Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Серпня 2024

100 учнів і чотири класи: у МОН готують зміни до вимог до академічних ліцеїв

Наразі за Законом України “Про повну загальну середню освіту” ліцей повинен мати не менше ніж два класи за трьома профілями. Однак, як наголосив заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків, така вимога не дозволяє якісно реалізувати вибір освітніх траєкторій і не відповідає суті поняття “академічний ліцей”.

Про це Сташків розповів під час Серпневої конференції-2024.

“Зараз маємо законодавство, яке дозволяє бути ліцеєм чи не кожній школі в Україні, – зауважила під час панельної дискусії Лілія Гриневич, міністерка освіти і науки у 2016–2019 роках. – Громади насправді не знають, як їм моделювати мережу академічних ліцеїв. Чи будуть вимоги до академічних ліцеїв, наприклад, залежати від щільності населення, від періодів впровадження реформи, ще від якихось чинників? Для такої величезної країни немає рішення однаковісінького для всіх”.

Саме таке питання, за словами Андрія Сташківа, найчастіше звучало й на громадських обговореннях профільної середньої освіти: громади хочуть знати вимоги до академічного ліцею. Розуміючи, що їх необхідно сформулювати чіткіше, у МОН напрацювали зміни до Закону “Про повну загальну середню освіту”.

По-перше, кількість учнів і класів на паралелі має бути достатньою, щоб забезпечити вільний вибір освітньою траєкторії – тих профілів, які закладені в концепції профільної середньої освіти. Проєкт змін до закону передбачає по чотири класи і 100 учнів на паралелі. “Це означає, що в закладі, який буде працювати у 2030 році, буде 300 учнів, і це дозволить директору школи, педагогічному колективу дійсно забезпечити ту якість, той вибір, про які говоримо, коли говоримо про реформу профільної середньої освіти”, – пояснив заступник міністра.

По-друге, ліцеї мають бути обов’язково відокремлені від початкових шкіл та гімназій, крім винятків, які визначатиме Уряд (а не обласні ради). Це дозволить врахувати регіональну специфіку (наприклад, гірських районів, малозаселених регіонів тощо).

По-третє, у МОН прагнуть затвердити положення про ліцей, щоб зафіксувати мінімальні вимоги щодо вибору предметів, безпечного та інклюзивного середовища, харчування, підвезення, проживання учнів у пансіонах.

Читайте також: “На базі 10 профтехів створюються сучасні профорієнтаційні хаби для школярів”.

Титульне фото: скриншот трансляції Серпневої конференції-2024 з YouTube-каналу Міністерства освіти і науки України


Обговорення