Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як освітні системи працюють під час пандемії – доповідь розробника PISA

У багатьох країнах школи закриті на карантин або працюють у незвичному режимі. Тому міністерства освіти і освітяни шукають способи, як навчати дітей в умовах пандемії.

“Нова українська школа” публікує головне з доповіді “Рамкові настанови щодо відповіді освіти на пандемію COVID-19″ про те, які формати роботи обирають різні країни. Автори доповіді – Андреас Шляйхер (Директорат з питань з освіти і навичок, Організація економічного співробітництва та розвитку), відомий як “батько” дослідження PISA, та Фернандо M. Реймерз (Ініціатива з інновацій у глобальній освіті, Гарвардська вища школа освіти).

Дослідники із США з’ясували, що тривала перерва у навчанні призводить до втрати знань і навичок. За літо учні втрачають приблизно місяць навчального року: причому втрати знань і вмінь із математики більші, аніж із читання. (Йдеться про США). Більше втрачають учні з сімей, в яких менший рівень доходу.

Зараз розрив у доступі до освіти може загостритися ще більше, пишуть Андреас Шляйхер і Фернандо М. Реймерз, адже не всі батьки можуть допомогти з навчанням вдома, не всі школи впровадили дистанційне навчання і в дітей різна мотивація до самостійного навчання.

Але освітня стратегія має запобігати освітнім втратам. Ці втрати, ймовірно, будуть значними, дорівнюватимуть двом місяцям навчального року а, можливо, й більше. Тож треба визнати, що в умовах пандемії досягати тих самих цілей у навчанні не вдасться. А це вимагає зміни пріоритетів та визначення, що найважливіше вивчати у цей період.

На запитання, що уряд або мережа шкіл зробила для забезпечення академічного навчання учнів під час пандемії, більшість респондентів (всього в опитуванні взяли участь 330 респондентів з 98 країн – вчителі, директори, представники ГО, міністерств, міжнародних організацій, професори та освітні консультанти) зазначили “нічого”, але додали, що їх заохочували використовувати онлайн-ресурси.

Дехто стверджував, що рекомендації від міністерства освіти не відповідають реаліям школи. Кілька респондентів вказали на чіткі плани впровадження стратегії, що може підтримати школи у продовженні навчального процесу в умовах кризи. Кілька шкіл мали змогу використовувати онлайн-платформи для продовження освітнього процесу, і в кількох країнах уряд поклався на освітнє телебачення для трансляції освітніх програм.

Далі – що було зроблено в різних країнах.

АВСТРАЛІЯ

Тут заохочують до дистанційного/онлайн-навчання на професійних платформах. Кожна школа використовує просту в користуванні платформу (наприклад, Google Drive /Microsoft Teams).

БЕЛЬГІЯ

Освітні програми транслюють на телебаченні, підкреслюється важливість продовження “освіти вдома”.

КИТАЙ

Школи організовують вчителів із різних предметів для продовження онлайн-навчання, провінційні та муніципальні департаменти освіти організують експертів для забезпечення шкіл навчальними ресурсами та планами.

ЧЕХІЯ

Міністерство створило спеціальний сайт для онлайн-освіти. (Тут можна знайти онлайн-сервіси, актуальну інформацію та інформацію для натхнення, почитати про досвід дистанційної освіти. Є окремі рубрики для вчителів, батьків, вихователів та університетів, – авт.).

ЕСТОНІЯ

Міністерство освіти та досліджень забезпечує щоденну підтримку всіх освітніх організацій, включаючи тих, які працюють із молоддю (школи хобі, центри для молоді тощо).

Два фонди забезпечують інформаційну та організаційну підтримку дистанційного навчання. Усі навчальні матеріали доступні в паперовому вигляді та онлайн. Оскільки багато закладів освіти і до цього використовували цифрові ресурси, зараз вони не потребують додаткової підтримки чи вказівок. Зараз тут працюють над підтримкою ІКТ-системи для забезпечення повного обслуговування всіх шкіл, вчителів, учнів та батьків.

У березні на відкритому вебінарі (за підтримки Міністерства освіти та досліджень) батьки отримали рекомендації про те, як підтримувати дітей в онлайн-навчанні.

Також в Естонії проводяться обговорення між освітніми інспекторами Міністерства освіти та спеціалістами в галузі освіти від місцевої влади. На них визначають найкращі приклади організації роботи та проблеми. Найкращі результати поширюють по країні, шукають варіанти розв’язання проблем.

ФІНЛЯНДІЯ

Фінська національна агенція освіти підтримує навчальні заклади у плануванні та організації різноманітних гнучких навчальних моделей. Учням запропонували залишатися вдома, якщо навчання організоване дистанційно.

ФРАНЦІЯ

Вчителі використовують вже наявні мережі (електронну пошту, онлайн робочі місця), щоб забезпечити доступ учнів до навчальних матеріалів. Сервіс, який забезпечує всі перелічені опції, можна розмістити на безкоштовній платформі Cned: “My class at home”/”Мій клас вдома”. Там можна проводити віртуальні уроки, підтримувати зв’язок між учнем, його однокласниками та вчителем.

ГРУЗІЯ

Тут впровадили телеуроки. Вони охоплюють усі обов’язкові предмети з 1 до 12 класу за винятком іноземної мови та фізкультури. Крім того, Інформаційна система освітнього менеджменту – агенція при Міністерстві освіти:

  • Створила профілі у Microsoft Office 365 для грузинських державних шкіл (до 600 000 учнів і до 55 000 вчителів).
  • Створила спеціальний портал, що дає учням і батькам доступ до учнівського профілю без адміністрування вчителя і школи. 
  • Створила віртуальні класи для всіх класів з усіх предметів в програмі Microsoft TEAMS.
  • У всіх районах Грузії створили віртуальні консультаційні простори, де експерти на волонтерських засадах допомагають учителям впроваджувати дистанційне навчання.
  • Зібрали дані, щоб забезпечити доступ учителів та учнів до інтернету і цифрових технологій. Крім того, працюють із реформованими школами для поліпшення дистанційної роботи та поширення досвіду серед інших шкіл та вчителів.

УГОРЩИНА

Навчання стало цифровим. Уряд намагається надати підтримку для таких шкіл/вчителів, але більшість ініціатив з’являються в самих школах.

ІЗРАЇЛЬ

На телебаченні щодня транслюють уроки. Учителям допомагають розвивати навички роботи в цифровому форматі. Цифрові завдання та медіаматеріали (вони становлять до 80% програми) доступні на порталах для вчителів, учнів та батьків.

ІТАЛІЯ

Міністерство освіти створило онлайн-сторінки, відеорекомендації, віртуальні зустрічі, пропонує платформи е-навчання, забезпечує завданнями. Також координує створення нового навчального середовища, посилює використання цифрового контенту та нових дидактичних моделей, забезпечує вчителів безкоштовними технологіями дистанційного навчання за допомогою регіональних робочих груп, забезпечує техпідтримку шкіл, моніторить ініціативи, запроваджує економічну підтримку для соціально та економічно незабезпечених учнів.

ЯПОНІЯ

Міністерство освіти, культури, спорту, науки та технологій розпочало навчання вдома, а також створило портал, який пропонує різні поради для вивчення кожного предмету, безкоштовні навчальні матеріали та відео, які можливо використовувати вдома. Крім того, створено сайт для обміну ефективним досвідом. На своєму сайті Міністерство розміщує інформацію про онлайн-навчання.

ЛАТВІЯ

Національний центр освіти (підпорядкований Міністерству освіти) розробив методичні рекомендації з впровадження дистанційного навчання. Це поради для керівників шкіл, вчителів та батьків про те, як організувати та адаптувати навчальний процес, модифікувати програми.

Наццентр повідомляє, які є доступні ІКТ-технології та платформи і дає рекомендації, як забезпечити необхідний добробут учнів та вчителів.

На телебаченні виходить тижнева збірка освітніх та розважальних програм для різних вікових груп. Національне телебачення транслює відомі театральні вистави для учнів. Учням, які не мають інтернету вдома, забезпечують технологічну підтримку – найбільші оператори мобільних мереж забезпечують мобільними телефонами та планшетами 5000 учнів (майже 3% від загальної кількості учнів). Також учнів забезпечили друкованими підручниками та іншими навчальними матеріалами. Деякі школи готують спеціальні щоденні комплекти матеріалів, які доставляють учням.

ПОРТУГАЛІЯ

Школи реагують дуже швидко, запроваджують дистанційну роботу. З’явилася мережа підтримки з рекомендаціями для підготовки онлайн-уроків, організаційних питань, питань створення доступних відкритих безкоштовних ресурсів.

Серйозний виклик – забезпечення навчального процесу для учнів низького соціально-економічного статусу. З’явилася мережа партнерських інституцій, що забезпечують контакт із такими учнями. Це вважається нагальним питанням.

РУМУНІЯ

Забезпечена підтримка для переходу на онлайн-навчання за допомогою партнерства з різноманітними провайдерами (Google, Microsoft). Є контракт із каналами про телеуроки. Працюють над адаптацією календарного плану, щоб нормально закінчити рік і не проводити навчання повторно.

НІДЕРЛАНДИ

Для учнів, які не мають необхідного обладнання для дистанційного навчання, та для тих, кому їх не надали школи або муніципалітети, виділено 2,5 мільйони євро.

Початкові та середні школи можуть працювати для учнів, чиї батьки працюють у важливих галузях (медицина, поліція).

Читайте також “Інсайти від PISA про наявність та використання цифрових інструментів для навчання” та “Як вчителі та шкільні системи можуть діяти в умовах пандемії COVID-19 – поради “батька” PISA”

Framework-guide_V1(COVID-19_ua)

Завантажити документ

 Надія Швадчак, “Нова українська школа”

Титульне фото взяте з доповіді “Рамкові настанови щодо відповіді освіти на пандемію COVID-19”

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення