Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Березня 2023

38% українців вважають, що російську літературу не потрібно вивчати в школі

Такі результати опитування, проведеного фондом “Демократичні ініціативи”. В опитуванні методом face-to-face взяли участь 2018 респондентів віком від 18 років з 21 області України.

Із повними результатами можна ознайомитися за посиланням.

Респонденти відповідали на питання “Чи треба прибрати російських авторів з української шкільної програми?”, і, як зазначено у звіті, зберігається чітка тенденція в громадській думці до зниження вагомості та ролі російських авторів у навчальних програмах.

Зокрема, 38% вважають, що російських авторів взагалі не варто вивчати в українських школах. Найбільше така думка поширена на заході країни, а найменше прихильників повної відмови від російського “контенту” у російських шкільних програмах – на півдні.

Інфографіка регіони

Прихильниками того, аби продовжувати вивчати творчість російських авторів, як і раніше, є лише близько 7% громадян. Решта так чи так виступає за зменшення кількості росіян у програмі, але порівняно популярним (близько 28%) є варіант не відмовлятися від творів, які вважаються “світовою класикою”.

При цьому що молодші респонденти, то частіше вони не хочуть бачити росіян у шкільній програмі. Серед наймолодшої вікової категорії опитаних таких 46%, у найстаршого покоління натомість – близько 33%.

Інфографіка віковий розподіл

Читайте також: ““Мова – це зброя, а не “какая разніца”: як форматувати уроки мови та літератури і в що конвертувати тривожність”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Зображення: титульне – ГС “Освіторія”, у тексті – інфографіка опитування фонду “Демократичні ініціативи”


Обговорення