТИ ВЛАДУ РОЗВ’ЯЗУВАТИ ПРОБЛЕМИ

Проблеми з водою в Талалаївській громаді ще з 2015 року, зокрема, вона має високий вміст заліза, а тому не може бути придатною для пиття, повідомив Павло. Крім цього, вода має рудий колір, а смак не дозволяє її пити навіть після очищення фільтром.

Я знайшов інтерв’ю селищного голови Юрія Величка за 2015 та за 2018 роки, у яких він згадує про проблеми з водою (перевищення вмісту заліза) і про те, що це будуть вирішувати. Адже цією водою користуються всі мешканці, школа й садочок, де, зокрема, готують дітям їжу (Талалаївська ЗЗСО I–III та Талалаївський ясла-садок “Сонечко”), – розповів Павло.

Інтерв’ю Юрія Величка за 2015 рік. Ще тоді він зазначав, що вода в Талалаївці має високий вміст заліза

Плани Юрія Величка в інтерв’ю за 2018 рік. Тут він знову згадує про потребу у якісній воді та ремонті артсвердловини

“Однак до 2022 року ситуація не змінилася. На початку року жителі селища почали публікувати в соцмережах фотографії рудої води та писати, що фільтру вистачає на один день. З цих фото й наочно видно, що у води не лише проблеми з хімічними показниками (залізом), але й із кольором (каламутність, осад)”, – наголосив Павло.

Фото “рудої води” в Талалаївці

На початку 2022 року чоловік написав звернення до відповідних служб та посадовців, аби ті зарадили проблемі. Так, звернення отримали:

  • управління освіти й науки Чернігівської ОДА;
  • головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області;
  • чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ;
  • відділ освіти, культури, молоді та спорту Талалаївської селищної ради;
  • МОН та Служба освітнього омбудсмена;
  • селищний голова Юрій Величко, директорки школи Світлана Михно та дитсадка Світлана Верхогляд, місцева лікарня.

Згодом директорка дитсадка “Сонечко” Світлана Верхогляд у розмові з НУШ надала докази, що у її закладі станом на 18 жовтня 2022 року всі аналізи були в нормі, бо заклад підключений до іншої водонапірної вежі, у якій вміст заліза не перевищено.

  • У червні 2022 року Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ дав відповідь, що КП “Талалаївське ВУЖКГ” (підприємство, яке обслуговує водогін та постачає воду) взагалі не має відомчої лабораторії, яка мала б контролювати безпечність та якість води. Також, реагуючи на звернення, Центр узяв зразки води в трьох місцях (місцеві школа, садочок та лікарня).
  • Згодом надійшов Акт комісійного обстеження Талалаївського ВУЖКГ. У документі йдеться, зокрема, що у воді виявили відхилення від ДСанПІНу 2.2.4–171–10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, а саме перевищення вмісту заліза загального й рівня жорсткості з розподільчої мережі Талалаївки в усіх трьох зразках, а також показника каламутності в одному зразку.

Серед інших висновків Акту:

  • Талалаївське ВУЖКГ проводило свою діяльність відповідно до дозволу, термін дії якого закінчився;
  • охорона джерел трьох поясів здійснюється не на всіх артсвердловинах, не скрізь є огорожа та відсутній проект про організацію зон санітарної охорони (простими словами, до води може потрапляти будь-що – стічні та дощові води, сміття тощо);
  • не дотримувалася періодичність проведення профілактичної дезінфекції;
  • порушувався термін проходження медичного огляду працівників, безпосередньо причетних до водопостачання, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних хвороб тощо.
  • У жовтні Центр також надіслав лист до місцевого відділу освіти, культури, молоді та спорту. У ньому йшлося про те, що безпосередньо в Талалаївському ЗЗСО І-III ст. за санітарно-хімічними показниками вміст заліза перевищує норму в 1,6 раза (у ще одній школі громади (село Липове) перевищення було у 2,1 раза). Серед рекомендацій, які надали відділу, звернутись до підприємства, яке постачає воду, для проведення чистки та дезінфекції. Також потрібно було встановити таблички про якість води.

Водночас Павло збирав письмові скарги на якість води й від жителів Талалаївки й подав загальну скаргу до сільського голови.

Після скарги на конкретні недоліки з питною водою я отримав від голови формальну відповідь, де він визнав, що водопровідні мережі та башти потребують ремонту, але для цього треба значне фінансування.

Я вирішив змінити траєкторію і розширити коло залучених до цієї проблеми. Тому звернувся до директорів місцевої лікарні, школи та садочка. Це державні установи, тому, думав, що буде більше шансів пришвидшити розв’язання проблеми”, – розповів чоловік.

Одразу дві відповіді він отримав від директора місцевої лікарні, який розповів, що вода неякісна через зламану станцію знезалізнення, а документа, який забороняє використання води, немає. Директор також повідомив, що скарги від мешканців селища на погіршення здоров’я через якість води не надходили.

Відповідей від директорок школи та садочка чоловік не отримав. Тому написав скарги в МОН, а також запитав у Служби освітнього омбудсмена: “Якщо є незадовільні лабораторні аналізи води в школі та садочку, є незадовільний акт, є ігнорування скарг директоркою школи та директоркою садочка, чи не порушують вони тоді права здобувачів освіти? До звернення додав висновки незадовільності води в цих закладах та лабораторні аналізи”.

У відповіді Служба освітнього омбудсмена процитувала порушені норми законів, зокрема, про обов’язки закладу освіти забезпечити нешкідливі та безпечні умови навчання, про неухильність дотримання стандарту питної води, про обов’язок школи встановити індивідуальну систему доочищення води до відповідного рівня тощо.

Також у Службі повідомили, що омбудсмен надіслав відповідні листи до Талалаївської селищної ради, Талалаївського закладу дошкільної освіти “Сонечко”, Талалаївського ЗЗСО щодо розв’язання проблеми з водою.

“НЕ ПРОЙШЛО Й ПІВ РОКУ: ЯК ПОДІЯЛИ ПОСТІЙНІ ЗВЕРНЕННЯ ТА СКАРГИ”

У серпні 2022 року, після чергових звернень Павла, Головне управління Держпродспоживслужби Чернігівської області повідомило, що взяло ситуацію під контроль.

У листопаді Управління освіти й науки Чернігівської ОДА повідомило, що директорка школи звернулася до ВУЖКГ, щодо усунення проблеми з водою. Також там запевнили, що селищна рада виділила кошти на придбання бутильованої води для Талалаївського ЗЗСО І-III ступенів та дитячого ясла-садка “Сонечко”.

Того ж місяця відповів і селищний голова. У відповіді йшлося про те, що в Талалаївській школі розмістили бутильовану воду та оголошення, що воду з-під кранів заборонено пити.

Натомість за словами Павла, результати незадовільності води були відомі ОТГ ще в червні 2022 року (якщо не брати до уваги попередні роки).

  • На сайті “Прозоро” можна знайти інформацію, що бутильовану воду дійсно закупили для закладу в листопаді 2022 року. Нових закупівель у грудні-січні не було.
  • На запитання редакції, чому востаннє закупівля бутильованої води відбулася в листопаді 2022 року (розмова була 24.01.23), Оксана Плюта, керівниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Талалаївської селищної ради, відповіла: “У грудні-січні нам вистачило тієї води, що придбали в листопаді. Також у грудні надійшла благодійна допомога бутильованої води, а потім у закладах освіти були канікули з 28.12.2022 до 22.01.2023. До кінця січня маємо знову закупити воду”.

Тобто проблему бачать і освітяни, і служби. Але з моменту мого першого звернення до них, коли аналізи були відомі ще декілька місяців тому, у школу почали постачати бутильовану воду для пиття в необхідних об’ємах лише восени.

Проблему з водою ніяк не вирішували, поки я не почав ініціювати перевірки й писати скарги в усі інстанції. Моє завдання зараз – змусити директорів закладів освіти та органи місцевого самоврядування активно виборювати якісну воду, а не тихо відсиджуватися. Це вони мають бути зацікавленими в безпеці дітей у закладах освіти, а не сторонні люди, як я”, – підсумував Павло.

ЩО КАЖУТЬ У ГРОМАДІ ТА ШКОЛІ

Те, що проблеми з водою в Талалаївці вже давно, визнає і селищний голова Юрій Величко.Через те, що вийшла з ладу станція знезалізнення, у воді спостерігається високий вміст заліза. Але через воєнний стан фінансування ремонту станції трохи затрималося. Натомість у школу зараз завозять бутильовану воду, а на ремонт станції знезалізнення ми вже заклали гроші в бюджет на 2023 рік – 300 тисяч гривень. Думаю, навесні почнемо ремонтні роботи”, – розповів він.

У розмові з “Новою українською школою” Світлана Михно, директорка Талалаївського ЗЗСО І-III ступенів, зауважила: “Вміст заліза у воді перевищений постійно. П’ять років тому поставили станцію знезалізнення, але вона попрацювала лише два роки й вийшла з ладу. Потім почався карантин і, щоби мати нормальну воду для пиття, за рішенням батьків діти приносили до школи воду із собою. У 2020 році ми заборонили пити воду з-під кранів та повісили про це таблички (ред. селищний голова у своїй відповіді Павлові повідомляв про розміщення оголошень у листопаді 2022 року)”.

За її словами, щоб зменшити проблему з водою, у школі також встановили фільтри (ред. остання закупівля (01.02.2023) на “Prozorro” апаратів для очищення води відбулася на початку грудня 2022 року. Тоді для школи закупили 10 фільтрів).

Перед початком нового навчального 2022–2023 року в школу почали завозити бутильовану воду.

Загалом по школі в нас є чотири локації з водою, ще чотири – в укритті. Завозять бутлі десь один раз на місяць. Після того, як діти використали одні бутлі, ми їх одразу замінюємо на інші”, – зазначила директорка.

За її словами, з вересня 2022 року в школі не варять перших страв через змішане навчання. Тож води в кулерах вистачає для приготування других страв та чаю.

Також Світлана Михно зазначила, що у вересні 2022 року письмово зверталася до селищного голови, щоб виділили кошти на додаткові фільтри та бутлі з водою і внесли в план соціального розвитку селища питання реконструкції станції знезалізнення.

Поки що єдиним рішенням для школи стало постачання бутильованої води, воду з-під кранів використовуємо лише як технічну”, – підсумувала директорка.

Натомість Оксана Плюта, керівниця відділу освіти зазначила, що бутильовану воду в заклад почали постачати ще на початку карантину, але не так масово:

Зараз селищна рада виділяє кошти на бутильовану воду для закладів освіти по всій громаді. Ми уклали договір із сертифікованим підприємством із Ромнів, Сумської області. Звідти нам і завозять воду. Проблема вирішується”.

Також “Нова українська школа” поспілкувалася з Оксаною Батютою, головою батьківського комітету Талалаївського ЗЗСО І-III ступенів.

Крани з питною водою в школі перекрили ще з початку пандемії. Ми з батьками вирішили давати дітям воду з дому. Приблизно наприкінці другого семестру 2020 року в школу почали постачати бутлі з водою для того, щоб на ній варити їсти.

Окремо бутильовану воду для пиття почали постачати з вересня 2022 року. Самих кулерів, з яких діти п’ють воду, вистачає на 3–5 днів. Раз на тиждень бутильовану воду міняють, бо вона швидко використовується”, – розповіла Оксана.

Отже, для повного розв’язання проблеми з водою в Талалаївці необхідна реконструкція водонапірної вежі й станції знезалізнення. А тому бутильована вода та оголошення про те, що заборонено пити воду з-під кранів, є швидше тимчасовим заходом, але не розв’язанням усієї проблеми. Та навіть деякі із цих заходів почали робити лише після ініційованих Павлом перевірок та звернень.

ЩО ВДАЛОСЯ ДОСЯГТИ

Місяці скарг та звернень не пройшли даремно. За словами Павла, наразі йому вдалося досягти таких змін:

  • ВУЖКГ уклало договір для отримання дозволу на спеціальне водокористування (працювали раніше без договору), а на підприємстві розробили графік здійснення виробничого контролю за санітарно-хімічними показниками, виконують дезінфекцію та вносять записи в журнал;
  • заклади освіти забезпечують бутильованою водою в необхідній кількості;
  • дирекція Талалаївського ЗЗСО I–III до ВУЖКГ звернулася з проханням провести чистку розподільчої мережі водопроводу;
  • закуплені бензопомпи для очистки башти та водогонів;
  • на початку грудня 2022 року для школи закупили 10 фільтрів для очищення води;
  • у бюджеті на 2023 рік селищної ради заклали 300 тисяч гривень на ремонт станції знезалізнення;
  • Головне управління в січні 2023 року провело зустріч із селищним головою та ВУЖКГ, під час якої поставили завдання забезпечити все селище проточною водою за стандартами мирного (не воєнного) часу;
  • також у січні 2023, за підтримки Гуманітарного офісу посольства Швейцарії, відбулася реконструкція одного з водозаборів.

Ця історія доводить, що навіть один у полі воїн.

Насправді ви не будете одні, бо держава передбачила закони та служби, які при певних ваших кроках одразу стають на вашу сторону. Потрібно лише уважно ознайомитись із кожним законом чи нормою, на які посилатимуться службовці у відповідях. Ще раджу спілкуватися з усіма держорганами лише письмово та зберігати всі документи.

Не бійтеся змінити траєкторію шляху до розв’язання проблеми. На прикладі води можна побачити, що ціль – якісна вода для всього селища. Але, щоб домогтися змін, довелося змінити траєкторію і почати розв’язувати цю проблему через заклади освіти. Чим більше дотичних інстанцій знає про проблему, тим більше шансів, що її розв’яжуть”, – поділився досвідом Павло.

ЯК БАТЬКАМ ДОСЯГАТИ ЗМІН У ШКОЛАХ: ПОРАДИ ЮРИСТА

Батьки також є учасниками освітнього процесу і вони мають право знати, у яких умовах навчаються їхні діти, наголосив Роман Бондаренко, юрист ГО “БАТЬКИ SOS”. У Сімейному кодексі України йдеться про те, що батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний стан. Тож цікавитися, що відбувається в школі, де навчаються діти не просто право, а обов’язок батьків.

Однак свій візит до закладу освіти потрібно заздалегідь погодити з адміністрацією школи.

При виявленні порушень юрист радить:

  • обов’язково робити письмові звернення до керівника закладу освіти. Адже за все, що відбувається в школі, відповідає її керівник;
  • у заяві потрібно зазначити ім’я, прізвище, по батькові та адресу заявника. Чітко описати проблему, зазначити свої контактні дані;
  • заяву потрібно передати канцелярії школи (попередньо зробивши для себе копію). Канцелярія має поставити відмітку на копії про те, що заява отримана;
  • якщо в школі відмовляються приймати заяву, її потрібно надіслати через поштове відділення. Рекомендуємо відправляти документ цінним листом, з описом вкладення і повідомленням про вручення;
  • коли директор школи отримає такий документ, він повинен відреагувати на нього впродовж 30 днів згідно із Законом України “Про звернення громадян“.

Що робити, якщо в школі ігнорують скаргу:

  • у школи завжди є засновник, наприклад, відповідна рада від імені територіальної громади. Крім того, директор підпорядковується управлінню освіти (міське, районне). Тоді в письмовій формі можна звернутися до них;

Важливо! Анонімні звернення не розглядають.

  • залежно від виду порушення можуть відрізнятися і розпорядники інформації. Наприклад, якщо дитина зіштовхнулась із булінгом і в школі ігнорують цей факт, тоді можна звернутися до управління освіти та територіального підрозділу поліції. Якщо є порушення щодо санітарних норм, тоді, крім управління освіти, можна задіяти місцеву Держпродспоживслужбу тощо;
  • якщо й тут скарги не подіяли, то варто звернутися до Служби освітнього омбудсмена.
  • також проблемі потрібно надавати розголосу, залучати ЗМІ чи соцмережі, впевнений Роман Бондаренко.

“Як показує практика, зокрема, у нашій Facebook-групі “БАТЬКИ SOS“, багато питань вирішуються значно швидше, коли в соц. мережах з’являється допис чи стаття / сюжет у ЗМІ. Тоді всі активізуються, знаходять потрібні час та кошти”, розповів юрист.

Щоб запобігти тиску з боку керівників шкіл чи місцевої влади на батьків, чи інших активістів, Роман Бондаренко також радить не діяти наодинці, а об’єднуватися.

“Кожен із батьків вирішує: чи бути революціонером, чи мовчки чекати, поки дитина закінчить школу. Від того, яку модель поведінки оберуть батьки, залежить і майбутнє дитини. Якщо вона з дитинства буде бачити, що спільними зусиллями, можна домогтися змін, то згодом вона також перейме таку поведінку й не буде замовчувати проблеми.

Тож раджу батькам об’єднуватися, знаходити спільну мову з вчителями, керівниками шкіл. Бо, наприклад, якщо в школі погане харчування, то воно погане не тільки в однієї дитини. Якщо в школі протікає дах, то це впливає на безпеку одразу всіх дітей закладу”, підсумував юрист.

Читайте також: “Подарунки вчителям та гроші на ремонт: якою буває корупція в закладах освіти та як цьому зарадити”.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – freepik

Матеріали за темою

Обговорення