Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як український мистецький клуб у Кракові об’єднує громаду

Навесні 2022 року ГО “Смарт освіта” і Школа мистецтв вільних та небайдужих запустили Мистецький клуб у Кракові, де українських дітей від 3 років навчають музики, дизайну, танців та театру. Заняття з мистецтва мають терапевтичний ефект, допомагають переживати травмуючі спогади та рухатися далі.

Проєкт починався у партнерстві зі Школою мистецтв, однак потім вони повернулися до Львова, а Мистецьким клубом у Кракові почали опікуватися координаторки – Моніка Галась та Юлія Вишневська. Нині Клуб працює в партнерстві з об’єднанням Українців у Польщі (Краків) та за підтримки Canada-Ukraine Foundation.

Мистецький клуб у Кракові відвідало вже понад 500 учасників, організатори проводять для дітей різні заходи й свята, гуртують батьків та місцеву спільноту. Про діяльність українського культурного осередку в Польщі “Нова українська школа” поговорила з координаторками проєкту – Монікою та Юлією.

ЯКА ІДЕЯ КЛУБУ ТА ЩО ВІН ПРОПОНУЄ

Мистецький Клуб у Кракові пропонує українським дітям, які змушені були разом із родинами переїхати в Польщу, різні види занять:

  • художні: рисунок, живопис, паперопластика, дизайн, ліпка;
  • музичні: хор, ритміка, бумвокер (коли ритм відбивається різноколірними трубочками й кожен колір дає свій звук), бодіклепінг (де діти працюють із тілом, щоби видавати різні звуки й творити музику);
  • танцювальні: хіп-хоп, диско;
  • театральне мистецтво.

Ідея створення Клубу, – зазначає Моніка Галась, – полягала в тому, щоби допомагати психологічній адаптації дітей, які втекли з-під обстрілів, з бомбосховищ. Щоби вони через занурення в мистецтво могли давати собі раду з тими болючими згадками; допомогти їм пережити травмуючі події, свідками яких вони стали.

Ще одна ціль клубу – створення таких собі острівців української культури в Польщі: щоби діти не забували мову, хто вони, звідки, памʼятали про свою ідентичність. Метою було створити простір, де вони могли би спілкуватися з іншими дітьми з України та з учителями, які також мусили виїхати. Тобто мати знайоме й комфортне середовище“.

ХТО МОЖЕ ДОЛУЧИТИСЯ

Сьогодні заняття відвідують діти від 3 до 15 років. У планах – залучити дітей старшого віку. “Тому що старші підлітки – це особлива категорія, і до них треба віднайти підхід“, – каже Моніка.

До проєкту долучаються висококваліфіковані педагоги, які, як і діти, змушені були виїхати з України.

Наприклад, наша викладачка мистецтва має таку кваліфікацію, що дає змогу їй готувати учнів до вступу в художні університети. Інша педагогиня в Україні викладала естрадний та академічний вокал, а також вела заняття в дитячому та дорослому хорах на професійному рівні. Нині вони радо працюють з українськими дітками“, – каже Моніка.

Клуб співпрацює з Об’єднанням Українців у Кракові, ініціативу підтримала фундація Canada-Ukraine Foundation, у тому числі й фінансово. Місцева адміністрація також підтримує проєкт – краківські урядовці виділили дві локації (бібліотека та центр культури) для проведення занять.

Ми маємо прямі контакти в адміністрації міста, і вони радо йдуть нам назустріч, допомагають вирішувати нагальні питання. Наразі, можливо, запускатимемо ще одну локацію, бо маємо чимало охочих доєднатися до занять.

Нам також допомагають громадські організації – місцеві та навіть з інших країн, де ми маємо особисті знайомства – надсилають кошти, матеріали для наших потреб, питають, чим можуть бути корисними“, – коментує Моніка.

“У КРАКОВІ УКРАЇНСЬКА ЛУНАЄ ЗВІДУСІЛЬ”: ЯК ЗАЛУЧАЮТЬ НОВИХ УЧАСНИКІВ

Мистецький клуб веде активну комунікацію через сторінки в соцмережах – групи в Facebook та Telegram.

На щастя, з початку осені можемо масштабніше підтримувати промоцію проєкту. Проте насправді, якщо ви нині вийдете на вулиці Кракова, то українська мова лунає звідусіль. Можна пройти однією вулицею і запросити 50 родин до участі в заняттях“, – каже координаторка. Так, із серпня до листопада Клуб прийняв до 500 дітей, а від листопада в Клубі з’явилося 100–150 нових учасників.

ПРО ЖИТТЯ КЛУБУ

Маємо чимало заходів, спільних із нашими меценатами та друзями. Так, нещодавно наші дітки з батьками отримали квитки на футбольний матч, влітку проводили спільні заходи з польським центром культури, місцевою організацією скаутів тощо. Знаходимо різні приводи для організації свят для дітей, адже це допомагає їм перемикнутися з переживань на позитивні емоції“, – коментує Моніка.

На Миколая в приміщенні бібліотеки Клуб організував виставку робіт, де демонструвалися роботи дітей від 5 до 15 років. Їх учасники створили на уроках малярства, дизайну й паперопластики у Мистецькому клубі. Робіт виявилося понад 150.

На виставці, зокрема, були роботи про Україну та родину. Проте, так як виставка відкривалася в святкові дні, звісно, багато малюнків діти створювали на зимову, різдвяну, новорічну, святкову теми. Організатори кажуть, що улюблені образи дітей в малюнках Миколай, ангелики, ялинка, сніговик, сніжинки, зимові пейзажі та забавки.

Так, на афіші виставки зображена робота 11-річної Василиси Вишневської з Київщини.

Виставку відкривав директор бібліотеки й, за словами координаторок, залишився в захваті ще й від вистави, яку підготували діти.

Вона була про свято Миколая. Що це за свято, як його відзначають, як дарують подарунки. За сценарієм, хлопчик покликав до себе янголів, щоб вони допомогли йому якось привітати всіх дітей зі святом Миколая. Начебто ось-ось має прийти Миколай, треба допомогти йому ті подаруночки роздати. І кожен янгол почав розповідати про той подаруночок, який у нього є для дітей. У того – цукерочки солоденькі, у того якась іграшка тощо.

А потім до них у темряві прийшов маленький чортик і сказав: “Ви що думаєте, що всі дітки добрі? Мені здається, що дітки бувають різні, то я приніс вам трохи різочок для неслухняних дітей”. Вони йому сказали, що ті різочки нікому не знадобляться, бо в нас усі дітки чемні. А потім прийшов Миколай, привітав усіх дітей і розказав про свято. Вистава завершувалася колядками від нашого хору“, – розповідає Юлія.

Мистецький клуб також організував і безпосереднє святкування Миколая.

Ми розмістили оголошення про це святкування, бо хотіли, щоби якомога більше українських дітей долучилися до свята, отримали подарунки та позитивні емоції“, – кажуть координатори.

Юлія Вишневська прийшла до Мистецького клубу як мама трьох дітей, 11, 9 і 7 років, привела їх на заняття, а потім – запропонувала допомогу та лишилася тут на посаді координатора.

Мої діти дуже задоволені, – каже вона. – І я як мама, теж дуже задоволена. У молодших є друзі в школі, бо в класі є ще українські діти. А от старша дитина не має друзів, бо єдина в класі українка. А тут у клубі познайомилася з однолітками, у неї з’явилася купа нових друзів.

На свято Миколая, наприклад, прийшла дівчинка віку моєї старшої доньки й каже, що дуже щаслива, бо тепер має друзів, а раніше в неї нікого тут не було і вона відчувала страшенний смуток. І таких дітей чимало“.

За словами координаторок, батьки часто говорять про те, що в Мистецькому клубі їхні діти можуть розвиватися в рідній атмосфері, говорити рідною мовою, знаходять друзів, а батьки можуть залишити малечу, поки самі спокійно працюватимуть.

Перед Новим роком Мистецький клуб оголосив конкурс на нову назву для закладу. До голосування планують залучити дітей, а вже потім – друкувати нові афіші, щоби якомога більше українських родин у Кракові дізналися про цей осередок української культури в Польщі.

Анна Степанова-Камиш, “Нова українська школа”

Усі фото: Мистецький клуб у Кракові

Матеріали за темою

Обговорення