Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Червня 2023

15-річні підлітки, які не планують здобувати вищу освіту, показали кращі результати з усіх галузей PISA-2018 – результати дослідження

Аналітики Українського центру оцінювання якості освіти оприлюднили черговий випуск аналітичного матеріалу “PISA-2018. Україна у центрі уваги”, присвячений кар’єрним очікуванням українських підлітків.

Про це повідомляє Український центр оцінювання якості освіти.

Випуск можна завантажити за посиланням.

Основні питання, на які відповідає дослідження, такі:

  • Який рівень освіти планують здобути 15-річні підлітки?
  • Ким вони сподіваються працювати у віці близько 30 років?
  • Чи узгоджуються їхні кар’єрні очікування з планованим рівнем освіти та успішністю?
  • Як вибудувано профорієнтаційну роботу в референтних країнах?

Як зазначили в УЦОЯО, цей аналітичний матеріал містить чимало парадоксальних спостережень і висновків, наприклад: “В Україні 15-річні підлітки, які не планують здобувати вищу освіту, мають кращі результати з усіх трьох галузей PISA. Водночас майже всі, хто показав у тестуванні PISA низькі результати, планують її здобувати, і навпаки, майже кожен десятий сильний учень не планує здобувати вищої освіти незалежно від його соціально-економічного статусу”.

В УЦОЯО також наголосили, що ці спостереження й висновки мають спонукати освітян до роздумів у контексті реформ, що тривають у нашій освітній системі.

Читайте також: “У вільному доступі з’явився збірник завдань для розвитку природничо-наукової компетентності за вимогами PISA – УЦОЯО”.

Зображення: Український центр оцінювання якості освіти


Обговорення