Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Грудня 2021

10 порад від полярників, щоби не замерзнути в морози

Полярники з антарктичної станції “Академік Вернадський” склали лайфхаки про те, як захистити себе та дітей від перехолодження та обмороження.

Вони опубліковані на фейсбук-сторінці станції.

1. Рухайтеся! Навіть якщо доводиться стояти чи сидіти на одному місці, розминайтеся, згинайте та розгинайте пальці, рухайте ногами й руками.

2. Захистіть шкіру! За 30 хвилин до виходу з дому змастіть жирним кремом обличчя та руки, а губи бальзамом чи гігієнічною помадою.

3. Їжте! В холод організм потребує багато енергії, тому не виходьте на вулицю голодними, прихопіть із собою поживний батончик чи шоколад – це допоможе швідко відновити сили за необхідності.

4. Одягайтеся тепло та зручно! Кілька шарів одягу краще зберігають тепло, якщо між ними залишається простір, при цьому одяг не має сковувати ваші рухи.

5. Обирайте взуття на розмір більше! Між пальцями ніг у теплих шкарпетках та зимовим взуттям має залишатися простір для збереження тепла. Зверніть також увагу на товщину підошви, вона не має бути тонкою.

6. Закривайте відкриті ділянки тіла! Рукавички та шапка – маст хев. Додатково захистити голову допоможе капюшон, а обличчя – баф (багатофункціональна пов’язка, що добре відводить вологу і прикриває ніс, губи та щоки).

7. Речі мають бути сухими! Захопіть додаткові рукавички, якщо йдете кататися з гірки чи ліпити сніговика.

8. Придбайте термоодяг! Тонкий, але водночас дуже теплий термоодяг для активного руху на морозі має гарно відводити вологу. Якщо ж ви не збираєтеся багато рухатись, оберіть одяг із високими теплозберігальними властивостями.

9. Не переймайтеся через стиль! Куртки та комбінезони, що захищають від холоду та вологи, можуть мати не надто привабливий вигляд, однак пріоритетом має залишатися захист від переохолодження.

10. Не вживайте алкоголь на вулиці! За швидким і примарним відчуттям тепла настає таке ж швидке охолодження тіла, тому грітися алкоголем – погана ідея.

Фото: автор – romrodinka, Depositphotos


Обговорення