Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Листопада 2023

16-річний киянин удосконалив “чоботи-павуки”, які захищають ноги від вибуху

Учень 11 класу Політехнічного ліцею КПІ Роман Здоровило удосконалив “чоботи-павуки”, які захищають ноги від “мін-пелюсток”. Презентація пристрою відбулася у фіналі конкурсу інноваційних стартап-проєктів “Sikorsky Challenge 2023”.

Про це повідомили на порталі “Вечірній Київ”.

“Чоботи-павуки” мають платформу спеціальної конструкції з чотирма “лапками”, які здатні врятувати ноги від ампутації, якщо людина випадково наступила на протипіхотну міну типу ПФМ-1 (її ще називають “пелюсткою” або “метеликом”). Такі міни дуже чутливі й щоб уберегтися від них, канадці, які брали участь у військових діях проти талібів і бойовиків аль-Каїди в Афганістані, розробили спеціальні “Spider-boots”. Варто зазначити, що в Україні вже існує їхній аналог із пластику. Однак обидва варіанти мають низку недоліків.

Зокрема, канадський варіант коштує близько 40 тисяч гривень, тоді як орієнтовна вартість удосконаленої Романом версії складає 4 500 – 5 500 гривень. Крім того, як зазначив юний винахідник, його розробка більш ніж удвічі легша – усього 1,65 кілограма та має надійнішу платформу.

“По-перше, зробили V-подібну металеву платформу, щоби розсікти вибухову хвилю. По-друге, розтягнули в часі дію кінетичної енергії. Вибухова хвиля пройде спочатку по витках пружини, втратить свою початкову потужність, а отже, наслідки для організму людини вже не будуть такі катастрофічні”, – пояснив науковий керівник Романа Олег Козленко.

Такі “чоботи-павуки” стануть у пригоді працівникам сільських господарств, надзвичайникам, лісівникам, залізничникам, енергетикам і багатьом іншим фахівцям на деокупованих територіях. Крім того, за словами Олега Козленко, пристрій вже отримав схвальні відгуки як від військових, так і від медиків.

Раніше ми розповідали, що Школяр з Івано-Франківська створив дрон-розвідник, що шукає міни.

Титульне фото та фото в тексті: “Київ вечірній”


Обговорення